Nyheder fra DBI
Vær altid opdateret
Gå til Nyhedsoversigten

DBI kan nu teste både kanaler og spjæld

Udgivet: 7. juni 2021

Snart behøver byggevareproducenter ikke rejse til udlandet, når de skal have brandtestet både ventilationskanaler og brandspjæld. Nu bliver det nemlig muligt at få testet begge dele hos DBI.

Gem artikel Artikel gemt
kanaler og spjældStørrelsen på DBI’s ovne gør det muligt at teste to spjæld på samme tid.

Der er ikke meget mere end en håndfuld testlaboratorier i Europa, som kan brandteste ventilationskanaler. DBI er et af dem. Til gengæld har test af brandspjæld hidtil manglet i sortimentet hos DBI. Men det bliver der lavet om på nu.

- Vi er efterhånden specialiserede i test af kanaler, både af dem i almindelig størrelse og de store, som vi kan teste i vores nye, store multiovn. Da der anvendes samme udstyr ved test af spjæld, giver det god mening også at tilbyde vores kunder test af spjæld, siger funktionsleder i DBI’s brandtestafdeling, Christian B. Andersen, der ser frem til DBI’s første spjældtest i august måned.

Hænger sammen

Når det er så oplagt at tilbyde brandtest af både kanaler og spjæld, skyldes det selvfølgelig også, at de to komponenter tilsammen udgør en brandsikker løsning.

»Vi kan forberede nye spjældtests, imens vi tester. På den måde sikrer vi høj kapacitetsudnyttelse og forkortet time-to-market.«
Christian B. Andersen, funktionsleder i DBI’s brandtestafdeling.

- Ventilationskanaler af stål brandisoleres nogle gange med mineral- eller stenuld, mens kanaler af f.eks. gips har brandtekniske egenskaber, der gør det muligt at indsætte brandspjæld frem for at brandisolere. Spjæld kan dog også anvendes på isoleringskanaler og stålkanaler. Normalt står spjældet åbent for at skabe ventilation, men lukker automatisk, hvis der opstår brand, forklarer Christian B. Andersen.

Mange variationsmuligheder

Der er mange ting at tage højde for, når der testes spjæld. Størrelsen kan f.eks. variere og være helt op til 1.200 millimeter i diameteren, ligesom det også har betydning, om spjældet f.eks. monteres på en gips- eller betonvæg.

- Desuden spiller det en rolle, om vi tester på en væg, i en væg eller væk fra en væg, og om vi tester vandret eller lodret, siger Christian B. Andersen.

2 spjæld på samme tid

Størrelsen på DBI’s ovne gør det muligt at teste to spjæld på samme tid. Det er bl.a. væsentligt, fordi spjældene skal testes fra begge sider, da de ifølge EN 1366-2-standarden ikke kan være symmetriske.

- Vi har designet montagepladser til vores kanaler, som vi også kan bruge i forbindelse med spjældene. Det betyder, at vi kan forberede nye spjældtests, imens vi tester, og at vi ikke behøver vente, til ovnen er helt kold, før en ny opbygning kan begynde. På den måde sikrer vi høj kapacitetsudnyttelse og forkortet time-to-market, fortæller Christian B. Andersen.


Brandspjæld i kanaler testes efter EN 1366-2-standarden. Dermed opnås klassifikation efter EN 13501-3.

Christian B. Andersen

Christian Bjerglund Andersen

Civilingeniør & funktionsleder

Tlf.: 21 12 35 99

can@dbigroup.dk

Relaterede artikler

OPRET DIG SOM BRUGER OG HOLD DIG OPDATERET PÅ NYHEDER OM BRAND OG SIKRING