Nyheder fra DBI
Vær altid opdateret
Gå til Nyhedsoversigten

Ny håndbog er sprængfyldt med viden og værktøjer til højsikkerhed i bygge- og anlægsprojekter

Udgivet: 24. oktober 2024

Hvordan bør man indtænke højsikkerhed og -sikring i byggeriet? Kan sikkerhed og æstetik gå hånd i hånd, og hvordan sørger man for, at ekstra sikkerhed ikke bliver så bøvlet, at de daglige brugere omgår den? Det giver DBI’s nye guide ’Højsikkerhed i bygge- og anlægsprojekter’ svaret på.

Gem artikel Artikel gemt
Terrorsikring Christiansborg

Den sikkerhedspolitiske situation betyder, at højsikkerhed også i 2024 er en aktuel udfordring. En lang række institutioner, organisationer og virksomheder er potentielle mål for spionage, sabotage og terrorisme, hvilket understreger behovet for at tænke sikkerhed ind i arkitekturen af vores bygninger og byrum.

Fra platform til håndbog
I 2019 startede DBI projektet ‘Terrorsikring af byrum og bygninger’, som i første omgang resulterede i webplatformen RAMT. Viden fra platformen er nu udkommet som guiden ’Højsikkerhed i bygge- og anlægsprojekter’, der i håndbogsformat samler den omfattende viden og de mange erfaringer fra projektet i én samlet udgivelse rettet mod bygge- og anlægsprojekter.

Guiden er inddelt i fire kapitler, der følger de overordnede faser i bygge- og anlægsprojekter. Hver fase indeholder en række opmærksomhedspunkter og underfaser.

- Vi har udarbejdet et værktøj i form af et praktisk opslagsværk med tjeklister, der kan guide dig, der arbejder i bygge- og anlægsbranchen med at gøre højsikkerhedsbyggerier lettere at gå til, uanset din faglige baggrund, siger Karin Castro, der er funktionsleder for sikring og resiliens i DBI.

Viden og værktøjer til højsikring
Guiden henvender sig til arkitekter, bygherrer, bygningsejere, entreprenører, konstruktører og sikringskoordinatorer, der arbejder med sikring af bygninger og byrum. Den tilbyder både grundlæggende viden om højsikring, samtidig med at den er et konkret værktøj til at planlægge og styre sikringsarbejdet.

»Den brede vifte af information gør den til et tiltrængt redskab for alle, der arbejder med højsikring i byggeri- og anlægsprojekter.«

- Guiden formidler viden og værktøjer om arkitektoniske løsninger, den menneskelige faktor og sikringsforanstaltninger i et letforståeligt sprog og et handy format. Den brede vifte af information gør den til et tiltrængt redskab for alle, der arbejder med højsikring i byggeri- og anlægsprojekter, siger Karin Castro.

Guiden sigter også mod at skabe et fælles sprog og forståelse for højsikkerhed og -sikring blandt de forskellige aktører i byggebranchen, så samarbejdet kan blive mere effektivt, og man sikrer den bedst mulige løsning.

Holistisk tilgang til sikkerhed
En af guidens styrker er dens fokus på en holistisk tilgang til højsikkerhed, hvor sikring tænkes sammen med beredskabsplanlægning og krisestyring, brandstrategi og informationssikkerhed.

- Det er vigtigt at tænke hele brugsmønstret ind, når man implementerer sikkerhedsløsninger. Hvis man f.eks. installerer adgangskontrol uden at tage højde for brugernes behov, risikerer man, at sikkerhedstiltagene omgås, og så opnår man ikke den ønskede effekt, forklarer Karin Castro.

Øget fokus på sikkerhed og sikring
’Højsikkerhed i bygge- og anlægsprojekter’ er tænkt som en håndsrækning til både den professionelle byggebranche og alle, der ønsker at sikre deres bygning eller anlæg for at beskytte store og særlige værdier, f.eks. menneskeliv og sensitiv information mod sikkerhedstrusler. Håbet er, at håndbogens praktiske tilgang bidrager til at øge fokus på højsikkerhed og hæve standarden for højsikkerhed på tværs af bygge- og anlægsprojekter.

Læs mere og køb håndbogen her

Karin Castro

Karin Castro

Funktionsleder

Tlf.: 50 80 78 32

kcm@brandogsikring.dk

Relaterede artikler

OPRET DIG SOM BRUGER OG HOLD DIG OPDATERET PÅ NYHEDER OM BRAND OG SIKRING