Nyheder fra DBI
Vær altid opdateret

Nyt partnerskab skal bane vej for 22 meter høje facader i ubehandlet træ

Publiceret: 22.11.22

Nyt projekt skal rykke grænserne for, hvor højt vi i Danmark kan bygge facader i træ og andre biobaserede materialer. Facaderne designes og brandtestes i fuld skala, indtil de er sikre, hvorefter de opføres i tre eksempelbyggerier op til seks etager.

Vi ved, at træ har potentiale til at reducere byggeriets klimaaftryk substantielt. Men lovgivningen sætter grænser for træfacaders højde, og i etagebyggeri er vi begrænsede til at bruge kemisk imprægnering eller driftstunge sprinkleranlæg. Projektet BioFaçades:UpHigh vil derfor bane vejen for ubehandlede, biobaserede løsninger, som er lige så brandsikre som de traditionelle.

”Sammen med vores partnere har vi både teknologi og know-how til at bygge en biobaseret facade, der kan modstå brandspredning og udgøre et sikkert alternativ til de traditionelle, præaccepterede løsninger. Vores mål er, at vi med teknisk dokumentation og frit tilgængelige resultater kan skabe rammerne for fremtidens facadearkitektur i Danmark. Med projektet ønsker vi at vise, hvordan brandsikkerhed nu bliver en bæredygtig designparameter,” siger Christian Fundby Schou, leder af Advanced Product Development hos Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut (DBI).


Løsningerne bygges en-til-en

Både Uddannelses- og Forskningsstyrelsen og den filantropiske forening Realdania støtter projektet, og DBI har desuden indgået partnerskaber med producenten Frøslev Træ og bygherrerne NREP, CPH Village og Fælledby P/S. De tre bygherrer vil efterfølgende opføre konkrete eksempelbyggerier med de nye løsninger. Den endelige højde på byggerierne er afhængig af projektets resultater, men målet er, at løsningerne skal kunne anvendes i op til 22 meters højde (seks etager).

Projektet hæver således barren for, hvor højt vi i Danmark kan bygge facader i træ og andre biobaserede materialer, som ikke er brandbeskyttede med brandhæmmere, brandmaling, ler eller sprinkling. Hermed kan vi gøre danske byggesystemer endnu mere bæredygtige og sænke branchens CO2-udledning yderligere.


Fakta om projektet:

  1. BioFaçades:UpHigh ledes af DBI.
  2. Projektet løber fra november 2022 til maj 2024.
  3. Der udføres i alt 10 separate brandtests af biobaserede facadekonstruktioner i fuld skala.
  4. Der skal opføres tre separate eksempelbyggerier med de nye facader.
  5. Ud fra resultaterne formuleres generelle guidelines til branchen, som fremover kan blive til nye, præaccepterede løsninger inden for såkaldt brandklasse 2-byggerier.
  6. Resultater, dokumentation og eksempler gøres offentligt tilgængelige via online-portalen ’Wood:UpHigh’, som er søsterprojektet.
  7. Projektet er finansieret af Realdania, Uddannelses- og Forskningsstyrelsen, Frøslev Træ, NREP, CPH Village og Fælledby P/S.



Udtalelser fra projektets partnere:

Projektleder Anders Aabye, Fælledby P/S siger:

”I Fælledbys projekter arbejder vi med, at biobaserede materialer skal være fit-for-purpose, velovervejede og teknisk forsvarlige. Samarbejdet om BioFaçades:UpHigh er en katalysator, der samler stærke kompetencer og spiller direkte ind i vores arbejdsmetodik og det benarbejde, som er vigtigt forud for eksekvering.”

Michael Plesner, CO-CEO, Head of Team & R&D, CPH Village siger:

”Det er positivt, når der i byggebranchen er øget fokus på at teste ting af. Forhold omkring brand har vi tidligere oplevet som en barriere for nye løsninger, og derfor er det godt, at vi i fællesskab puljer ressourcer sammen og udfordrer status quo.”

Nicole Van der Star, Investment Developer, NREP siger:

”Vi har i NREP erfaringer med at finde løsninger, som ligger uden for eksempelsamlingen, og ved, hvor stor en opgave det er. Vi ser stort potentiale og styrke i, at vi sætter os sammen med øvrige aktører i branchen og finder løsninger, som i et bredere perspektiv kan hjælpe til, at flere har mulighed for at bygge bæredygtigt. Vi er derfor glade for at kunne være en del af dette projekt”.

Thomas Venås, Specialist, Ph.D. Thermowood & Reaction to Fire, Frøslev Træ siger:

”Vi vurderer, at erfaringerne fra dette projekt kan være med til at fremme anvendelsen af træ i byggeriet markant. Det er helt i tråd med Frøslev Træs vision, og vi glæder os både til at bidrage til konkrete byggeprojekter hos visionære partnere, men også til at generere viden, som kan være til gavn for hele branchen.”

Læs mere

Kontakt hos DBI:

Christian Fundby Schou

Head of Advanced Product Development


61 97 24 50
csj@dbigroup.dk

OPRET DIG SOM BRUGER OG HOLD DIG OPDATERET PÅ NYHEDER OM BRAND OG SIKRING