Nyheder fra DBI
Vær altid opdateret

Styrelser i fælles opråb: Oplad aldrig telefonen i sengen

Udgivet: 12.10.22


Hvert år rykker danske brandvæsener ud til omkring 3.500 brande i boliger. Mindst 10 % af de brande er relateret til elprodukter eller -installationer. Nu advarer Sikkerhedsstyrelsen, Beredskabsstyrelsen og DBI og opfodrer til sikker opladning, så forbrugere undgår brandulykker med elektronik.

Det er nemt og bekvemt at sætte mobilen til opladeren ved siden af puden som det sidste, inden man lukker øjnene. Men det nemme valg er ikke altid det sikre, spørger man Sikkerhedsstyrelsen.

- Det er aldrig en god idé at sætte mobiltelefoner eller anden elektronik til opladning på et letantændeligt materiale som f.eks. en seng eller sofa. Det kan få fatale følger, siger Kirstine Gottlieb, kontorchef i Sikkerhedsstyrelsen.

Opladningsstedet har noget at sige

En sofa eller seng betragtes som let antændeligt og meget brandbart pga. de materialer, de er fremstillet af. Elektronik, der ligger til opladning, udvikler varme, og ligger produktet lunt under hovedpuden eller oven på dynen, kan det ikke komme af med varmen igen. Det kan i værste tilfælde føre til en fatal brand. DBI kan nikke genkendende til en seng eller sofa som arnested, når de er ude på ulykkessteder for at undersøge brandårsager:

- Vi ser desværre, at elektronik under opladning kan være årsag til en brand. Når f.eks. en telefon overopheder i en seng, og branden først får fat i en dyne, madras eller pude, vil der på ganske kort tid udvikles en kraftig og giftig røg. Det er røgen, der er livsfarlig, mere end det er selve flammerne, siger Ib Bertelsen, der er direktør i DBI.

Derfor lancerer Sikkerhedsstyrelsen i samarbejde med Beredskabsstyrelsen og DBI en oplysningskampagne, der skal sætte fokus på den potentielle fare ved at oplade elektronik i sengen. Kampagnen retter sig også mod unge, da Styrelserne godt kan frygte, at særligt mange unge mennesker lægger deres elektronik til opladning i sengen eller bruger ledninger, der godt kunne trænge til en udskiftning.

Pas på beskadigede ledninger

- Mange bruger sikkert også opladere eller elektronik med beskadigede ledninger og tænker nok, at så længe de stadig virker, er der ingen grund til bekymring. Men det er der, siger Kirstine Gottlieb.

Kampagnen sætter derfor også fokus på at få udskiftet beskadiget elektronik og ledninger. I en flosset eller defekt ledning vil der kunne opstå en direkte kortslutning med en gennembrænding af isolationen til følge. Det er derfor vigtigt, at man udskifter sin elektronik/ledning, når det er slidt eller beskadiget.

Derudover opfordrer Sikkerhedsstyrelsen til, at man giver dem besked, hvis man oplever, at f.eks. en mobiloplader overopheder eller slår gnister:

- Vi holder øje med elprodukter på markedet og udtager bl.a. USB-opladere til test. Men det er umuligt at teste alle produkter, og derfor vil vi gerne opfordre til, at man anmelder det til os på produkter.dk, hvis man støder på et farligt produkt, siger Kirstine Gottlieb.

En røgalarm er den billigste livsforsikring

De fleste har sikkert hørt det før, men gamle råd er gode af en grund. Hav minimum én virksom røgalarm placeret centralt i boligen, fortrinsvis i loftet i en fordelingsgang, så den kan høres fra opholds- og soverum. Større boliger bør have flere røgalarmer, og i et hjem med flere etager bør der være mindst én røgalarm på hver etage. Det kan redde liv. For når man ligger trygt og sover, er det ikke sikkert, man opdager røgen i tide. Røgalarmen kan derfor blive den billigste og måske endda vigtigste livsforsikring, man kan have.

- Vi vil meget gerne forebygge el-relaterede brande, og det begynder med en adfærdsændring hjemme i stuerne. Og så den største opfordring herfra til at sikre, at der er mindst én virksom røgalarm i boligen og gerne flere, siger Mads Dalgaard, chefsergent i Beredskabsstyrelsen.


Se kampagnen på Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside

Læs mere

Kontakt

Ib Bertelsen
Direktør

20 10 90 44
ibe@brandogsikring.dk

OPRET DIG SOM BRUGER OG HOLD DIG OPDATERET PÅ NYHEDER OM BRAND OG SIKRING