Nyheder fra DBI
Vær altid opdateret

Projekt: FireTech Wood Facades

Projekt oplysninger
Status:Igangværende
Periode:februar 2024 til januar 2027
Maja Katharina Fjalland Nørbygaard
Maja Katharina Fjalland Nørbygaard Erhvervs Ph.d.

Dette ph.d.-projekt har til formål at udvikle en model der beskriver mobiliteten og udvaskningen af brandhæmmere i træ, drevet af fugttransport.

Brugen af træ i byggeriet har potentiale til at reducere byggeindustriens CO2-aftryk. Dog forbliver brandrisiko en hindring for en bredere anvendelse af træ, især ved anvendelse udendørs. Brandhæmmende midler anvendes på træ for at forbedre dets brandsikkerhed. Desværre har disse brandhæmmere en tendens til at blive udvasket, når de udsættes vind, vejr og regn, hvilket over tid reducerer deres effektivitet. For at kunne forudsige træfacaders langsigtede brandpræstation er det afgørende at forstå og kunne modellere, hvordan brandhæmmere udvaskes fra træ som følge af eksponering for regn.

Projektet har tre hovedmål:

  1. Udvikling af model på materialeniveau: Det første mål er at karakterisere, hvordan fugt interagerer med træ og brandhæmmere, hvilket fører til udvaskningsprocessen. Dette inkluderer en forståelse af de faktorer på materialeniveau, der påvirker fugttransport og brandhæmmernes bevægelse inde i træstrukturen.
  2. Oversættelse fra materialeniveau til bygningsniveau: Det andet mål er at anvende resultaterne fra modellen på materialeniveau til at forudsige, hvordan brandhæmmere opfører sig i træfacader i virkelige bygninger. Denne fase vil tage højde for eksterne faktorer såsom vejrforhold og bygningens design.
  3. Validering af modeller og karakterisering af brandpræstation: Det sidste mål er at validere både materialeniveau- og byggeniveau-modellerne gennem en kombination af laboratorietests og storskalaeksperimenter.

Resultaterne af dette projekt vil give værdifulde data for både forskere og byggeindustrien, hvilket hjælper med at dokumentere og forudsige træets langsigtede brandsikkerhed i byggeri. Ved at adressere udfordringerne med udvaskning af brandhæmmere bidrager projektet til det overordnede mål om at øge brugen af bæredygtige træmaterialer i byggebranchen.

Projektets første delmål

Projektets første delmål – udviklingen af modellen – involverer indsamling af detaljerede oplysninger om, hvordan træets egenskaber påvirker imprægneringsprocessen og fastholdelsen af brandhæmmere. Vandprøver tages under udvaskningsprocessen og analyseres ved hjælp af Inductively Coupled Plasma Mass Spectrometry (ICP-MS) for at opnå præcise data om udvaskningsgraden.

Indledende småskalaeksperimenter opsættes for at observere grundlæggende tendenser, og vi bevæger os over til mere komplekse eksperimenter, der introducerer flere variabler. Disse tests vil give indsigt i, hvordan fugtdynamikker påvirker brandhæmmere i træ i forskellige eksperimentelle opstillinger. Indsigterne vil danne grundlaget for udviklingen af modellen og i de kommende faser af projektet.

Nyt om Biobaseret byggeri

Bærende trækonstruktion på en bygning under opførelse.

Ny vejledning om trækonstruktioner peger på problemområder

Der mangler anerkendte metoder til dokumentation af træbyggeri. En ny vejledning udarbejdet på tværs af byggebranchen samler nu regler og teori om de mekanismer, man skal være opmærksom på ved bærende trækonstruktioner.

Bygninger bygget i træ

Træbyggeri føles mere brandfarligt end byggeri af beton, murværk og stål

En ny undersøgelse viser, at træbyggeri er populært – både pga. dets æstetik og dets grønne profil. Mange vurderer dog træbyggeri som værende mindre brandsikkert end byggeri af beton, murværk og stål. Men hvad bygger disse holdninger på? Og kan offentlighedens holdninger blive en barriere for mere træbyggeri?

GenDør viser veje til genbrug af branddøre

Byggebranchen er nu et skridt nærmere genbrug af branddøre i stor skala. Pilotprojektet GenDør har bidraget med tjeklister til inspektion og montering og inspiration til kompenserende placering i et byggeri. Egentlig brandteknisk dokumentation udestår stadig, men projektet peger på, hvordan det kan løses.

En person står og nskker ind i kamera oppe på et tag der bliver renoveret.

Ny kampagne skal forebygge katastrofale tagbrande

Danmark bør aldrig igen opleve en tagbrand som den, der gjorde 130 familier i Vanløse hjemløse for tre år siden. Kampagnen ’Brandsikre Tage’ skal klæde boligforeninger og håndværkere på, så fremtidens tage bliver bygget og renoveret brandsikkert.

