Udgivet: 09.08.22
Brandfareindekset stiger over hele landet. Det samme gør brandskader fra ukrudtsbrændere. Så hold god afstand til bygninger og bevoksning, og svits kun ukrudtet, lyder nogle af de gode råd.
For få år siden rykkede brandvæsenet årligt ud til ca. 250 brande forårsaget af brug af ukrudtsbrændere. Ifølge Beredskabsstyrelsen lyder tallet for 2021 på 350 brande. Samtidig meddeler LB Forsikring, at de modtager mange anmeldelser af brandskader, som er startet med en ukrudtsbrænder, og at man sidste år havde hele 12 store brande med brændte bygninger pga. brug af ukrudtsbrændere.
- Det er måske at overdrive at sige, at det vælter ind, men vi får virkelig mange anmeldelser på brandskader. Heldigvis mange små skader, men de sidste to uger har vi haft fire store brande. Lige nu stiger brandfareindekset over hele landet, så hvis folk ikke passer på, kommer mange flere desværre til at opleve en brandskade denne sommer, siger Anne Mette Kirkegaard, skadeschef i LB Forsikring, og fortsætter:
- En ukrudtsbrænder er ikke et stykke legetøj. Det er et værktøj, der skal bruges forsigtigt og forsvarligt. Ilden kan hurtigt komme ud af kontrol, hvis folk ikke har sat sig ordentligt ind i, hvordan og hvornår man kan bruge en ukrudtsbrænder.
Heldigvis er der flere simple råd, som hjælper til at undgå, at man kommer galt af sted. Og spørger man skadeschefen, er det mest simple råd sund fornuft.
- Man er sparet for meget, hvis man lige bruger to minutter på at forberede sig, inden man går i gang med at svitse ukrudtet af. Først kan man overveje, hvor tørt er det? Hvis det er knastørt udenfor, er åben ild måske ikke den klogeste idé, siger Anne Mette Kirkegaard.
Hun anbefaler desuden, at man altid har vand i nærheden, så man hurtigt kan reagere, hvis der kommer ild i ukrudt eller græs. Samtidig bør man læse brugsanvisningen grundigt, inden man går i gang, så man ved, hvordan man tænder og slukker og skruer op og ned for ukrudtsbrænderen.
- Vi kan få antallet af brandskader fra ukrudtsbrændere ned, hvis vi husker hinanden på et par gode forholdsregler. Så det er min store opfordring til en mere brandsikker sommer. Vær forsigtig og tænk jer om, siger Anne Mette Kirkegaard.
6 gode råd til at undgå brandskader