Nyheder fra DBI
Vær altid opdateret
Gå til Nyhedsoversigten

Orienterende brandtest af tagpap forhindrer produktionsfejl

Udgivet: 15. december 2021

Hvordan sikrer man, at tagpap lever op til dets brandklassifikation og ikke er udsat for produktionsfejl? Tagpapleverandøren Mijama Tagmaterialer har valgt at kvalitetssikre sine produkter ved at få dem brandtestet en ekstra gang hos DBI.

Gem artikel Artikel gemt
Tagpappet testes med polystyren (EPS). Det er det mest brandbare standardunderlag, så derfor kan tagpappet efterfølgende bruges på alle underlag.

I Danmark skal tagpap være Broof (t2)-brandtestet i henhold til EN 13501-5. Efter en bestået klassifikationstest er der fri adgang til de danske tage. Men hvad nu, hvis der opstår produktionsfejl, og de godkendte produkter alligevel ikke lever op til brandkravene?

Hos Mijama Tagmaterialer har man af samme årsag valgt at gå med livrem og seler og indgik derfor for nogle år siden et samarbejde med DBI. Det betyder, at DBI ikke kun udfører de lovpligtige klassifikationstests af Mijamas tagpap, men også foretager orienterende brandtests for hver ny produktionsdato af overpappet.

- Vi sælger tagpap fra flere førende europæiske producenter – henholdsvis W. Quandt, Katepal og TechnoNICOL – og hver gang vi modtager et nyt batch af overpappet, får vi foretaget en orienterende brandtest hos DBI. Det bliver til en del tests hver måned, fortæller direktør i Mijama, Martin Nielsen, og fortsætter:

- De orienterende tests tager udgangspunkt i de brandklassifikationer, der tidligere er udført, og skal sikre, at der ikke er produktionsfejl i de nye forsyninger, vi får, siger han.

Unikt i branchen

Orienterende brandtests er i modsætning til klassifikationstests ikke et lovkrav, og det er ifølge Martin Nielsen derfor også lidt af et særsyn at foretage den ekstra kvalitetssikring, som Mijama praktiserer.

- Hverken de producenter, vi forhandler, eller andre, vi har talt med, kender til andre end os, der får foretaget orienterende brandtest af produkter, der allerede har opnået en brandklassifikation, siger Martin Nielsen og pointerer, at Mijamas kunder altid er velkomne til at kontakte DBI, hvis de ønsker at tjekke fakta om de brandtestede produkter.

Hos DBI falder Mijamas kvalitetssikring i god jord.

- Brandsikkerhed er altid i højsædet hos DBI. Vi synes derfor, det er meget positivt at opleve en leverandør, der foretager et ekstra kvalitetstjek og faktisk tester endnu mere, end reglerne foreskriver, siger Lina Ivar Andersen, der er akademiingeniør i DBI’s brandtestafdeling.

Klassifikationstest

Der findes følgende 4 klassifikationstests for tagdækninger efter CEN/TS 1187:

  • Test 1 – for de tysksprogede lande
  • Test 2 – for Skandinavien
  • Test 3 – for Sydeuropa
  • Test 4 – for England

DBI tester typisk efter Test 2, der gælder i Skandinavien, men kan også teste efter Test 1. I Danmark skal tagpap være Broof (t2)-brandgodkendt i henhold til EN 13501-5 – og i henhold til DS/CEN/TS 16459, hvis der er tale om renovering.

Testen viser, at tagpappet ikke er brændt igennem.
Lina Ivar Andersen

Lina Ivar Andersen

Reaction to Fire Engineer

Tlf.: 51 57 23 39

lia@dbigroup.dk

Relaterede artikler

OPRET DIG SOM BRUGER OG HOLD DIG OPDATERET PÅ NYHEDER OM BRAND OG SIKRING