Gode muligheder for genbrug af byggematerialer efter brand
Udgivet: 12. februar 2024Genbrug af byggematerialer er godt for miljøet. Men ikke helt så nemt i forhold til brandkravene i BR18. Bygges der i mindre skala, findes der imidlertid gode muligheder for at skabe cirkulært byggeri.
I Lynge i Nordsjælland ligger et kæmpe genbrugslager. Hallerne huser alt fra vinduespartier, døre og gulvbrædder til lægter, køkkenskabe og andre skabe. Alt sammen trævarer, som bl.a. stammer fra nedrivningssager og konkursopkøb, og som nu ligger klar til genanvendelse, når nedbrændte bygninger skal genopbygges. J Jensen Genbrug hedder foretagenet, som har eksisteret i flere årtier og nu i samarbejde med den forholdsvis nye søstervirksomhed Celero arbejder for at give de gamle trævarer nyt liv i byggeriet.
- Celero rykker typisk ud ved brande, hvor der er behov for at sikre bygningen mod sammenstyrtning eller yderligere beskadigelse – f.eks. fordi taget er brændt væk, og der skal dækkes af, eller fordi der skal affugtes for at undgå nye skader på bygningen. Men vores opgaver består også i nedrivning af brændte bygninger, som ikke står til at redde, og genopbygning af nyt byggeri, siger Line Bang Nielsen, adm. direktør i entreprenørvirksomheden Celero, og nævner bl.a. den voldsomme tagbrand i Vanløse forrige år, hvor virksomheden stod for den akutte nedrivning af den brændte bygning.
»Der stilles de samme dokumentationskrav til genbrugsmaterialer som til nye materialer.«
- Samtidig er cirkulær økonomi i byggeriet omdrejningspunktet for alt, hvad vi laver. Det starter allerede, når vi genbruger trælægter til at understøtte nedstyrtningstruede bygninger, eller når vi affaldssorterer byggevarer, der ikke kan genbruges efter en brand. Af samme årsag er mange af vores medarbejdere også tømrere og bygningskonstruktører med forstand på materialer og konstruktioner, siger hun.
Genopbygning med genbrugsmaterialer
Når det kommer til genopbygningen af byggeri, er det ifølge Celero-direktøren naturligvis yderst vigtigt at have lovgivningen for øje.
- Vi kigger altid ind i BR18. Derfor kan vi i Celero især bidrage med brug af genbrugsmaterialer i forbindelse med renovering efter bygningsskader. Men mange bække små giver også noget på CO2-kontoen, siger Line Bang Nielsen.
Genopbygning med genbrugsmaterialer kan ganske rigtigt være en udfordring, fordi meget byggeri kræver dokumentation af de anvendte byggevarers brandtekniske egenskaber i overensstemmelse med kravene i BR18. Det ved Lars Vædeled Roed, brandteknisk rådgiver hos DBI og certificeret i brandklasse 3/4, alt om:
- De brandtekniske krav til byggematerialer er ens, hvad enten der er tale om renovering eller nybyggeri. Derfor stilles de samme dokumentationskrav til genbrugsmaterialer som til nye materialer. Er der tale om en 1:1-udskiftning i forbindelse med genopbygning, er kravet, at forudsætningerne inden for de brandmæssige forhold stadig er intakte. Det betyder, at der ikke må ændres på f.eks. flugtveje eller brandsektioner og -celler. Desuden kan 1:1-udskiftning også kun finde sted i mindre omfang, hvor der ikke kræves en byggetilladelse, siger Lars Vædeled Roed.
Ifølge brandrådgiveren kan byggematerialer således kun genbruges i mindre byggeri, som ikke skal leve op til brandkravene i BR18 og hverken kræver en byggetilladelse eller en certificeret brandrådgiver.
- Det vil typisk være i enkelt boligbyggeri – skønt der også i private boliger er krav til beklædninger og overfladematerialer, siger Lars Vædeled Roed og tilføjer:
- Der skal altid anvendes en certificeret brandrådgiver ved nyt byggeri i brandklasse 2, 3 og 4, ved ændret anvendelse eller ved ombygninger, der har indflydelse på brandmæssige forhold og/eller indsatstaktiske forhold, siger han.
Genbrug i fremtiden
Line Bang Nielsen er opmærksom på dokumentationsudfordringerne ved at anvende genbrugsmaterialer ved genopbygning af byggeri:
- Det kan ofte være nemmere blot at ringe til STARK og købe sine produkter der. Men vi er nødt til at anvende alle de genbrugsmaterialer, vi kan. Derfor skal vi arbejde tættere sammen med brandrådgivere og med tiden udvide mulighederne for at benytte genbrugsmaterialer, siger hun og suppleres af Kenneth Vedel Hansen, der er daglig leder af J Jensen Genbrug:
- Vi oplever et stigende antal producenter, der er interesserede i vores genbrugsvarer. Så vi håber, at det på sigt bliver muligt at certificere bl.a. branddøre af genbrugsmaterialer. For der skal spares CO2. Derfor gælder det om at finde måder at anvende de mange gode materialer igen, siger han.