Nyheder fra DBI
Vær altid opdateret
Gå til Nyhedsoversigten

Danmarks første højere træbyggeri på vej

Udgivet: 15. december 2021

Det har krævet en grundig komparativ risikoanalyse, 3.-partskontrol af de brandtekniske forhold og studier af lovforberedende tekster. Men nu er det første højere byggeri med træ i den bærende konstruktion på vej.

Gem artikel Artikel gemt
Bygningen opføres med modulsystemet Cree, som er et hybridsystem med præfabrikerede træ- og betonelementer.

På Østerbrogade 190 i København opfører Cree Denmark en seksetagers bygning, der skal huse 20 studieboliger og en café. Bygningen opføres med modulsystemet Cree, der stammer fra Østrig og er et hybridsystem med præfabrikerede træ- og betonelementer. Bjælker og søjler er i træ, dæk er i beton, og facaden får en ikke-brandbar beklædning. Når bygningen står færdig, bliver den Danmarks højeste bygning med træ i den bærende konstruktion.

- Med en højde på mere end 18 meter bliver det klart højere end det, man traditionelt bygger med træ i Danmark. Men elementerne er testet efter EN-standarder og kan modstå brand i 120 minutter – ligesom beton, så vi ved præcist, hvad de kan holde til, siger Jens Kastvig, der er Business Manager hos MOE, som er rådgiver på sagen.

Højeste brandklasse gav frihed

Byggeriet er i brandklasse 4. Ikke fordi byggeriet strengt taget skal være i den højeste brandklasse, men fordi man valgte det.

- Bygningen burde sådan set kunne være i brandklasse 3, fordi det er ret simpelt. Trapperummet er i en betonkerne i byggeriet, og lejlighederne består af mindre rum. Men der var en bekymring fra myndighedernes side for, om byggeriet – der er meget sikkert – ville bane vej for andet højt træbyggeri, der var mindre sikkert, siger Jens Kastvig og tilføjer:

- Ved at vælge brandklasse 4 pålagde vi os selv de strengeste krav til dokumentationen samt 3.-partskontrol. Dermed sikrede vi, at brand ikke kunne stå i vejen for byggeriet.

»Hvis ikke man tænker sig om, når man anvender træ, kan det være farligt«
Jens Kastvig

Analyse omfatter mange og gamle hensyn

MOE udførte en komparativ risikoanalyse for at dokumentere, at byggeriet har den samme sikkerhed som et lignende byggeri i stål og beton. I analysen så man på, hvilke faktorer der påvirkes af, at den bærende konstruktion indeholder træ, og hvad konsekvenserne er.

- Vi har nærstuderet det lovforberedende materiale, som blev udarbejdet i 1996, da man tillagde de bærende konstruktioner en flammestoppende værdi. Man var dengang opmærksom på, at den værdi kunne forandres, hvis der blev brugt træ, ligesom man havde betænkninger om, hvor meget en brand ville brænde videre i konstruktionen og risikere at flamme op igen eller sprede sig i bygningen, siger Jens Kastvig.

Robust og sikkert

De og en række andre lignende hensyn har MOE medtaget i analysen.

- Den komparative risikoanalyse har været en tung proces, men vi har dokumenteret, at der er tale om et meget robust byggeri, som holder i mindst 120 minutter. Derfor er der ikke behov for brandtekniske anlæg ud over ABA-anlæg, siger Jens Kastvig.

Det skyldes bl.a., at hver etage er aflukket i forhold til hinanden takket være modulerne.

- Det betyder, at man ikke behøver bekymre sig om brandspredning mellem etagerne eller i hulrum, da det er meget begrænset, når hver etage er en brandcelle. Vi ved også fra EN-tests, at konstruktionen stopper med at brænde, når en rumbrand slukkes eller brænder ud. Det giver en meget høj robusthed, siger Jens Kastvig.

Sikkerheden hjælpes desuden på vej af et forholdsvis lille areal og dermed relativt få mennesker i bygningen.

Man skal tænke sig om

Bygningen bliver den første højere træbygning herhjemme. Men der er stor opmærksomhed på de bæredygtige fordele ved træ, så den får formentlig selskab af andet højt byggeri med træ i de kommende år.

- Det er klart, at jo højere en bygning er, desto mere robust skal den være. Og hvis ikke man tænker sig om, når man anvender træ, kan det være farligt. Men selvom der ikke er tale om et regulært højhus, skubber bygningen til grænsen for, hvad vi ser herhjemme, siger Jens Kastvig og fortsætter:

- Certificeringsordningen var det, der gjorde byggeriet muligt. Den er en gave, når man bygger nyt og innovativt, siger Jens Kastvig.

Østerbrogade 190

På Østerbrogade 190 i København opføres en bygning i seks etager af byggesystemet Cree, som består af beton og træ. Bygningen bliver i alt 930 m2 og vil huse 20 studieboliger, en cafe i stueetagen og et fælleshus i én etage. Den er tegnet af Vilhelm Lauritzen Arkitekter, Cree Denmark er bygherre, og MOE er rådgiver. Byggeriet begyndte i 2021, og bygningen forventes at stå færdig inden sommer 2022. Med en højde på i alt 18,7 m bliver bygningen den første højere bygning i Danmark med træ i den bærende konstruktion.

Brian V. Jensen
Brian V. Jensen Markedschef Byggeri Civilingeniør

Relaterede artikler

OPRET DIG SOM BRUGER OG HOLD DIG OPDATERET PÅ NYHEDER OM BRAND OG SIKRING