Nyheder fra DBI
Vær altid opdateret

Akkrediteret inspektion af automatiske brandanlæg

DBI udfører lovpligtige årlige- og førstegangsinspektioner af næsten alle typer af brandsikringsanlæg over hele landet. Vi har mange års erfaring med at hjælpe virksomheder og offentlige institutioner med at forebygge brand og er godkendt af DANAK til at udføre uvildige og akkrediterede 3. parts-inspektioner.

Vores inspektører er specialiserede inden for deres anlægsområde og er altid på forkant med den nyeste viden og teknologi. DBI tilbyder derudover en række digitale services, der er udviklet for at lette vores inspektionskunders hverdag. DBI kan også hjælpe med sparring og løsninger til nye tiltag eller udfordringer i forhold til brandsikkerhed.

Læs mere om de forskellige typer inspektioner herunder. 

Læs mere
  • Vi har gennemført inspektioner i mere end 100 år, og udførte den første inspektion helt tilbage i 1920.
  • Gennem alle årene har vi indsamlet erfaringer, og vi er altid opdaterede på den nyeste viden.
  • Omkring 60 medarbejdere i inspektionsafdelingen står alle klar til at råde og vejlede.
  • Vi er specialiseret i alle typer af aktive brandsikringssystemer og systemintegrationstest

1. gangs inspektion

Med det seneste brandregulativ (BR18) er kravene til 3.parts kontrol af brandsikringsanlæg og systemintegrationstests af sammenkoblede anlæg blevet skærpet.

Når nye brandsikringsanlæg installeres eller eksisterende anlæg ombygges, er det nu obligatorisk for installatørerne at indsende en færdigmelding med ønske om inspektion til en uvildig 3.parts kontrolinstans.

Denne inspektionsrapport er afgørende, da den udgør en del af den brandtekniske dokumentation, der er nødvendig for at opnå en ibrugtagningstilladelse fra bygningsejeren.

Hos DBI's inspektionsafdeling beskæftiger vi omkring 60 højt kvalificerede medarbejdere og eksperter.

Vi har en høj faglig standard og fleksibilitet i forhold til installatørernes behov, hvilket garanterer en grundig og troværdig inspektion af brandsikringsanlæg. Vores engagement er drevet af at opretholde sikkerhed og overholdelse af brandtekniske krav i bygninger.


Nyttige links

Årlig Inspektion

Med det seneste brandregulativ (BR18) er det blevet et krav at gennemføre en årlig 3.parts kontrol af visse typer brandsikringsanlæg samt at udføre systemintegrationstests af sammenkoblede anlæg.

Ved den uvildige årlige kontrol bliver brandsikringsanlæggenes tilstand tjekket, og bygningsejeren kan anvende inspektionsrapporten som en del af bygningens brandsikkerhedsdokumentation. Rapporten kan ligeledes bruges i dialog med forsikringsselskaber og underleverandører. I DBI er vi specialiseret inden for brandsikring, og tilbyder dybdegående viden fra bygningens opførelse til den tages i brug og til den daglige drift.

DBI er desuden ofte involveret i brandefterforskninger for at identificere arnesteder og forstå brandudvikling. 

Med cirka 60 højt kvalificerede medarbejdere tilbyder DBI's inspektionsafdeling høj faglig ekspertise og stor fleksibilitet over for installatørerne, hvilket sikrer en omfattende og pålidelig service.

Nyttige links

Rettelser og tolkninger

DBI's inspektionsafdeling spiller en aktiv rolle i udviklingen og vedligeholdelsen af de tekniske standarder, der danner grundlag for projektering, installation og vedligeholdelse af anlæg.

Vi er altid parate til at hjælpe med opklaring af fagtekniske spørgsmål relateret til brandsikringsanlæg. Vores eksperter er konstant opdateret med de nyeste standarder og bedste praksisser, hvilket gør os til en oplagt samarbejdspartner i sikring af din bygnings brandsikkerhed.


