Nyheder fra DBI
Vær altid opdateret
Gå til Nyhedsoversigten

Brandforhold ved renovering af almene etageboliger

Udgivet: 3. september 2021

Udvendig efterisolering, altaner, nye tagetager og nye tekniske installationer. Det er de dele, som især står for skud, når almene etageboliger skal renoveres. Men hvad skal man være opmærksom på?

Gem artikel Artikel gemt
Etagebygning

God brandsikring handler ikke om, hvor gammel bygningen er, men hvem der sidst har renoveret eller bygget om på den. Ordene kommer fra Anders B. Vestergaard, Senior Specialist og certificeret brandrådgiver hos Cowi, og faldt i sommer under hans oplæg på årets Branddag, som DBI afholdt sammen med Molio.

- Alt det nye, der laves ved renovering, skal leve op til alle de nye krav og ikke til det gældende bygningsreglement, da bygningen i sin tid blev opført. Alligevel har mange gamle bygninger fået dårligere brandsikkerhed, efter de er blevet renoveret, fordi man går ind og piller ved dele af en ellers veludført bygning, sagde Anders B. Vestergaard og fortsatte:

- Folk tror, det er sikkert, bare fordi det er beton. Men beton kan være lige så galt i forhold til f.eks. tætninger, hulrum og tagkonstruktion som alt andet byggeri.

Ifølge brandrådgiveren er noget af det vigtigste netop at få styr på hulrummene.

- Selv små hulrum kan være farlige, for de giver længere flammer. Desuden er en brand, der spreder sig i hulrum, svær at slukke, sagde han.

Efterisolering og ny facadebeklædning

- Hvis tingene er lavet ordentligt, ser du ikke en brand gå gennem væggen eller dækket. I stedet tager en brand alle samlingerne og løber via facaden, fortsatte Anders B. Vestergaard.

Ved energirenovering af ydervægge skal der derfor fokus på isolering, vindspærre, forskalling, overflader og brandstop. Der kan anvendes mange forskellige materialer til udvendig efterisolering og som beklædning – dog skal man huske på, at der er tale om et facadesystem, som skal bruges i den form, det er udviklet.

- Vi skal anvende konstruktionerne, som de er testet og godkendt og ikke opfinde nye varianter, sagde Anders B. Vestergaard, som samtidig understregede vigtigheden af den rette brandtekniske dokumentation for de løsninger, der vælges.

Altaner

Også altaner blev nævnt – for en altan er ikke bare en altan. Der findes åbne og lukkede altaner, ligesom der også er altangange. De forskellige typer kategoriseres forskelligt, og derfor er reglerne for dem ikke ens.


- Betjener altanen f.eks. flere boliger? Er det en altan eller en altangang? Og er der tale om en altan eller en boligudvidelse? Det er nogle af de ting, man skal gøre sig klart ved renovering, sagde Anders B. Vestergaard og uddybede:

- Når altanen lukkes på mindst to sider, er det ikke længere en altan, men en udvidelse af boligen, som skal leve op til boligens øvrige brandkrav. Desuden skal der tages højde for, om altanen kun betjener én brandcelle.

Nye tagetager

Ved etablering af nye tagetager skal der bl.a. sikres mod brandspredning fra underboen og de underliggende konstruktioner. Samtidig skal der sikres mod brandspredning via udhæng på bygningen.

- Og endelig skal der være styr på byggepladsen. Der vil typisk være tale om beboelse, hvor folk bor, mens renoveringen finder sted, og derfor skal tingene indrettes på en brandsikker måde, så området også er sikkert, når håndværkerne er gået hjem, sagde Anders B. Vestergaard.

Brian V. Jensen

Brian V. Jensen

Afdelingsleder - Brandteknisk rådgivning
Civilingeniør

Tlf.: 61 20 16 63

bvj@brandogsikring.dk

Relaterede artikler

OPRET DIG SOM BRUGER OG HOLD DIG OPDATERET PÅ NYHEDER OM BRAND OG SIKRING