Nyheder fra DBI
Vær altid opdateret
Gå til Nyhedsoversigten

Gode muligheder for at bygge lavt med træ

Udgivet: 3. marts 2021

Med de nyeste vejledninger til BR18 kan man med præaccepterede løsninger opføre bygninger i op til 12 meter med træ. I stedet burde man dog se mere på det lave byggeri, hvis man for alvor vil anvende træ og udnytte CO2-gevinsten ved materialet, vurderer brandrådgiver ved DBI, Lars Erik Sorthe, på baggrund af BUILD Rapport 2020:25 fra Aalborg Universitet.

Gem artikel Artikel gemt
Børnehuset KlepholmBørnehuset Klepholm er en nybygget institution beliggende i Støvring Syd. Foto: Helene Høyer Mikkelsen.

I januar kom en ny vejledning fra Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen om præaccepterede løsninger for bærende konstruktioner. Med den er det nu muligt at opføre bygninger med bærende konstruktioner af træ med en gulvhøjde 12 meter over terræn på øverste etage. Tidligere lød det samme tal på 9,6 meter. Det bliver vanskeligt at anvende de ekstra meter til at bygge en hel ekstra etage i forhold til tidligere, men de kan f.eks. udnyttes til ekstra loftshøjde i kontorbyggeri.

- Det betyder, at man med de præaccepterede løsninger i dag kan opføre f.eks. alle villaer, kædehuse, kontorbyggerier og skoler i op til fire etager som træbygninger, siger Lars Erik Sorthe, der er brandrådgiver i DBI.

Stort potentiale med lavt byggeri

Argumenterne for at anvende mere træ er et ønske om mere bæredygtigt byggeri og mindre klimabelastning fra en sektor, der er tung i samfundets samlede CO2-regnskab. Debatten og udviklingen på området herhjemme er meget fokuseret på det højere byggeri. Bl.a. er området blevet undersøgt nøje i ‘BUILD Rapport 2020:25 – Anvendelse af træ i byggeriet’, der er udarbejdet at Aalborg Universitet.


- Fra branchen er der stor efterspørgsel efter flere præaccepterede løsninger til højt træbyggeri. Men med de nuværende præaccepterede løsninger er der faktisk allerede store muligheder for at udbrede brugen af træ, siger Lars Erik Sorthe.

For størstedelen af byggeriet i Danmark er lavt. Ifølge Danmarks Statistik er næsten 25% af de byggede etagekvadratmeter i perioden 2009-2019 parcel- og rækkehuse svarende til ca. 3,6 mio. kvadratmeter.


- Den slags bygninger ville man allerede i dag kunne opføre i træ, hvilket ville gøre en markant forskel i CO2-regnskabet. Det er svært at vide, hvor mange parcel- og rækkehuse der er bygget i træ i dag, men der er i hvert fald få af dem i de parcelhuskvarterer, jeg har været i, siger Lars Erik Sorthe.

Man kan opføre træbygninger op til fire etager med præaccepterede løsninger. Foto: Helene Høyer Mikkelsen.

Beton, beton og beton

At der ikke bygges så meget i træ, skyldes primært, at den danske byggetradition er solidt baseret på beton.


- Næsten alt bygges i beton, og det er man dygtig til. Min egen opfattelse er, at træbyggeri har et dårligere ry i Danmark. Man synes bl.a., det falder hurtigere i værdi og er mere kompliceret, fordi fugt kan være et problem, siger Lars Erik Sorthe og fortsætter:

»Kan det lade sig gøre at bygge meget med træ i Norge, der har det samme våde og blæsende klima som her, kan det også lade sig gøre i Danmark.«
Lars Erik Sorthe, brandrådgiver i DBI

- Men kan det lade sig gøre at bygge meget med træ i Norge, der har det samme våde og blæsende klima som her, kan det også lade sig gøre i Danmark. Hvis alle tænker i beton, er det dog svært at få træ ind, og byggetraditionen er ikke noget, der ændrer sig over natten. Samtidig nævner BUILD Rapporten økonomi som en faktor. For når man ikke er vant til at bygge i træ, vil det være dyrere og mere besværligt i starten, og måske skal man acceptere, at entreprenøren ikke er dansk. Men i det store hele er det måske et spørgsmål om byggetradition, siger Lars Erik Sorthe.

Størst effekt på udledningen

Lavt byggeri i træ med præaccepterede løsninger er tilmed det bedste sted at starte, hvis man gerne på sigt vil bygge højt med træ.

- Som med alt andet tager det også tid at blive god til at bygge med træ. Så hvorfor starte med det høje og vanskelige byggeri? Hvorfor ikke starte med det lave? Ifølge BUILD Rapporten er 99% af det opførte byggeri i perioden 2009-2019 under fem etager, så ønsker man at nedbringe udledningen af CO2, giver det mening at starte med det lavere byggeri, siger Lars Erik Sorthe.

Traditionelle, tilfældige afstande i byggeriet

Hvorfor er grænsen for byggeri med træ i den bærende konstruktion hævet til lige 12 meter? Hvorfor ikke 12,8 eller 11,5? Det skyldes, at 9,6 og 12 meter traditionelt er de højder, man arbejder med, når man laver regler for byggeriet.

- Der er flere historiske eksempler på, at afstande inden for brand er fastlagt mere eller mindre tilfældigt. Afstandskravet på 1,2 meter mellem vinduer i etagebyggeri er besluttet af to svenske brandchefer. De så, at afstanden mellem vinduer var ca. 1,2-1,5 meter, og da den afstand havde vist sig at fungere, blev de enige om, at 1,2 meter var godt nok. Det er derfor nu en etableret regel i de nordiske lande, fortæller Lars Erik Sorthe og giver endnu et eksempel:


- Da finnerne skulle have et afstandskrav mellem træbygninger, skrev de i det lovforberedende arbejde, at man kunne overveje otte meter. Svenskerne reviderede samtidig deres regler på området og troede, at finnerne havde besluttet sig for otte meter og valgte derfor også otte meter. Da finnerne hørte, at kravet i Sverige var otte meter, valgte de det samme. Norge kopierede de svenske regler, så nu er kravet otte meter i alle tre lande.

Brian V. Jensen

Brian V. Jensen

Afdelingsleder - Brandteknisk rådgivning
Civilingeniør

Tlf.: 61 20 16 63

bvj@brandogsikring.dk

Relaterede artikler

OPRET DIG SOM BRUGER OG HOLD DIG OPDATERET PÅ NYHEDER OM BRAND OG SIKRING