Nyttige links

Inspektion Danmark

DBI udfører akkrediterede årlige- og førstegangsinspektioner af næsten alle former for brandsikrings- og sprinkleranlæg. En inspektion er din sikkerhed for at anlæggene fungerer som de skal. For mange anlæg er det et krav, at de årligt inspiceres af en akkrediteret og uvildig virksomhed.

Læs mere  om de forskellige typer anlæg herunder.

Sprinkleranlæg

Retningslinje 251 anlæg

DBI Retningslinje 251/4001 er blevet revideret, så den nu er opdateret i forhold til BR18 og tager udgangspunkt i EU-guidelinen for sprinkleranlæg.

NFPA anlæg

NFPA er en amerikansk standard for sprinkleranlæg. DBI inspicerer anlæg efter standarderne 11, 13, og 17.

FM anlæg

DBI er akkrediteret til at inspicere sprinkleranlæg, der er projekteret og udført efter FM Globals datablade.

FM Global er et amerikansk gensidigt forsikringsselskab, der har udarbejdet egne standarder med specialisering i tabsforebyggelse. DBI kan hjælpe internationale virksomheder i Danmark, der har sprinkleranlæg projekteret og er forsikret efter FM Globals retningslinjer og datablade.

Skumanlæg DS/EN 13565-2 Stationære brandslukningsanlæg, skumanlæg.


Oversigt over slukningsanlæg
Automatisk sprinkleranlæg (AVS)
Anlæg, hvor sprinkleren aktiveres af forøget temperatur og derved påbegynder slukningsindsatsen.
Der kommer kun vand fra de sprinklere, der varmepåvirkes. Sprinkleranlæg, der er udført efter 1988-reglerne og senere, vil normalt have alarmoverførsel til brandvæsenet.
Trapperumssprinkling
Anlæg, hvor sprinkleren aktiveres af forøget temperatur og derved påbegynder slukningsindsatsen.
Der kommer kun vand fra de sprinklere, der varmepåvirkes. Sprinkleranlægget vil normalt have alarmoverførsel til brandvæsenet.
Atriumsprinkling
Kombination af et sprinkleranlæg og et brandalarmanlæg til beskyttelse af et område, hvor f.eks. lofthøjden umuliggør anvendelsen af traditionelle sprinklere.
Automatisk vandtågesystem (AVT)
Slukningsanlæg, der anvender vandtåge til at fortrænge luftens ilt og dermed hæmmer et brandforløb, og hvor dysen aktiveres af forøget temperatur og derved påbegynder slukningsindsatsen. Der kommer kun vandtåge fra de dyser, der varmepåvirkes. Vandtågesystemet vil normalt have alarmoverførsel til brandvæsenet.
Vandtågeanlæg
Slukningsanlæg, der anvender vandtåge til at fortrænge luftens ilt og dermed hæmmer et brandforløb. Vandtågeanlæg er karakteriseret ved et meget lavt vandforbrug og er særdeles effektive i mindre lokaler. 

Automatiske brandalarmeringsanlæg

Alle brandsikringsanlæg inspiceres efter gældende regler for det enkelte anlæg.

Som anlægsejer eller er driftsansvarlig, har du ansvaret for den daglige drift af brandsikringsanlæg og skal samtidig at sørge for, at de bliver inspiceret og godkendt én gang om året.

Anlæggene skal godkendes årligt hvis:

  • anlægget er et krav fra brandmyndighederne
  • det fremgår af redningsberedskabets tilslutningsbetingelser, at anlægget skal inspiceres
  • forsikringsselskabet stiller krav om årlig inspektion

Inspektionen

En inspektion omfatter en gennemgang af jeres brandalarmanlæg i forhold til komponenter, bygningsindretning og -brug. Inspektionerne fungerer også som kontrol af dokumentationen for, at den påkrævede vedligeholdelse, er overholdt.


DBI’s inspektører samarbejder med jer, så I opnår fortrolighed med anlæggene, således, at anlægget/anlæggene virker den dag, der skulle blive brug for det .

