Ny analyse sætter fokus på giftig røg fra byggematerialer
Udgivet: 15. december 2020Hvad ved vi om giftig røg fra byggematerialer, og hvad er interessen hos politikere og producenter for en regulering af området? Det er nogle af de spørgsmål, som analysen ‘Study on smoke toxicity’ giver svar på.
Der er interesse for at fastslå byggematerialers brandegenskaber, når det handler om modstandsdygtighed over for og reaktion på brand. For dem er der krav til, hvis de skal indgå i byggeri. Men handler det om, hvorvidt byggematerialer udleder giftig røg, når de brænder, er der begrænset interesse for området – og i øvrigt også begrænset viden.
Det er nogle af konklusionerne i en ny analyse med titlen ‘Study on smoke toxicity’, som DBI har udarbejdet som en del af en resultatkontrakt, og som nu er blevet til et Whitepaper af samme navn.
- Generelt bliver det ikke set som et problem, at visse byggevarer afgiver giftig røg under brand, fordi indvendige vægge og lofter i nyere og nyt byggeri som regel er gipsplade og beton, men f.eks. kan plastbaseret isolering afgive giftig røg, siger Anders Dragsted, der er Project Manager hos DBI.
- Dertil kommer, at det som regel er genstande inde i bygningen, der brænder, før bygningen gør det – f.eks. møbelpolstring og plastik i elektronik. Det er primært de genstande, der udleder giftig røg – med kulilte som den største dræber, uddyber Anders Dragsted.
Regulering ved persontransport
Analysen ser også på brancher med persontransport, som enten er reguleret eller af egen drift undersøger toksiciteten i materialer ved brand; producenter af færger, tog og fly. Når der er forskel på tilgangen til området inden for persontransport og byggeri, handler det ifølge Anders Dragsted om vurderingen af risikoen for tab af liv.
- Præmissen er, at personer har svært ved at evakuere fra en færge eller et fly, mens de i højere grad kan gøre det fra en bygning, forklarer han.
Giftig røg fra byggematerialer er da heller ikke et politisk fokusområde – hverken nationalt eller i EU-regi – selvom der blandt producenterne bliver lobbyet både for og imod regulering. Ifølge analysen er modstandernes begrundelse, at regulering vil gøre byggematerialerne dyrere med deraf følgende tab af konkurrenceevne.
- Men det er før set, at det kun kræver én stor brand med tab af mange menneskeliv, for at noget bliver et politisk fokusområde. Det så vi senest efter branden i Grenfell Tower i London, konstaterer Anders Dragsted.
‘Fri for toksicitet i tilfælde af brand’
Analysen ser desuden på de testmetoder, som kan fastslå, hvilke giftige stoffer røg fra et givent byggemateriale indeholder, og konstaterer, at det er svært at sige noget éntydigt. Bl.a. er der dårlig korrelation mellem tests i lille og stor skala.
- Samtidig vil der kunne være stor forskel på, om det er en ulmebrand eller en velventileret brand med hensyn til giftige stoffer i røgen. Så der foreligger et udviklingsarbejde, hvis området på et tidspunkt bliver reguleret, eller hvis producenterne af egen drift begynder at efterspørge sådanne tests – f.eks. for at kunne markedsføre byggematerialer som ‘fri for toksicitet i tilfælde af brand’, siger Anders Dragsted.
Læs mere i Whitepaperet ‘Study on smoke toxicity’, som kan downloades på brandogsikring.dk (under ’Nyheder’).