Nyheder fra DBI
Vær altid opdateret

DTU-studerende fik hjælp til brandtest hos DBI

Udgivet: 12-06-18


De færreste studerende har en brandtest fra DBI med i deres speciale. Men det var, hvad en forespørgsel om tips og tricks til skalering ledte til for Malthe Klint og Louise Frederikke Enoksen fra DTU.

Det var egentlig bare for at få et par gode råd til deres speciale på DTU BrandLab, at Malthe Klint og Louise Frederikke Enoksen kontaktede DBI i foråret. De læser begge til civilingeniør på DTU Byg, og deres speciale handler om at modellere temperaturforløb i brandbeskyttede CLT-elementer, der udsættes for eksperimentelle parametriske brandkurver. Før de fik set sig om, var de to specialestuderende dog i gang med at foretage en regulær brandtest hos DBI.

- Egentlig kontaktede vi DBI for at få tips og tricks til, hvordan vi kunne nedskalere de brandforsøg, vi allerede havde udført på DTU BrandLab med et nyt testsystem ved navn Heat-Transfer Rate Inducing System (H-TRIS) til vores speciale. Vores vejledere, lektor Frank Markert og ekstern lektor Finn Larsen fra Rambøll, nævnte, at DBI arbejder med nedskalering, og da vi kontaktede dem, inviterede de os omgående til en rundvisning i brandlaboratoriet, fortæller Malthe Klint og fortsætter:

- Vi fortalte om vores projekt, hvorefter DBI tilbød at stille en modelovn til vores rådighed. En test i en ovn ville give specialet en helt ny vinkel, så vi sagde ja tak. Det havde vi slet ikke forventet, da vi tog kontakt, siger han.

En kæmpe hjælp

Brandtesten var uortodoks. Ikke mindst, fordi den varede seks timer.

- Medarbejderne hos DBI var meget interesserede i vores projekt og i testen, og der var positiv stemning og god opbakning fra dem. De var meget imødekommende, og alle har taget sig tid til at hjælpe og har haft tålmodighed med os, siger Malthe Klint.

Brandtesten i ovnen gav gode resultater og gør det muligt at sammenligne dem med resultaterne fra H-TRIS. Samtidig kan de to studerende sammenligne og diskutere de to testtyper i specialet. Testene indikerer desuden, at det kan lade sig gøre at isolere CLT, så det kan modstå en parametrisk brandkurve.

- Brandtesten hos DBI var en kæmpe hjælp og betyder, at vores speciale tager en hel ny drejning, som vi er meget glade og taknemmelige for, siger Malthe Klint og tilføjer:

- Oveni har vi lært DBI at kende i forløbet og fået et meget positivt indtryk af det arbejde, DBI udfører. Det er bestemt en potentiel arbejdsplads for mig en dag.
Læs mere
DEN PARAMETRISKE BRANDKURVE
Modsat standartkurven, der benyttes under de fleste brandtests er den parametriske brandkurve ikke en jævnt stigende kurve for temperaturpåvirkning af et element. Den forsøger i stedet at simulere varmepåvirkningen fra en virkelig brand for at give en mere realistisk beskrivelse at et elements egenskaber ved brand. Derfor varierer temperaturen, og den løber over en meget længere tid end standardkurven.

DTU-studerende fik hjælp til brandtest hos DBI
OPRET DIG SOM BRUGER OG HOLD DIG OPDATERET PÅ NYHEDER OM BRAND OG SIKRING