Rapporten

Efter inspektionen udarbejder DBI en rapport. Denne rapport er også din dokumentation over for myndighederne, der beviser at anlægget/anlæggene er i orden.

Oversigt over brandsikringsanlæg
Automatisk branddørlukningsanlæg (ABDL)
Røgdetektorstyrede holdemagneter, som lukker en branddør i tilfælde af brand eller røgudvikling.
Automatiskbrandalarmanlæg (ABA)
Anlæg baseret på røg- eller termodetektorer, som opdager røg- og varmeudvikling og automatisk tilkalder brandvæsenet.
Automatiskgasalarmanlæg (AGA)
Anlæg, der typisk anvendes i forbindelse med opbevaring eller anvendelse af brandbare væsker.
Automatiskrumslukningsanlæg (ARS)
Slukningsanlæg, der typisk installeres i serverrum eller andre rum, der er følsomme over for vand.
Varslingsanlæg (AVA)
Anlæg, der med lyd eller tale varsler personer i en bygning om, at der er opstået en farlig situation, og at bygningen skal forlades.
Automatiskbrandventilationsanlæg (ABV)
Anlæg, der er installeret med henblik på at:
  • øge personsikkerheden
  • røgudlufte for at sikre redningsberedskabets primære indsatsveje
  • hindre brandudbredelse fra et røglag
  • sikre, at bygningsdele ikke påvirkes kritisk af en brand.

Tryksætningsanlæg (ATA)

System, der anvendes til at sikre f.eks. flugtvejstrapper i høje bygninger (tidligere: overtryksventilation (OTV)).

Atriumsprinkling
Kombination af et sprinkleranlæg og et brandalarmanlæg til beskyttelse af et område, hvor f.eks. lofthøjden umuliggør anvendelsen af traditionelle sprinklere.
Panik- og flugtvejsbelysningsanlæg
DBI er akkrediteret til at udføre inspektioner

Inspektion Grønland og Færøerne

DBI's inspektionsafdeling er specialiseret i 3.parts inspektioner af brandsikringsanlæg i Grønland og på Færøerne, baseret på de lokale bygge- og brandlovgivninger samt DBI’s egne retningslinjer.

Godkendte installatører skal færdigmelde brandsikringsanlæg til inspektion ved både nye byggerier og ombygninger.

Læs mere  herunder. 

Mere om inspektion i Grønland

Det er bygningsejerens ansvar at anmode om den årlige inspektion. For at minimere omkostningerne for både bygningsejere og installatører i Grønland, arbejder DBI på at koordinere besøg, så både årlige inspektioner og første inspektioner kan udføres under samme besøg.

Det effektive koordineringssystem sikrer grundige og omkostningseffektive inspektioner, der opfylder alle lokale lovmæssige krav.

Regler

Husk at DBI-medlemmer kan downloade udgået publikationer, ellers skal de købes

Kontakt:

     
Jørn Pedersen
Inspektør
ABA
1. gang og årlige inspektion
21 43 80 84
jp@brandogsikring.dk

  Benny Henningsen
Inspektør
ABA
1. gang og årlige inspektion
20 10 90 45
beh@brandogsikring.dk

  Max Thomsen
Inspektør
AVS
1. gang og årlige inspektion
50 80 96 32
mat@brandogsikring.dk

   Sebastian Secher-Nielsen
Inspektør
AVS

20 10 90 32
ssn@brandogsikring.dk


Læs om krav til installatører

Mere om inspektion på Færøerne

DBI's inspektionsafdeling er specialiseret i 3.parts inspektioner af brandsikringsanlæg i Færøerne, baseret på den færøske bygge- og brandlovgivning samt DBI’s egne retningslinjer.

Godkendte installatører skal færdigmelde brandsikringsanlæg til inspektion ved både nye byggerier og ombygninger.

