Nyheder fra DBI
Vær altid opdateret

Bæredygtige bygningsfacader gennem simulering af brandegenskaber

Formålet med dette projekt er at støtte bæredygtigt byggeri ved at muliggøre brugen af bæredygtige bygningsfacader, som har en betydelig reduktion af CO2-udledning og energiforbrug. Dog udgør biobaserede materialer i disse facader en brandrisiko. Desuden kan energibesparende løsninger som solafskærmning og solceller øge risikoen for brandspredning. Dette skaber et presserende behov for at forudsige brændbare materialers adfærd ved facadebrande.

For at tackle disse udfordringer vil projektet introducere en ny kommerciel service, der giver brandingeniører, arkitekter og producenter en mere pålidelig vej til at godkende træfacader og dokumentere brandsikkerheden. De faglige mål for projektet inkluderer etablering af brandmodeller for disse materialer og udvikling af en metode for vurdering brandspredning på facade. Dette indebærer at finde den mest passende model for træbeklædning gennem tests i mindre skala, implementere modellen i beregningsværktøjer, opbygge en omfattende model for facadesystemet og vurdere usikkerheder og fejl i forudsigelser af brandspredning. Derudover sigter projektet mod at etablere en forbindelse mellem brandtest i reduceret skala og facader i fuld skala. Det ultimative mål er at fremme accepten af denne funktionsbaserede tilgang blandt certificerede fagfolk i branchen.

Projektets succes vil blive afgjort ud fra nøjagtigheden af de nye modellers forudsigelser af brandspredning og i facader, med en nøjagtighed på 10% sammenlignet med testmålinger. Derudover sigter den nye service mod at godkende mindst fem facader inden for et år efter projektets afslutning.

Foto: Julie Gjettermann Bergelin, Pålsson Arkitekter AS

Projektet løber fra marts 2023 til februar 2026
Guoxiang Zhao

Projektansvarlig
Guoxiang Zhao
Postdoc

Telefon: 50 80 96 36
E-mail: gzh@dbigroup.dk
OPRET DIG SOM BRUGER OG HOLD DIG OPDATERET PÅ NYHEDER OM BRAND OG SIKRING