5 tips til bedre brandsikkerhed i etagebyggeri
Udgivet: 27. marts 2023Hvordan sikrer man brandsikkerheden i tagrum i etagebyggeri? Skal der altid benyttes en brandrådgiver, eller kan boligforeningen også selv foretage tjek, der øger sikkerheden? Social- og Boligstyrelsen har lanceret en kampagne, der giver svar og nogle enkle tips til bedre brandsikkerhed.
Boligforeninger kan også selv gøre en indsats for at øge brandsikkerheden i deres ejendomme. Social- og Boligstyrelsen har derfor udarbejdet nyt kampagnemateriale, der skal vejlede bygningsejere og bestyrelser i boligforeninger om, hvilke forhold de især skal være opmærksomme på, når de tjekker brandsikkerheden i tagetagen.
Kampagnen Brug øverste etage byder desuden på DBI's vejledning om de hyppigst forekommende fejl i udførelsen af tagrenoveringer og instrukser i, hvordan man gennemgår tagrum og tagkonstruktioner for at sikre mod brandspredning. Herudover anbefales, at tagrummet indgår i ejendommens drifts- og vedligeholdelsesplan, så man sikrer systematisk tjek af brandsikkerheden.
- Tjek, at tagrummet er opdelt i mindre sektioner
- Tjek, at der ikke er huller eller revner i vægge og gulv
- Tjek, at døre og lemme lukker korrekt og slutter tæt
- Tjek, om taget er blevet renoveret
- Tjek, at tagrummet bliver vedligeholdt
Kampagne udløst af storbrand
Baggrunden for brandsikringskampagnen er den famøse tagbrand i en etageboligejendom i Vanløse i marts 2022. For branden, der brød ud på loftet, spredte sig med lynets hast hen over taget og flere etager ned i byggeriet. Resultatet blev 130 beskadigede lejligheder fordelt på 16 opgange, en totalskadet bygning og 90 hjemløse familier.
DBI undersøgte brandforløbet for Bolig- og Planstyrelsen, og her blev det klart, at branden formentlig kunne have været begrænset til få opgange, hvis blot bygningen havde været opført og vedligeholdt som angivet i byggetilladelsen fra 1937, og der havde været udført brandmæssige adskillelser i spidsloftet og over lejlighedsskel mod tagdækningen.
Fejl i brandsikringen i hver tredje byggeri
Siden branden har både brandeksperter og beboere i etageejendomme spekuleret på, hvordan det står til med brandsikkerheden i lignende ejendomme, og hvor stor risikoen mon er for en gentagelse af storbranden.
- De mange brandtjek i etagebyggeri, som DBI har udført siden branden, viser dog, at ca. hver tredje bygning har fejl i brandsikringen. Med kampagnen har boligforeninger nu et værktøj til at vurdere brandsikkerheden i deres ejendomme. Men er man det mindste i tvivl, bør man kontakte en brandrådgiver, der kan gennemgå brandsikkerheden i bygningen, siger Ib Bertelsen, direktør i DBI.
Se kampagnen Brug øverste etage
DBI Brandtjek
DBI tilbyder brandtjek, som er en grundig gennemgang af alle brandrelaterede sikkerhedsforhold i en bygning, herunder også den passive brandsikring. Desuden kontrolleres drift, kontrol og vedligehold efter kravene i BR18. Læs mere