Det er bygningsejerens ansvar at anmode om den årlige inspektion. For at minimere omkostningerne for både bygningsejere og installatører på Færøerne, arbejder DBI på at koordinere besøg, så både årlige inspektioner og første inspektioner kan udføres under samme besøg.

Det effektive koordineringssystem sikrer grundige og omkostningseffektive inspektioner, der opfylder alle lokale lovmæssige krav.

Regler

Husk at DBI-medlemmer kan downloade udgået publikationer, ellers skal de købes

Kontakt:

 

 

Claus Thaysen Lerche
Inspektør
ABA
1. gang og årlige inspektion
61 20 72 20
ctl@brandogsikring.dk

  Alexander Olschansky
Inspektør
ABA
1. gang og årlige inspektion
50 80 78 52
alo@brandogsikring.dk

  Keith T. Nielsen
Inspektør
AVS
1. gang og årlige inspektion
20 10 90 20
ktn@brandogsikring.dk



Installatørerne skal have gennemgået Brand 1 og Brand 2

Godkendte installatører (Arbejdstilsynet)

Kundecentret

I Kundecentret er vi altid klar til at hjælpe og sidder i det daglige med følgende arbejdsområder.


Kunde- og sagskoordinatorer


Udsender rapporter ved førsteinspektioner
Kundeservice installatører og årlige inspektioner
Udsender rapporter til årlig inspektion


Salgskoordinatorer

Udarbejder tilbud til årlig inspektion
Tilbud ved ejerskifte

Kontakt kundecentret

   
Anette Bolinius
Sags- og kundekoordinator

61 81 00 04

abo@brandogsikring.dk


  Laila Mejneche
Sags- og kundekoordinator

50 80 78 43

lam@brandogsikring.dk


Liselotte Jensen
Sags- og kundekoordinator

61 81 00 07

lje@brandogsikring.dk


   Orawan Ottonello
Sags- og kundekoordinator

61 81 00 05

oro@brandogsikring.dk


   
Jane Binderkrantz
Salgsassistent - inspektioner


20 46 26 06

jiv@brandogsikring.dk


  Hanne L. Pedersen
Salgsassistent - inspektioner

50 80 65 31

hlp@brandogsikring.dk


  Charlotte Sølling
Salgsassistent - inspektioner

20 46 15 05

cma@brandogsikring.dk


 
Majbritt Lyborg Crone
Leder af kundecentret

mlc@brandogsikring.dk


DBI Egenkontrol

Med DBI Egenkontrol får du et digitalt værktøj, der gør det nemt, effektivt og fleksibelt at planlægge, kontrollere og dokumentere egenkontroller. Værktøjet giver et samlet overblik og gør det let at efterleve kravene til drift, kontrol og vedligehold.

DBI Egenkontrol-systemet kan også benyttes til andre typer af rutinemæssige kontrolopgaver, f.eks. billog, leverandørtjek m.m.


Læs mere    

Relaterede kurser



Læs mere om:

Rettelser og tolkninger vedr. sprinkler- og vandtågesystemer
Det tekniske udvalg for danske sprinklerretningslinjer udarbejder løbende relevante nye retningslinjer, reviderer eksisterende retningslinjer og behandler spørgsmål vedr. fortolkning af retningslinjer og forskrifter.

Rettelser og tolkninger vedr. brandalarmanlæg
Det tekniske udvalg vedr. brandalarmanlæg m.fl. udarbejder relevante nye retningslinjer, reviderer eksisterende retningslinjer og behandler spørgsmål vedr. fortolkning af retningslinjer og forskrifter.

Rettelser og tolkninger vedr. brandventilationsanlæg
Det tekniske udvalg vedr. brandventilationsanlæg udarbejder relevante nye retningslinjer, reviderer eksisterende retningslinjer og behandler spørgsmål vedr. fortolkninger af retningslinjer og forskrifter.

OPRET DIG SOM BRUGER OG HOLD DIG OPDATERET PÅ NYHEDER OM BRAND OG SIKRING