Nyheder fra DBI
Vær altid opdateret
Gå til Nyhedsoversigten

Brandrådgivere bør tegne 3D-brandplaner i BIM ved større projekter

Udgivet: 16. december 2024

Det sparer tid og reducerer fejlprocenten, hvis brandrådgivere tegner brandplaner direkte i BIM ved større projekter. Det gør DBI’s brandrådgivere allerede nu – og håbet er, at 3D-brandplaner med tiden kan blive normen blandt alle landets brandrådgivere.

Gem artikel Artikel gemt
Der sker alt for mange fejl, når brandkrav tegnes manuelt.

Mange arkitekter, konstruktionsingeniører, VVS’ere, installatører m.fl. arbejder i dag i BIM (Building Information Modelling). På den måde skabes der mellem faggrupperne et fælles digitalt arbejdsgrundlag, som altid er opdateret og indeholder alles input undervejs i byggeriets forskellige faser. En af de eneste aktører i byggeriet, som stadig tegner i 2D og ikke er en del af det fælles digitale BIM-univers, er brandrådgiverne! Det fører til masser af manuelle fejl i brandplanerne – og dermed også et stort spild af både tid og penge.

- Som processen er i dag, tegner mange arkitekter i BIM, men sender deres design videre til brandrådgiverne som en PDF, fordi brandrådgiverne arbejder i 2D. Rådgiverne tilføjer så deres brandkrav i dokumentet og sender retur til arkitekterne, som manuelt tegner diverse brandmæssige krav ind i deres BIM-model, fortæller Lene Pingel, brandrådgiver hos DBI, og fortsætter:

»Skal du f.eks. manuelt tilføje 500 døre, er der en alt for stor risiko for, at der opstår fejl.«

- Men skal du f.eks. manuelt tilføje 500 døre, er der en alt for stor risiko for, at der opstår fejl. Der kan være tale om tastefejl, men også fejl, som sker, fordi tegnestuen ikke forstår brandrådgiverens krav rigtigt. Derfor kan sådan en korrekturproces køre frem og tilbage et utal af gange – og alligevel ende med fejl, der først bliver opdaget i udførelsesfasen. Det er der, hvor det kan blive rigtigt dyrt, siger hun.

DBI kan tegne 3D-brandplaner i BIM

Af samme årsag vil DBI meget gerne slå et slag for, at landets brandrådgivere tilegner sig de kompetencer, der skal til, for at kunne levere BIM-brandplaner. DBI’s egne brandrådgivere er allerede i stand til dette.


- I DBI Brandrådgivning arbejder vi i BIM og modtager derfor meget gerne design fra arkitekterne i 3D. Vi udarbejder vores egne BIM-brandmodeller, hvor vi angiver brandkrav, som arkitekter, konstruktionsingeniører, VVS’ere, installatører m.fl. kan importere i deres egne BIM-modeller, siger Lene Pingel og uddyber:

»I DBI Brandrådgivning arbejder vi i BIM og modtager derfor meget gerne design fra arkitekterne i 3D.”«

- På den måde er brandkravene indarbejdet helt fra begyndelsen hos alle faggrupper, der arbejder i BIM. Brandkravene er dermed en del af en fælles aktiv model og ligger ikke ’døde’ i 2D. Det har desuden den fordel, at alle arbejder ud fra samme opdaterede grundlag, som løbende bliver mere og mere detaljeret i takt med, at de forskellige faggrupper tilføjer deres bidrag. Samtidig er der ingen, der tegner eller retter i en ældre version.

- Det letter ikke kun processen betydeligt, men reducerer også risikoen markant for de mange manuelle fejl. Dog kræver det robusthed at navigere i BIM-universet, så værktøjet anvendes typisk kun i forbindelse med større projekter, siger Lene Pingel.

BIM kan bl.a. hjælpe ved gennemføringer

Gennemføringer i et byggeri er en af de helt store kilder til fejl, forsinkelser, ekstraregninger og manglende brandsikkerhed i byggeriet. For gennemføringer vil sige alle de utroligt mange steder, hvor der er ført rør, kabler, ledninger m.m. gennem en bygningsdel – og som efterfølgende skal brandtætnes korrekt for ikke at skabe øget risiko for brandspredning i tilfælde af brand. Men her kan BIM-modellen hjælpe.

- I forhold til prissættelsen af et byggeri kan man fra start få svar på, hvor mange gennemføringer der er i det pågældende byggeri. Herudover kan BIM-modellen angive, hvor i bygningen gennemføringerne er, så ingen af dem bliver overset, og så de kan projekteres inden udførelse. Det har man ikke rigtigt mulighed for at gøre i 2D, siger Lene Pingel og fortsætter:

- Viser det sig i en såkaldt kollisionstest i BIM-modellen, at det sektionsadskillende krav f.eks. kolliderer med gennemføringen, kan sektionsadskillelsen evt. rykkes, mens tid er. For det er unægteligt noget nemmere at ændre den slags ting i designfasen, end hvis man først opdager problematikken i udførelsesfasen og skal ændre på tingene på det tidspunkt.

- Så der er rigtigt mange fejl, bøvl og penge at spare, hvis brandrådgiverne også begynder at arbejde i BIM, ligesom de fleste andre aktører i byggebranchen allerede gør i dag, fastslår Lene Pingel.

Brandplaner

Til ethvert byggeri udarbejdes en brandstrategi og supplerende brandplaner. Brandplanen er en visuel tegning af brandstrategien og viser en oversigt over de forskellige funktionskrav i det pågældende byggeri.

Seminar om 3D-brandplaner i BIM

Den 23. januar 2025 afholder DBI og Artelia et gratis seminar for arkitekter og brandrådgivere, hvor DBI gennemgår de mange muligheder inden for 3D-brandplaner i BIM-modellen. Læs mere og tilmeld dig seminaret

Lene Pingel
Lene Pingel Brandrådgiver

Relaterede artikler

OPRET DIG SOM BRUGER OG HOLD DIG OPDATERET PÅ NYHEDER OM BRAND OG SIKRING