Nyheder fra DBI
Vær altid opdateret
Gå til Nyhedsoversigten

Spritny, brandsikker løsning kan redde patienters liv

Udgivet: 15. marts 2020

Med en brandsikker spritdispenser, der kan placeres i flugtveje, vil IWI Technology styrke bekæmpelsen af infektioner, multiresistente bakterier og vira på hospitaler. Den er udviklet i samarbejde med DBI, og 110 enheder er solgt til Rigshospitalet.

Gem artikel Artikel gemt

Sprit er farlig for bakterier og vira. Den ødelægger hurtigt bakteriers cellemembraner og dræber dem, ligesom den også dræber vira. Derfor er den en populær desinfektionsmetode på hospitaler. Men sprit er også farlig for mennesker – fordi den er særdeles brandfarlig. Faktisk er den så brandfarlig, at brandmyndighederne ikke vil have spritdispensere i evakueringsvejene på hospitaler.

- Ca. 10% af alle indlagte patienter i Danmark får en udefrakommende infektion på hospitalet, og 3.000 omkommer årligt pga. en infektion, de ikke havde, før de blev indlagt. I USA gælder det 100.000 mennesker. Det er skidt, at det er farligt at blive indlagt, og med udbredelsen af multiresistente bakterier bliver problemet kun større i fremtiden, siger Lars Forsberg, der er partner i IWI Technology.

Med Coronavirus-krisen er risici på hospitaler – og alle andre steder – øget betragteligt.

Sikker i 10 minutter

En del af løsningen er at udbrede brugen af spritdispensere. Og når man forsøger på det, støder brandkrav og udbredelse sammen.

- Hospitalerne vil ofte gerne have spritdispensere på de mest befærdede områder, så de bliver brugt mest muligt. Men brandmyndighederne vil have dem fjernet fra samme områder af hensyn til evakueringssikkerheden. Det er en evig udfordring, som har stået i vejen for placering af spritdispensere de steder, hvor de kan gøre den største forskel, siger Lars Forsberg.

I 2017 begyndte han derfor at udvikle en spritdispenser, der skulle kunne hænge på væggen i flugtveje og de mest befærdede områder på hospitaler. Den skulle både være praktisk, æstetisk og brandsikker. Men hvad vil det egentlig sige? For der findes ingen konkrete regler for, hvad en spritdispenser skal leve op til for at blive godkendt til at hænge i en flugtvej på et hospital.

- Gennem DBI fik jeg bevilget en InnoBooster, og vi besluttede, at dispenseren skulle leve op til et beklædningskrav om, at den ikke må bidrage til brand i 10 min., siger Lars Forsberg og fortsætter:

- Det er et meget hårdt krav. For det betyder, at spritten ikke må koge på noget tidspunkt, når dispenseren udsættes for en varmepåvirkning på over 800 grader i 10 min.

110 solgt til Rigshospitalet

Kogende sprit udvider sig nemlig og kan dermed bryde ud af dispenseren i stikflammer og bidrage til branden. Samtidig må selve dispenseren og dens materialer ikke bidrage til branden eller udlede giftig røg. Det var ingen nem opgave. Men et længere forløb af udvikling, test af materialer og konstruktioner efterfulgt af mere udvikling betød, at den færdige udgave af dispenseren levede op til kravet ved en test hos DBI.

- Der er tale om en trelagskonstruktion med bl.a. stål og komposit. DBI udarbejdede en rapport om testresultatet, og under hvilke forudsætninger dens egenskaber er til stede – som jeg kunne sende til brandmyndighederne. Det har betydet, at vi har solgt og fået lov til at montere 110 af dem i den nye nordfløj af Rigshospitalet, siger Lars Forsberg.

DBI’s stempel var afgørende

Det stopper imidlertid næppe der. For problemet med infektionsfaren gælder på alle hospitaler i hele verden, og IWI Technology arbejder også på at udvikle en udgave, som er fritstående og skal kunne placeres hvor som helst.

- Projektet havde ikke været nogen steder uden DBI. De har det bedste kendskab til brandområdet herhjemme og kunne definere rimelige testkrav for løsningen. Samarbejdet har fungeret godt, og dokumentationen fra dem med deres stempel var afgørende for at give myndigheder og kunder sikkerhed for spritdispenserens egenskaber. Jeg er meget tilfreds, siger Lars Forsberg.

Spritdispensere fra IWI Technology

Spritdispenseren er udviklet af IWI Technology til brug på bl.a. hospitaler, hvor høj håndhygiejne blandt personale og patienter er afgørende. Dispenseren består af en trelagskonstruktion med bl.a. stål og komposit. Der er udført brandtest af dispenseren efter EN 1363-1(ISO834) for brandbeskyttelse i minimum 10 min. som angivet i DBI-rapport PGO10081A. IWI Technology har solgt 110 enheder af spritdispenseren til Rigshospitalets nye nordfløj. Dispenseren er udviklet og testet med støtte fra InnoBooster.

IWI Technology har solgt 110 spritdispensere til Rigshospitalets nye nordfløj.
Christian Fundby Schou

Christian Fundby Schou

Head of Advanced Product Development

Tlf.: 61 97 24 50

csj@dbigroup.dk

Relaterede artikler

OPRET DIG SOM BRUGER OG HOLD DIG OPDATERET PÅ NYHEDER OM BRAND OG SIKRING