Nyheder fra DBI
Vær altid opdateret
Gå til Nyhedsoversigten

Skoleeksempler på brandrådgivning nomineret til Årets Skolebyggeri

Udgivet: 26. august 2024

DBI har været certificeret brandrådgiver på Nordøstamager Skole og Sluseholmen Skole i København, som begge er nomineret til Årets Skolebyggeri 2024. Læs, hvordan god brandrådgivning har øget arkitekternes spillerum og sparet entreprenøren både tid og penge.

Gem artikel Artikel gemt
Foto: Torben Eskerod

Der står DBI på to ud af de tre skolebyggerier, som er endt i finalen i Årets Skolebyggeri 2024. DBI har nemlig været certificeret brandrådgiver på både Nordøstamager Skole og Sluseholmen Skole i København,

– De er begge moderne læringsmiljøer med gennemgående atrier og de tilhørende brandmæssige udfordringer, som det giver, men udfordringerne er løst på forskellig vis, siger Janne G. L. Frederiksen, certificeret brandrådgiver og afdelingsleder i Brandrådgivning Øst hos DBI.

Hun fremhæver Sluseholmen Skole ved Sjællandsbroen som et godt eksempel på, hvor stor værdi det kan have for et byggeprojekt at tænke brand ind helt fra start.

– DBI har været med i konkurrenceprojektet fra start sammen med arkitekter og entreprenør. Det har givet os mulighed for at påvirke geometrien og tænke brandtekniske løsninger ind fra start i stedet for først at få en arkitekttegning senere og risikere at blive en stopklods. Det har givet byggeriet væsentlige besparelser og givet arkitekterne flere muligheder. F.eks. har de helt kunnet undlade en brandtrappe ud mod Sjællandsbroen, siger Janne G. L. Frederiksen.

Brandtest sparede tid og penge

Undervejs har man i projektet kunnet trække på kompetencerne hos kollegerne i brandtestafdelingen, som bl.a. har udført SBI-test. De har bl.a. testet kombinationen den udvendige facadebeklædning af brandimprægneret træ og vægsystemet Rockzero, der består af hårdt presset stenuld og ikke har en traditionel vindspærreplade. Hvorpå man monterer træfacadens ophængningssystem og derefter træbeklædningen.

»Den brandtekniske rådgivning fik brandsikkerhed og design til at gå hånd i hånd.«

– Udfordringen var, at træbeklædningen var testet på en kalciumsilikatplade, som har en væsentligt højere densitet end Rockzero-elementet, og det kan have betydning for, hvordan træbeklædningen performer brandmæssigt. Så vi var uden for anvendelsesområdet og udførte derfor en brandtest, forklarer Janne G. L. Frederiksen og uddyber:

– Der var tale om materialeklasse B, og røgklasse s2, som var skærpet til s1 på de facader, hvor der er udvendig flugtvej. Altså skulle der være to forskellige træsorter på facaden. Vi gennemførte brandtesten med træet i den konkrete opbygning og lavede samtidig også en røgtest, som viste, at der kunne opnås s1 med den konkrete opbygning. Dermed kunne entreprenøren nøjes med at montere én type træ på hele facaden, spare det dyre træ væk og samtidig forenkle montagen. Det er et godt eksempel på, hvordan man som entreprenør kan spare både tid og penge med en relativt lille udgift til en brandtest.

Ingen brandbeskyttelse efter simulering

Der behøver ikke at skulle gang i flammerne for at opnå viden. Under byggeriet på Sluseholmen vurderede DBI’s brandtestafdeling også de testdata, som findes for Rockzero. Vægsystemet er brandtestet til anvendelse op til fire meter, men da stueetagen i Sluseholmen Skole er næsten seks meter høj, var man igen uden for anvendelsesområdet. Det blev kompenseret ved bl.a. at tilføje et ekstra lag gips indvendigt.

Det øger agiliteten i et byggeprojekt at have en certificeret brandrådgiver, som kan trække på en bred vifte af brandteknisk rådgivning og bidrage til gode brandtekniske løsninger. Således var DBI også på banen med simuleringer.

– Undervejs stod entreprenøren foran at skulle brandsikre nogle stålkonstruktioner i atriummet med gips i stedet for at male dem med brandmaling, hvilket arkitekterne ikke var begejstrede for. Så DBI foretog simuleringer, som viste, at varmen i atriet under brand ikke var kritisk for stålkonstruktionerne, og det var derfor ikke nødvendigt at brandbeskytte stålkonstruktionerne. Den brandtekniske rådgivning fik brandsikkerhed og design til at gå hånd i hånd, siger Janne G. L. Frederiksen.

Læs mere om Nordøstamager Skole og Sluseholmen Skole, og stem på Årets Skolebyggeri 2024 her.

Om Sluseholmen Skole

Sluseholmen Skole i København har plads til 840 elever og er en tresporet skole med integreret SFO. Skolen er bygget sammen med et parkeringshus, der skærmer mod støj fra Sjællandsbroen. På toppen af parkeringshuset ligger skolens idrætshal, som giver en udsigt over havnen og byen. Skolen er designet med tre glasoverdækkede atrier, der skaber lys og visuel forbindelse mellem etagerne. Stueetagen fungerer som "byens rum" med faglokaler, bibliotek og tre centrale torve. Udskolingen er samlet omkring de lyse atrier på 1. etage, tæt på stueetagen og det omkringliggende nærområde. Idrætshallen på toppen af parkeringshuset er åben for både elever og lokale beboere uden for skoletid.

Om Nordøstamager Skole

Nordøstamager Skole i København kan rumme 840 elever fra 0. til 9. klasse med en skolefritidsordning for de 336 mindste. I stueetagen finder man et centralt atrium med en stor siddetrappe, der leder op til fællesområder som bibliotek, kantine og pædagogisk læringscenter. Indskolingen er placeret på de øverste etager, mens udskolingen ligger i stueetagen, hvilket giver de yngste elever en tryg start og de ældste elever nem adgang til byens liv og fritidsfaciliteter. Skolens arkitektur og materialevalg er præget af bæredygtighed. Bygningen er opført i flere etager med udearealer på taget højt over byens larm. Materialerne er valgt med henblik på et sundt indeklima og effektiv vedligeholdelse.


BrandBrandtestByggeri
Janne Frederiksen

Janne G. Frederiksen

Afdelingsleder - Brandrådgivning
Civilingeniør, Ph.d.

Tlf.: 61 97 24 15

jgf@brandogsikring.dk

Relaterede artikler

OPRET DIG SOM BRUGER OG HOLD DIG OPDATERET PÅ NYHEDER OM BRAND OG SIKRING