Udgivet: 11-09-18
Ifølge DBI’s direktør for Kunder & Relationer, Ib Bertelsen, er det en rigtig god idé. Han nævner tre aspekter, som er afgørende for brandsikkerheden i ældreplejen: nemlig bygningens brandsikring, brandsikringsanlæg, og hvordan personalet er trænet og organiseret.
- Allerførst skal den passive brandsikring være i orden, dvs. at bygningen skal være opdelt i brandceller med branddøre, vægkonstruktioner og byggematerialer, som kan modstå brand i længere tid. Derudover bør der installeres røgalarmer, der er tilkoblet ABA-anlæg, som varsler både personale og brandvæsen i tilfælde af brand. Og endelig skal der være sprinkleranlæg, der holder ilden nede og forhindrer brandspredning, inden brandvæsenet kommer, siger Ib Bertelsen og fortsætter:
- Desuden er det vigtigt, at personalet kender til elementær brandbekæmpelse, har den nødvendige viden om brandspredning og er tilstrækkeligt trænet til at håndtere en evakueringssituation. Men også hele systemet omkring, hvem der modtager hvilke opkald hvornår er væsentligt, da der går afgørende tid tabt ved fejl og misforståelser, siger han.
Både Ib Bertelsen, Ældre Sagen og FOA påpeger vigtigheden af at anvende røgalarmer frem for termodetektorer. Røgalarmer udløses nemlig noget hurtigere, fordi de reagerer på røg, mens termodetektorer reagerer på varme og derfor først giver alarm, når temperaturen i rummet er steget betydeligt. Termodetektorer er et levn fra dengang, røgalarmer var meget sensitive og førte til alt for mange blinde alarmer. I dag har man udviklet intelligente røgalarmer, der kan skelne mellem forskellige typer røg og dermed ikke længere gør det til et valg mellem forhøjet brandrisiko og mange blinde alarmer.
- Vi synes selvfølgelig, at der skal være lovkrav om at have røgalarmer på både eksisterende plejehjem og i nybyggerier. I dag er der kun krav om røgalarmer i nybyggerier, og det er vi ikke særligt tilfredse med. Vi anbefaler, at kommunerne får købt røgdetektorer og får dem installeret på plejehjemmene. Og hvis de så ud over personalet også alarmerede brandvæsenet ved brand, ville vi få den hurtigste reaktion, siger specialkonsulent i Ældre Sagen, Marie Lilja Jensen til Fagbladet FOA.
- Mange af plejehjemsbeboerne er sengeliggende og kan ikke selv komme ud af deres lejligheder. Bl.a. derfor skal der være de bedste alarmsystemer, supplerer FOA’s formand for Social- og Sundhedssektoren, Torben Hollmann, mens Ib Bertelsen fra DBI stemmer i:
- Der er jo tale om ældre borgere, som er i kommunens varetægt, og dem skal vi sikre bedst muligt. Derfor skal vi selvfølgelig have den hurtigste detektering, og her er røgalarmer altså bedre end termodetektorer, siger han og fortsætter:
- Halvdelen af alle dødsbrande opstår hos rygere. Men en målrettet indsats med mobile sprinkleranlæg, rygeforklæder og selvslukkende cigaretter kan minimere risikoen for, at det går så galt som i Allingåbro.
Ifølge en FOA-rundringning fra 2015 til beredskabscheferne i de 20 største kommuner havde 23% af plejecentrene termodetektorer i stedet for røgdetektorer.
FOA’s undersøgelse fra 2015 viste ligeledes, at hver syvende social- og sundhedsmedarbejder på plejecentrene aldrig havde gennemgået en brandøvelse.
- Det er da fuldstændig absurd, at man ikke giver personalet den uddannelse, der er brug for, så de er klar til at gribe hurtigt ind ved brand, siger Torben Hollmann til Fagbladet FOA.