Nyheder fra DBI
Vær altid opdateret
Gå til Nyhedsoversigten

Brandsikkerhed er ikke en showstopper for grøn omstilling i byggeriet

Udgivet: 20. januar 2025

Vi skal gøre brandsikkerhed til et designparameter i byggeriet. Og ikke se dokumentationskrav til byggematerialer som en stopklods, men som en drivkraft for innovation i byggeriet. Læs debatindlæg af Christian Fundby Schou, leder af Advanced Product Development i DBI.

Gem artikel Artikel gemt
Christian Fundby Schou, leder af Advanced Product Development i DBI. Foto: Bo Nymann.

Byggebranchen står midt i en transformation. Arbejdet med at skabe det nye, helhedsorienterede bygningsreglement, som træder i kraft i 2027, åbner en unik mulighed for at tænke brandsikkerhed og grøn omstilling ind som ligeværdige parametre i designfasen. Det er tid til at begrave forestillingen om, at brandsikkerhed er en showstopper for biobaseret byggeri. Hvis bare vi tænker os lidt om, bliver brandsikkerhed en designparameter, der kan være med til at fremme dansk innovation.

I en paneldebat på Building Green-messen i 2024 argumenterede jeg for, at et helhedsorienteret bygningsreglement skal fremme samarbejde på tværs af fagdiscipliner. Brandsikkerhed, grøn omstilling, bygbarhed og levetid bør ikke ses som modsatrettede hensyn, men som dele af samme helhed.

Differentierede krav til brandsikkerhed

En måde at realisere den vision kunne være at indføre differentierede krav til brandsikkerhed. Det giver mening, at vi ikke stiller de samme krav om brandsikkerhed til et énfamilieshus i ét plan som til et hospital. Vi bør kunne tilpasse kravene, så de matcher bygningens funktion og anvendelse. På den måde vil flere byggerier kunne opføres med biogene, genanvendelige materialer uden at gå på kompromis med brandsikkerheden.

Vi er derfor nødt til at tænke nyt og mere fleksibelt om, hvordan vi vurderer brandsikkerhed. Kan vi f.eks. bruge materialer med lavere brandmodstandsevne, hvis vi til gengæld kompenserer med bedre brandsikringssystemer eller bygningsafsnit, der begrænser brandspredning? Vi må anerkende, at nye udfordringer kræver kompetencer og viden.

Genbrugsmaterialer kræver nytænkning

Genanvendelse af byggematerialer er en anden vigtig brik i det grønne puslespil. I dag er det en udfordring at dokumentere genbrugsmaterialers egenskaber uden destruktive tests. Hvis vi i DBI skal vise, at en 30 år gammel branddør fra et nedrivningsprojekt godt kan modstå en times brand, ja, så er vi med dagens regler nødt til at brandteste den i en time – og det kan de fleste nok forstå hverken er holdbart eller skalérbart. Derfor arbejder vi på at udvikle en standardiseret metode til at vurdere brandegenskaber, så det bliver muligt at genanvende byggematerialer i større skala.

Det kræver en ny tilgang til testregimer og dokumentation. Sammen med Træinformation og en række branchepartnere er vi i gang med at opbygge en vidensbank for biogene brandtests. Målet er at gøre data om brandegenskaber tilgængelige for hele branchen – gratis. Det vil sikre, at alle aktører kan få adgang til den nødvendige viden og fremme en evidensbaseret tilgang til både brandsikkerhed og grøn omstilling.

En fælles indsats gør det utænkelige muligt

Og når først vi deler data, er skridtet til tættere samarbejde desto kortere. Vi ved, hvor meget samarbejde kan rykke grænserne for, hvad der er muligt. Se bare i Københavnerbydelene Fælledby og Nordhavn, hvor udviklings- og samarbejdsprojektet Biofacades:UpHigh har været katalysator for, at der nu skyder byggerier med ikke-brandimprægnerede træfacader i fem etager op – noget, der for få år siden ville have været utænkeligt.

Fremtiden kræver, at vi arbejder endnu tættere sammen på tværs af værdikæden. Producenter, myndigheder og rådgivere skal i fællesskab skabe rammerne for et bygningsreglement, der ikke bare er en tilpasning af det eksisterende, men en reel nyskabelse. Den store vision kræver også et stort arbejde, men vi er nødt til at sikre, at brandsikkerhed og bæredygtighed ikke længere er modsatrettede kræfter, men to sider af samme sag.

Innovation og dokumentation går hånd i hånd

En interessant pointe, der blev rejst under debatten på Building Green, var påstanden om, at innovation og dokumentation ikke kan nævnes i samme sætning. Her må jeg erklære mig dybt uenig – særligt i en branche som byggeriet. Innovation i byggeriet sker ikke i et vakuum. Det kræver en systematisk tilgang, hvor nye idéer testes, dokumenteres og tilpasses markedets krav.

Innovation handler ikke kun om at tænke nyt; det handler om at bringe nye løsninger til markedet, hvor de kan gøre en reel forskel. For at en idé kan udvikle sig til en kommerciel succes, skal den opfylde de nødvendige compliance-krav. Og i byggeriet er brandsikkerhed og – i stigende grad – den grønne omstilling ufravigelige krav. Disse krav er ikke blot administrative forhindringer – de er adgangsbilletter til markedet.

Dokumentation som drivkraft for innovation

Derfor er dokumentation ikke en stopklods for innovation, men en drivkraft. Når vi udvikler nye byggematerialer, er det afgørende at teste sine teser og idéer helt fra starten, så hverken potentialer eller problemer kommer som en overraskelse i det færdige produkt. Hos DBI har vi som GTS-institut en lang historik med at hjælpe virksomhedernes idéer fra laboratoriet ud på markedet gennem en solid dokumentationsproces.

Uden dokumentation vil selv de mest fantastiske løsninger ikke kunne komme på markedet. Dokumentationen er ikke et onde, men et gode, for på den måde sikrer vi, at gode idéer bliver til reel innovation, der skaber værdi for både kunder og producenter.

Fra idé til marked

Vi ved, at det virker. Gennem test- og demonstrationsprojekter har vi været med til at løfte materialer og konstruktioner fra idéstadiet til kommerciel succes. Projekter som Biofacades:UpHigh og vores samarbejde om genbrugte branddøre er gode eksempler på, hvordan gode idéer parret med kreativt samarbejde og dokumentation kan skabe innovative løsninger, der lever op til fremtidens krav om både brandsikkerhed og den grønne omstilling.

Christian Fundby Schou
Christian Fundby Schou Head of Advanced Product Development

Relaterede artikler

OPRET DIG SOM BRUGER OG HOLD DIG OPDATERET PÅ NYHEDER OM BRAND OG SIKRING