Grønne brændstoffer står til at erstatte fossile brændstoffer i fremtiden, hvilket betyder, at den nødvendige infrastruktur til den grønne omstilling skal udbygges. Interessenter kigger desuden på at etablere brint-dale for at forbedre økonomien og logistikken for grønne brændstoffer. Brint-dale er tiltrækkende, da de forbinder og samler adskillige anvendelser i et integreret brint-økosystem. Meget af dette er stadig på tegnebrættet, da mange detaljer vedrørende etableringen og driften af sådan et system er uudforskede.
NordicH2ubs projektet har til formål at bane vejen for nordiske brint-dale før 2030 og 2040. Det søger at udføre grundforskning for etablering og drift af brint dale i nordiske lande, med fokus på demonstration af brint teknologi, sikkerhed og standardisering, socioøkonomiske barrierer og energisystemer for brint-ale. Projektet bringer forskere, industri, myndigheder og andre aktører sammen for at udføre casestudier og identificere faktorer, der kan gøre udviklingen af nordiske brint-dale til en succes.
DBI deltager i NordicH2ubs projektet som en brandsikkerhedsekspert, og udfører en sikkerhedsundersøgelse af brinttankstationer, primært i havne, med fokus på at forstå potentielle risici, effekter af og konsekvenser ved brand- og eksplosionshændelser med brint i konteksten af brint-dale.
NordicH2ubs-projektet er koordineret af SINTEF Industri og inkluderer tre universiteter (NTNU, Chalmers og Aalborg), to forskningsinstitutter (SINTEF og VTT) og ni industripartnere (INE, Alleima, Kemira, Norwegian Hydrogen, Greenstat, Aalborg Forsyning, Volvo, Þrymur HF), samt DBI.
Projektet begyndte i august 2023 og slutter i september 2026.