Gennemføringer skal brandtestes i den vægtype, de skal anvendes
Udgivet: 23. august 2024Det kan være farligt at anvende gennemføringer i sandwichpanelvægge, hvis de er brandtestet og klassificeret i f.eks. gipsvægge. Det samme gælder omvendt. DBI forklarer her hvorfor.
Der etableres gennemføringer i bygningsdele til en lang række formål som f.eks. ventilation, plastrør, varmekabler, VVS m.m. Dermed ændres de brandtekniske egenskaber for den pågældende bygningsdel. Af samme årsag er det væsentligt, at gennemføringer kun benyttes til det anvendelsesområde, som de er brandtestet og klassificeret.
- Så er gennemføringen testet i gips, skal den anvendes i en gipsvæg, og er den testet i et sandwichpanel, skal den anvendes i en sandwichpanelvæg. Så enkelt kan det siges, fastslår Christian B. Andersen, funktionsleder i DBI’s brandtestafdeling, og fortsætter:
- Vi oplever, at nogle tror, at når bare en gennemføring har bestået en klassifikationstest i en gipsvæg, så kan den anvendes, som man har lyst til. Det er en både forkert og farlig antagelse. For ifølge BR18 skal gennemføringer i brandadskillende bygningsdele udføres, så bygningsdelenes brandtekniske egenskaber ikke forringes. Og det kan kun lade sig gøre, hvis gennemføringen er dokumenteret til det rette anvendelsesområde, siger han.
Samlinger skal forstærkes
Sandwichpanelvægge består af stål/isolering/stål, mens gipsvægge består af gips/isolering/gips. Begge vægtyper skal have bestået det ønskede funktionskrav uden gennemføringer.
- En sandwichpanelvæg, der består klassifikationen EI 120 uden gennemføringer – dvs. brandtest i 120 minutter – kan dog allerede dumpe efter 45 minutter, hvis der er gennemføringer i. Svigtet sker ikke nødvendigvis ved selve gennemføringsdetaljen, men kan ske i samlingerne mellem panelerne, fordi udbøjningsmønsteret af sandwichpaneler er forskelligt med og uden gennemføringer. Der er ganske enkelt større kræfter på spil i samlinger mellem panelerne, hvilket kan få dem til at åbne sig tidligere i testforløbet, siger Christian B. Andersen og uddyber:
- Sandwichpanelproducenter kender godt til denne problematik og forstærker derfor samlingerne mellem panelerne, hvis der skal gennemføringer i væggen. Dette vil være angivet i den brandtekniske dokumentation af gennemføringerne. Men der står selvfølgelig ikke noget om forstærkning af samlinger, hvis anvendelsesområdet til gennemføringerne er gipsvægge. Laves der nu den fejlfortolkning, at den dokumentation kan bruges til at dokumentere gennemføringer i sandwichpanelvægge, sker der derfor ikke en forstærkning af samlingerne, og sandwichpanelproducenterne leverer bare en normal EI 120-væg uden forstærkning af samlingerne.
Ekstra farligt
Ifølge Christian B. Andersen er brugen af det rette anvendelsesområde i forbindelse med gennemføringer faktisk endnu vigtigere end i så mange andre tilfælde.
- Nogle gange dumper konstruktioner kort tid før, at klassifikationskravet er opfyldt, hvilket i sig selv selvfølgelig ikke er godt nok. Men i de tilfælde er konstruktionen jo tæt på at kunne holde til det, den skal. Det gælder desværre ikke for gennemføringer, der anvendes uden for deres anvendelsesområde, for her findes der eksempler på, at de eller selve væggen svigter allerede inden, halvdelen af testtiden er udløbet, siger Christian B. Andersen og tilføjer:
»Det er afgørende, at gennemføringer er testet til det rette anvendelsesområde.«
- Der er ikke tale om et isoleringssvigt, hvor prøveemnet bare bliver lidt varmere, end kravet tillader, men om et integritetssvigt, hvor ilder spreder sig. Derfor kan det være ekstra farligt ikke at have styr på det her.
En del af kontrolplanerne
Som certificeret brandrådgiver ønsker Lars Vædeled Roed at pointere vigtigheden af at inkludere anvendelsesområde for gennemføringer i kontrolplanerne.
- Kontrolplaner spiller en central rolle i forbindelse med korrekt anvendelse af byggematerialer i byggeriet. Det er nemlig via kontrolplanerne, at byggeriets parter får kvalitetssikret den rigtige anvendelse af materialer og konstruktioner. Men skal planerne have den rette effekt, skal de være meget konkrete. F.eks. bør der i kontrolplaner i projekteringsfasen skulle besvares specifikt, om gennemføringerne er brandtestet til dette rette anvendelsesområde – og ikke bare, om de er testet og klassificeret, siger Lars Vædeled Roed, der er brandteknisk rådgiver hos DBI.
Standard Supporting Constructions
DBI deltager i standardiseringsarbejde på EU-plan med henblik på at få tilføjet yderligere standard supporting constructions, således af anvendelsesområderne til bl.a. gennemføringer kan udvides. Senest er CLT og skaktvægge f.eks. blevet tilføjet som mulige supporting constructions for gennemføringer. DBI arbejder for, at også sandwichpanelvægge, huldæk og træbjælkelag m.fl. kan komme med.