Nyheder fra DBI
Vær altid opdateret
Gå til Nyhedsoversigten

DBI-ekspert vinder pris for forskning i solcellebrande

Udgivet: 31. maj 2023

Jens Steemann Kristensen er blevet tildelt The Harry C. Bigglestone Award for en videnskabelig artikel om brandspredning under solceller på flade tage. Med prisen følger 5.000 dollars og en billet til en af verdens største brandtekniske konferencer.

Gem artikel Artikel gemt
Jens Steemann Kristensen er blevet tildelt The Harry C. Bigglestone Award

Glæden var stor og overraskelsen endnu større, da mailen fra the National Fire Protection Association landede i Jens Steemann Kristensens indbakke. Ud af det blå var forskningskonsulentens videnskabelige artikel om brand i solceller på flade tage blevet kåret som årets bedste, og Jens Steemann Kristensen og medforfatterne Benjamin Jacobs og Grunde Jomaas var blevet tildelt den fornemme Harry C. Bigglestone Award.

”Det giver et helt specielt sug i maven at vinde en pris, jeg ikke anede, at jeg var nomineret til. Det er jævnt fedt, for jeg er også meget glad for netop den artikel,” siger Jens Steemann Kristensen med et smil så stort og bredt, at kinderne næsten lukker hans øjne.

Artiklen med den mundrette titel “Experimental Study of the Fire Dynamics in a Semi-enclosure Formed by Photovoltaic (PV) Installations on Flat Roof Constructions” er udgivet i tidsskriftet Fire Technology og handler om de faktorer, der har den største indflydelse på spredningen af en brand i hulrummet mellem oversiden af et fladt tag og undersiden af en solcelleinstallation på taget.

Byggestandarder tager ikke højde for brand i solceller

Artiklen er skrevet på baggrund af 42 kontrollerede brandforsøg, som Jens Steemann Kristensen udførte i løbet af sit ph.d.-studie ved University of Edinburgh, hvor forskellige tagkonstruktioner og -materialer er kombineret med afstanden til solcellerne, vinklen på solcellerne og forskellige fabrikater af solceller. Artiklen finder, at tagkonstruktionen er afgørende for, om branden spreder sig ned i bygningen eller ej, mens solcellemodulernes afstand til taget, monteringsvinkel og konstruktion på hver deres måde også har indflydelse på, hvor hurtigt flammerne spredes, samt hvor meget varme der overføres ned i tagkonstruktionen. Konklusionen er, at de nuværende byggestandarder ikke slår til, fordi solceller monteret på flade tage giver en brand mulighed for at sprede sig.

Prisen The Bigglestone Award uddeles hvert år af den amerikanske organisation The National Fire Protection Association, NFPA, der arbejder for at eliminere konsekvenserne ved alle former for brand og elektriske farer. Prisen gives til den videnskabelige artikel i tidsskriftet Fire Technology, som udmærker sig ved at være bedst til at kommunikere nyt om forskning i brandsikring. Prismodtageren får en check på 5.000 dollars samt en flybillet til den prestigefyldte NFPA-konference i Las Vegas, hvor Jens Steemann Kristensen til juni får overrakt prisen.

Jens Steemann Kristensen

Research Consultant

Tlf.: 50 80 74 41

jsk@dbigroup.dk

Relaterede artikler

OPRET DIG SOM BRUGER OG HOLD DIG OPDATERET PÅ NYHEDER OM BRAND OG SIKRING