Nyheder fra DBI
Vær altid opdateret
Gå til Nyhedsoversigten

Troldtekt undersøger CO2-reduceret cementalternativ

Udgivet: 15. december 2021

Cement er svært at erstatte. I et samarbejde med DBI tager Troldtekt nu de første skridt for at udvikle akustikplader med CO2-reducerede bindere.

Gem artikel Artikel gemt
Troldtekt vil udvikle akustikplader med CO2-reducerende bindere

Når Troldtekt producerer akustikplader, anvender virksomheden træ og cement, der binder pladen sammen. Troldtekt arbejder ud fra en Cradle to Cradle-strategi og har gennem det seneste årti produceret mere bæredygtigt – bl.a. ved at nedbringe sin CO2-udledning med vindenergi og biobrændsel.

- Cementen er svær at erstatte, fordi den giver vores akustikplader naturlig styrke, en lang levetid på 70-80 år og en tolerance på op til 100 %s luftfugtighed. Det er også cementen, der sikrer brandsikkerhed uden brug af brandhæmmer eller anden skadelig kemi. Så tricket er at finde et materiale, der er tæt på den klassiske cement, men som kan produceres med en lavere CO2-udledning. Det er dog ingen nem øvelse, siger Vibeke Pedersen, der er teknisk chef hos Troldtekt.

Andet behov end for bærende konstruktioner

I et InnoBooster-projekt og med hjælp fra DBI er jagten på det materiale derfor gået ind. Ambitionen er at undersøge, om det kan lade sig gøre at fremstille en klassisk Troldtekt-akustikplade med et alternativ til portlandcement, som stadig har de velkendte gode egenskaber inden for brand, akustik og holdbarhed.

- Det er svært at finde et decideret alternativ til cement med den samme styrke, og det er svært at udvikle noget nyt, der kan hamle op med de kendte og veletablerede produkter. For os kan det dog være en fordel, at vores produkter ikke har behov for helt den samme styrke som f.eks. bærende betonkonstruktioner, siger Vibeke Pedersen.

»Vi forventer, at projektet viser, at det kan lade sig gøre, og at vi får gode indikationer i forhold til produktets samlede CO2-udledning og pris«
Vibeke Pedersen

Binder med aske eller ler

I samarbejde med Advanced Services i DBI undersøger Troldtekt nu, hvilke alternativer til den klassiske cement man kan anvende som binder – og måske fremstille akustikplader med. Der er mange muligheder, og en af dem er området for geopolymerer, der i helt grove træk handler om at anvende materialer med indhold af silicium og aluminium, som kan reagere med en aktivator og danne bindere med nogle af de samme egenskaber som cement.

- Geopolymerer er mere en teknologi end et produkt, og det er ikke bundet til ét materiale. Man kan anvende brændt ler, som kan brændes ved lavere temperaturer end kridt, men man kan potentielt også anvende f.eks. industriaffald som aske fra biomasse, siger Simon Sköld, der er Research Consultant og leder projektet hos DBI.

Dermed indeholder teknologien et stort potentiale for at reducere CO2-udledningen via cirkulær økonomi sammenlignet med portlandcement, men også en udfordring. For det materiale, man anvender i geopolymeren, skal have det samme kemiske indhold hver gang for at skabe et ensartet produkt, der har de samme egenskaber hver gang. Den homogenitet er svær at opnå i genanvendte materialer og affaldsmaterialer.

Geopolymerer

Geopolymerer er uorganiske polymerer, der bl.a. kan anvendes som klæbe- eller bindemiddel i cement. Det kan fremstilles af mange forskellige materialer, heriblandt mineralske affaldsprodukter fra industrien og keramisk affald – f.eks. brændt ler og porcelæn.

Brandteknisk produktudvikling

Første skridt i projektet er at undersøge, hvilke bindere der rent praktisk kan anvendes til akustikplader. I første omgang fremstiller DBI forskellige bindere i lille skala for at undersøge deres egenskaber nærmere. Dernæst kombineres de bedste bindere med træulden for bl.a. at undersøge deres styrke og vægt, hvor hurtigt pladen hærder, og hvordan de to materialer fungerer sammen.

- DBI arbejder på at få materialerne til at fungere i praksis og fremstille prototyper. Derefter er hensigten at foretage brandtests, der sandsynliggør, at prototypen kan leve op til vores krav.


Skal give ‘proof of concept’

En del af projektet er desuden at undersøge, hvordan og om man kan producere den bedst egnede Troldtekt-plade med en ny type binder i industriel skala.

- Området er nyt, og der er meget viden, vi ikke har endnu. Men vi forventer, at projektet viser, at det kan lade sig gøre, og at vi får gode indikationer i forhold til produktets samlede CO2-udledning og pris. På den baggrund skal vi så overveje, hvilke skridt vi vil tage i  produktudviklingen, siger Vibeke Pedersen.

Projektet afsluttes i slutningen af 2022.

InnoBooster

Med InnoBooster investerer Innovationsfonden i udviklingsprojekter, der er drevet af små og mellemstore virksomheder med op til 250 ansatte. InnoBooster skal hjælpe med at omsætte spændende idéer til vækst og beskæftigelse, så derfor skal projekterne have nyhedsværdi og forretningsmæssigt potentiale. Der kan opnås støtte på 50.000-5.000.000 kr. Læs mere på innovationsfonden.dk.

Der skal foretages komparative tests for at sammenligne forskellige muligheder.
Simon Sköld

Simon Sköld

Research Consultant

Tlf.: 50 80 65 20

ssk@dbigroup.dk

Relaterede artikler

OPRET DIG SOM BRUGER OG HOLD DIG OPDATERET PÅ NYHEDER OM BRAND OG SIKRING