Nyheder fra DBI
Vær altid opdateret

Test dine røgalarmer

Udgivet: 29-11-2019


Julen står for døren. Derfor er det tid til at sætte røgalarmer op eller teste dem, du allerede har i dit hjem.


Julen og de mørke vintermåneder betyder, at vi rykker indenfor, tænder lys, går i køkkenet og tænder op i brændeovnen. Desværre topper antallet af brande i private hjem derfor netop nu.


Af samme grund er 1. december fælles nordisk røgalarmdag – en dag, som skal minde os om, at vi selv kan forbedre brandsikkerheden i vores hjem ved at have røgalarmer, som fungerer.


- En røgalarm tager ikke mange minutter at sætte op eller teste, men den kan betyde forskellen mellem liv og død. Derfor kan jeg klart anbefale, at man anskaffer sig en røgalarm eller får testet dem, man har. Nu, hvor den mørke vintertid er kommet, og vi hygger med masser af stearinlys, er det en oplagt anledning til at få installeret en røgalarm og dermed skabe mere tryghed for dig og din familie, siger forsvarsminister Trine Bramsen.


Når der opstår brand, spredes røgen hurtigt, og røgen er farlig. Har du røgalarmer i dit hjem, øger du chancen for at blive advaret, inden branden når at brede sig. Det giver dig bedre mulighed for at forsøge at slukke branden selv eller tid til at redde dig selv og andre ud af boligen og ringe 1-1-2.


Vær opmærksom i køkkenet og med de levende lys

Mange brande i hjemmet starter enten i køkkenet eller ved brug af levende lys.


- Selvom vi har ekstra travlt i december med gaveindkøb, madlavning osv., er det vigtigt at være opmærksom på den risiko, der er i køkkenet og med levende lys. F.eks. må man aldrig lægge ting fra sig på komfuret, og man skal huske at slukke levende lys efter sig, siger forebyggelsesekspert i Beredskabsstyrelsen, Mads Dalgaard.




Læs mere

Brande i private hjem


  • Knap en tredjedel af utilsigtede brande i private hjem, som brandvæsenet rykker ud til, opstår i køkkenet.
  • Brandvæsenet rykker årligt ud til ca. 4.000 brande i private hjem. Antallet af udrykninger topper i vintermånederne.
  • Derudover opstår der årligt over 45.000 brande i private hjem, som folk selv formår at slukke uden at tilkalde brandvæsenet.
  • Mange brande i egen bolig eller i nærheden skyldes brug af levende lys, særligt i juletræ eller juledekoration.
  • Over en fjerdedel af danskerne siger, at de ikke har en røgalarm.


Læs mere om røgalarmer her: www.brs.dk/roegalarm

OPRET DIG SOM BRUGER OG HOLD DIG OPDATERET PÅ NYHEDER OM BRAND OG SIKRING