Store brande i tagflader med solceller de sidste år har skabt en øget usikkerhed på et tidspunkt, hvor den grønne omstilling og europæisk energiuafhængighed er vigtigere end nogensinde før. Den nuværende brandtestmetode for tagmaterialer understøtter desværre ikke en positiv udvikling, da den ikke giver et repræsentativt billede af brandsikkerheden, når solceller monteres. I projektet udfører DBI eksperimentelt arbejde for at danne grundlaget for en brandtestmetode, som med tiden kan blive til en ny europæisk standard. Det sker i dialog med eksperter fra RISE i Norge og Sverige.
Visionen med projektet er at understøtte den grønne omstilling af vores samfund og europæisk energiuafhængighed af russisk olie og gas. Dette skal bl.a. ske ved at omstille og omdanne vores bygningsmasse fra energiforbrugende til energiproducerende. Det kræver dog at vi kan skabe og dele det forsknings- og udviklingsmæssige grundarbejde, der skal til for at skabe en reel brandsikkerhed for brugen af bygningsmonterede solceller i byggeriet.
Ny lovgivning
Fra 2026 bliver solceller på visse typer af nyetablerede tage obligatoriske i EU, og gradvist indføres krav om solceller på flere typer af tage. Virksomheder i markedet er allerede gået i gang og vi ser en stigende tendens til at bygningspåmonterede solceller installeres på eksisterende tagflader.
Mod en ny brandtest for tage med solcellepaneler
Den nuværende tagtest (Test 2 i hhv. EN 13501-5 og CEN/TS 1187) giver ikke et retvisende billede af brandspredningen i hulrummet mellem det eksisterende tag og solcellepanelerne. Vi risikerer at vi ved benyttelse af en utilstrækkelig testmetode kommer til at forvolde massive skader på bygninger med menneskelige og finansielle konsekvenser til følge. Derfor er der brug for at udføre undersøgende forsknings- og udviklingsmæssigt arbejde for at skabe muligheden for at kunne videreudvikle på den eksisterende tagtest eller skabe udgangspunkt for en helt ny test. Især bygningsejere og forsikringsselskaber er udfordret ved brugen af den nuværende tagtest, da den ikke kan bruges til at afdække risici ved solceller. Derfor sker udbredelsen af bygningsmonterede solceller for langsomt. Med projektet kan vi medvirke til at skabe en reel sikkerhed for såvel producenter, rådgivere i byggeriet, bygningsejere som forsikringsselskaber i hele Europa, men med specielt fokus på Skandinavien.
Projektets succeskriterier er:
- At identificere en eller flere nedskalerede brandtestmetoder, som giver resultater der vurderes at være tilstrækkeligt korrelerede med en brand i tagmonterede solceller i realistisk skala.
- At publicere en rapport med analyse og foreløbige konklusioner fra projektet.
- At involvere og dele viden med projektets målgruppe samt offentliggøre prøvningsdata, billede- og videomateriale.