Nyheder fra DBI
Vær altid opdateret
Gå til Nyhedsoversigten

7 gode råd til bedre it-sikkerhed

Udgivet: 7. juni 2021

Cyberangreb udgør en reel trussel, og antallet af tilfælde er stigende. DBI deltager sammen med Danske Vandværker og Derant i et dansk udviklingsprojekt, Samarbejdende Cybersikkerhed, som med støtte fra Industriens Fond skal styrke it-sikkerheden på vandværker og i danske SMV’er.

Gem artikel Artikel gemt
Cyberangreb

Derfor har vi samlet syv gode råd, der kan styrke vandværkers og SMV’ers it-sikkerhed:

 1. Skab overblik over dit netværk, og hold software og styresystemer opdateret
  Det er god it-adfærd at have overblik over enheder på sit netværk, fysisk beskytte disse og holde software og styresystemer opdateret. På den måde lukker du potentielle sikkerhedshuller, der kan gøre din enhed mere sårbar, bl.a. over for hackerangreb.
 2. Begræns software til det nødvendige, og foretag backup af dine systemer
  Forhold dig kritisk til den software, der installeres, og stil krav til dine it-leverandører. Alt software kan indeholde fejl. Installér derfor kun software, der er strengt nødvendigt. Ligesom det fra tid til anden også er en god idé at rydde op i software og foretage backup af dine systemer.
 3. Brug kun arbejdscomputeren til arbejde
  Hvis du bruger din arbejdscomputer privat, øger du risikoen for hackerangreb. Det kan være gennem mails, usikre programmer eller ved brug på forskellige netværk.
 4. Spot mistænkelige mails
  Hackerangreb sker typisk pga. brugernes adfærd. Træn dine medarbejdere i it-sikkerhed, og vær særligt varsom over for såkaldte phising-mails, der forsøger at franarre dig personlige oplysninger eller penge.
 5. Lav en stærk kode
  Husk at bruge stærke adgangskoder, der benytter minimum 10 tegn, store bogstaver, tal og symboler. Husk også at bruge unikke koder.
 6. Antivirus, firewall og netværksdetektering
  Antivirus og firewall er to grundlæggende beskyttelsesformer, som alle bør benytte sig af. I mange tilfælde kan det være medvirkende til, at man kommer hackerangreb i forkøbet. Som et add-on vil netværksdetektering øge sandsynligheden for at detektere en trussel i dit netværk, som ikke fanges af din antivirus og firewall.
 7. Benyt to-faktor-login (to-faktor-godkendelse)
  Med to-faktor-login får du en ekstra beskyttelse. Selv hvis hackerne får fat i dit brugernavn og din adgangskode, mangler de nemlig fortsat den kode, der bliver sendt til din telefon på sms.

Få en it-beredskabsplan

Som en del af projektet har vi samarbejdet med Danske Vandværker om at finpudse deres it-beredskabsplan, så den er blevet mere praksisnær.

Du kan allerede nu købe en it-beredskabsplan gennem DBI ved at kontakte sikringsafdelingen på sikring@brandogsikring.dk

Samarbejdende Cybersikkerhed

DBI har i samarbejde med Danske Vandværker og it-sikkerhedsfirmaet Derant igangsat et projekt, som skal styrke cybersikkerheden hos danske vandværker. Projektet udvikler en it-sikkerhedsløsning, som er optimeret til medlemmerne af Danske Vandværker og muliggør vidensdeling og samarbejde om it-sikkerhed. Ud over løsningen indeholder projektet også uddannelse og træning i it-sikkerhed for Danske Vandværkers medlemmer.

Projektet er støttet af Industriens Fond.

Læs mere om projektet her

Flemming Lorentzen

Flemming Lorentzen

Risiko- og sikringsrådgiver

Tlf.: 50 80 65 56

fll@brandogsikring.dk

Relaterede artikler

OPRET DIG SOM BRUGER OG HOLD DIG OPDATERET PÅ NYHEDER OM BRAND OG SIKRING