Snart opføres de første træfacader i højden uden brandimprægnering

Med projektet BioFacades:UpHigh har DBI opnået masser af vigtig viden om brug af materialer, og de første bygherrer bruger allerede nu projektresultaterne til konkrete byggerier. Det er et vigtigt skridt på vejen mod udbredt brug af biobaserede facader i højden.

En mand opsætter lameller med knaster til en brandtest.

Knaster er en knast i anvendelsen af træ

Træ med mange knaster kan være ildeset – bl.a. fordi harpiks i knasterne gør de brandtekniske egenskaber til noget af et lotteri. Projektet KNAST har forsøgt at få trælameller af frasorteret træ til at leve op til brandklassifikation B-s1,d0.

En nedskalerede facadetest af stråkonstruktioner observeret af projekteamet.

Et skridt nærmere fuldskalatest af stråfacade

Yderligere to nedskalerede facadetests af stråkonstruktioner er udført i det nyeste MUDP-projekt, hvor målet er at bygge montagebyggeri i flere etager med biogene materialer. Senere på året venter en facadetest i fuld skala.

Brandsikkerhed er ikke en showstopper for grøn omstilling i byggeriet

Vi skal gøre brandsikkerhed til et designparameter i byggeriet. Og ikke se dokumentationskrav til byggematerialer som en stopklods, men som en drivkraft for innovation i byggeriet. Læs debatindlæg af Christian Fundby Schou, leder af Advanced Product Development i DBI.

En mand med hjelm kigger ind på en brandtest af byggematerialer.

Gode muligheder for genbrug af konstruktionstræ

Der er mange barrierer, men også løsninger, hvis byggebranchen skal genbruge konstruktionstræ i det primære byggeri. Det viser projektet Upcycle 3.0, som har udarbejdet et roadmap, der skal bane vejen. I projektet har DBI opnået gode resultater ved test af gammelt konstruktionstræs brandtekniske egenskaber.

Ny ’BrandBank’ skal samle viden om brandtest af biogene materialer

DBI lancerer sammen med Træinformation og Artelia projekt ’BrandBank’, der skal accelerere det biobaserede byggeri. Den fælles platform skal give hele byggebranchen adgang til data og dokumentation, der letter udfordringen med at gøre byggeriets grønne omstilling brandsikker.

Erfaringer fra Schweiz afslører interessante muligheder inden for træbyggeri

DBI’s nylige studietur til Schweiz viste nye løsninger og lempeligere krav til træbyggeri, end vi kender dem fra det danske bygningsreglement. Spørgsmålet er, om vi bør gå samme vej i Danmark?

Brandtest af en konstruktion af hårdt tækkede facadeelementer uden lerimprægnering.

Brandtest af stråkonstruktioner skal føre til mere biogent byggeri

Som en del af det nyeste MUDP-projekt har DBI udført nedskalerede facadetests af tre forskellige stråkonstruktioner. Nu skal der justeres i en eller flere af konstruktionerne – og testes igen. For målet er at gøre det muligt at bygge med biogene materialer i montagebyggeri i flere etager.

Test af biogen brandsikring baner vejen for bæredygtigt byggeri

Test af biogen brandsikring baner vejen for bæredygtigt byggeri

DBI har testet og demonstreret, at en biogen skalmurs brandmodstandsevne kan leve op til brandklasse EI 30. Projektets skalérbarhed gør det nu muligt at brandbeskytte et bredt udvalg af biogene isoleringsmaterialer med den testede konstruktion.

Forskning: Bart træ i massivtræ-konstruktioner bør ikke overstige
20 % af rummets overfladeareal

En brand i et rum bygget af massivtræ er mindre tilbøjelig til at gå ud af sig selv, når træ udgør mere end 20 % af det samlede overfladeareal. Det viser ny forskning fra DBI.

Imprægnering og anvendelsesområde er afgørende for trælamellers brandegenskaber

Det er bestemt ikke ligegyldigt, om træ brandimprægneres, før eller efter det skæres op til lameller. Desuden er det materiale, som lamellerne monteres på, af afgørende betydning for lamellernes brandtekniske egenskaber. Det viser fire sammenlignende SBI-brandtests, som DBI har udført i samarbejde med Burnblock.

Testresultater viser vejen mod mere biobaseret byggeri

Byggebranchen har med Wood:UpHigh-projektet fået et videnskatalog, der kan bruges, så man kan bygge mere biobaseret i højden. Læs, hvordan eksemplerne kan danne grundlag for bedømmelser af lignende konstruktioner.

Se DBI’s 8 idéforslag til nye indsatsområder inden for brand og sikring

For landets GTS-institutter er det igen blevet tid til at ansøge om resultatkontraktmidler, som skal bruges til at udvikle ny viden og teknologi de næste fire år. I den forbindelse vil vi meget gerne høre din mening!

OPRET DIG SOM BRUGER OG HOLD DIG OPDATERET PÅ NYHEDER OM BRAND OG SIKRING