Nyheder fra DBI
Vær altid opdateret
Gå til Nyhedsoversigten

Droneteknologi til europæiske skovbrande skal anvendes til danske hedebrande

Udgivet: 23. maj 2023

En dansk virksomhed har udviklet droneteknologi med kunstig intelligens til overvågning af skovbrande i Europa. Nu vil virksomheden fintune løsningen til danske hedebrande.

Gem artikel Artikel gemt
Droneteknologi til europæiske skovbrande skal anvendes til danske hedebrande

35.340 km2. Så meget skov og natur er gået op i flammer i Europa de sidste seks år. Det svarer til et areal, der er større end Belgien, og det har fatale konsekvenser for mennesker, dyreliv og økonomien i de områder, som rammes.

Den danske virksomhed Robotto har siden 2019 arbejdet på en dronebaseret løsning til brandmænd, der kan reducere problemet, og nu er virksomheden gået sammen med Teknologisk Institut og det spanske dronefirma FuVeX for at udvide og styrke hjælpeværktøjet.

Overvågning af glødesteder

Det nye partnerskab vil gøre dette ved at udvikle en droneløsning, der kan overvåge små, aktive glødesteder og aktive flammer i stor skala – samtidig med at levere kort over brande i realtid til beredskabet i løbet af både dagen og natten.

- At forsyne brandmænd med vigtige missionsdata i realtid har længe været i fokus hos os. Så vi er glade for nu at arbejde sammen med FuVeX og Teknologisk Institut for at kunne levere langtrækkende, luftbaseret indsigt til brandmænd døgnet rundt og udvide vores system til også at omfatte detektion af mennesker og placering af udstyr, siger Kenneth Richard Geipel, der er medstifter og CEO i Robotto.

Kan anvendes til hedebrande

Løsningen er først og fremmest tiltænkt de voldsomme skovbrande i Europa, som i stigende grad truer liv og værdier. Men ifølge Kenneth Richard Geipel er det også planen, at den skal kunne anvendes ved danske hedebrande.

- Der er flere paralleller mellem skovbrande og hedebrande. F.eks. er det også ved hedebrande nødvendigt at gå hele arealet igennem for at sikre sig, at alle brandlommer er slukket, og det er ressourcekrævende, siger Kenneth Richard Geipel.

Upræcis dronepraksis i dag

På sin vis vender Robottos løsning dermed tilbage til sit arnested, for da virksomheden i 2020 begyndte at fodre den kunstige intelligens med data fra naturbrande, kom de i første omgang fra kontrollerede afbrændinger ved Skallerup udført af Naturstyrelsen Thy og Nordjyllands Beredskab. Og da løsningen fik sin ilddåb året efter, var det under en hedebrand, hvor en drone støttede indsatsen på jorden med data i realtid om brandenes placering og størrelse samt vindens retning og styrke.

Droner i flok skal foretage eftersøgning

Ligesom naturbrande er mandskabskrævende, er eftersøgninger det også. Derfor er Robotto også med i et projekt med blandt andre Beredskabsstyrelsen, hvor en sværm af droner skal arbejde intelligent sammen og afsøge et område. Ifølge Kenneth Richard Geipel er projektet p.t. oppe på at få fire droner til at arbejde sammen om en eftersøgning.

- Når beredskaberne i dag anvender droner under brandbekæmpelse, er det en droneoverfører, som indsamler informationen visuelt og plotter brandene ind på et kort efterfølgende. Det kan være meget unøjagtigt, siger Kenneth Richard Geipel.

Vil have danske samarbejdspartnere

Omvendt bliver droneteknologien fra Robotto mere og mere præcis, i og med at den bliver anvendt. Det er netop, hvad Kenneth Richard Geipel håber på i Danmark.

- Vores software kan anvendes sammen med dronen DJI Matrice 300 RTK, men den er ikke udbredt i beredskaberne endnu. Så vi håber på at få flere samarbejdspartnere, i takt med at det sker, siger Kenneth Richard Geipel.

Relaterede artikler

OPRET DIG SOM BRUGER OG HOLD DIG OPDATERET PÅ NYHEDER OM BRAND OG SIKRING