Nyheder fra DBI
Vær altid opdateret
Gå til Nyhedsoversigten

Megatrends inden for sikring

Udgivet: 10. oktober 2023

Vi er gode til systemer og processer. Men vi skal stille de rigtige spørgsmål for at sikre os til fremtiden. Det sagde fremtidsforsker Carsten Beck fra Copenhagen Institute for Future Studies, da han talte om megatrends på Securitydagen hos DBI.

Gem artikel Artikel gemt
Securitydagen 2023

Alting bevæger sig lynhurtigt. Det gælder både mennesker, økonomier, teknologier og geopolitik. Samtidig bliver verden mere usikker, og kompleksiteten stiger. Derfor er der brug for at tænke i bredere scenarier, når man skal ruste sig til fremtiden. Det var nogle af Carsten Becks overordnede budskaber under oplægget om fremtidens megatrends.


- For 20 år siden forestillede vi os, at alt bare ville blive globalt. I dag kan vi se, at erhvervslivet i stedet bør orientere sig mod Christiansborg og fokusere på følgende fire faktorer: 1) Geografisk placering af ting, f.eks. servere. 2) Kritisk infrastruktur, som er blevet markant udvidet i forhold til tidligere. 3) Teknologier, f.eks. AI. 4) Sikkerhedspolitik, bl.a. pga. krig og klimakrise, sagde Carsten Beck, som havde helikopterblikket på og malede med den brede pensel under sit oplæg.

Gamle og nye problematikker

Hvor nogle områder ikke har ændret sig synderligt de seneste mange år, er der også kommet helt nye tematikker til.

- Hvad cybersikkerhed angår, taler vi om de samme problematikker i dag, som vi gjorde for 20 år siden. Dengang handlede det også om at oplyse medarbejderne om, hvordan de skulle undgå at blive hacket og kompromittere både virksomhedens og egen sikkerhed. Til gengæld er tendensen til det hybride arbejdsliv nyt. Spørgsmålet er, hvor det hele ender. Hvad sker der f.eks., hvis vi ikke længere møder ind centralt – og sikkerheden i stedet skal tænkes ind i hjemmet og ikke på arbejdspladsen? spurgte Carsten Beck retorisk og nævnte også klimaspørgsmålet:

Vil du tage din viden om sikring til næste niveau? 

Gå i dybden med sikringsfagets nuancer og rust dig selv til fremtiden. Med uddannelsen Eksaminerede Sikringsleder© styrker du ikke bare din indsigt, men bliver også udstyret til at lede vejen for din virksomhed eller organisation. 

Læs mere om 'Eksaminerede Sikringsledere' her

- Hvad sker der med vores forbrug og vores serviceydelser i fremtiden? Hvad skal leveres i en verden, som i den grad har klima på dagsordenen?

- Fejltagelser er ikke bæredygtige. Så sørg for at gøre tingene rigtigt første gang, lød opfordringen fra Carsten Beck i den forbindelse.

»Fejltagelser er ikke bæredygtige. Så sørg for at gøre tingene rigtigt første gang.«

Forskelligt syn på fremtiden

Fremtidsforskeren henviste desuden til studier, der viser, hvor stor forskel der alligevel er på folks holdning til fremtiden. Mens 40 % mener, at fremtidens udfordringer ville kunne løses ved at gå tilbage til fortiden, mener andre 40 %, at fremtiden er spændende og fuld af muligheder, som den er. De resterende 20 % har ingen holdning til fremtidsspørgsmålet.

Carsten Beck sluttede af med et lidt humoristisk tilbud til de sikrings- og sikkerhedsfolk, der havde fundet vej til Securitydagen hos DBI:

- Hvis I har en løsning på fremtidens udfordringer, så ring til mig. Så hælder vi det på dåse og sælger det i hele verden.

Securitydagen 2023

Ud over præsentationen om fremtidens megatrends bød Securitydagen også på indlæggene ’Sikringskultur / virksomhedskultur: Hvordan skabes og ændres den?’, ’Mandat til sikring: Sikringsplan med opbakning – fra neden, fra siden og fra oven’, ’Sikring og overvågning i fremtiden: Hvilken udvikling ønsker forsikringsbranchen i brugen af sikring og overvågning?’ og ’Fremtidens TVO: Bæredygtighed og valg af løsninger’.

Skal du med til Securitydagen 2024? Så hold dig opdateret her på siden, og tilmeld dig vores nyhedsbrev, hvor vi løbende informerer om nye, spændende konferencer og events.

Maiken Skriver Poulsen

Maiken Skriver Poulsen

Sikringskonsulent Eksamineret Sikringsleder®, CFPA

Tlf.: 29 79 70 86

msp@brandogsikring.dk

Relaterede artikler

OPRET DIG SOM BRUGER OG HOLD DIG OPDATERET PÅ NYHEDER OM BRAND OG SIKRING