Nyheder fra DBI
Vær altid opdateret
Gå til Nyhedsoversigten

Brandsikkerheden halter stadig på plejehjemmene

Udgivet: 7. marts 2023

Over 3000 påbud er der givet for mangelfuld brandsikkerhed på landets plejehjem i 2022. Og fire kommuner har stadig ikke bragt brandsikkerheden i orden efter en undersøgelse i 2018, som afslørede massive fejl og mangler på plejehjemmene. Det er uacceptabelt og uanstændigt, mener ÆldreSagen.

Gem artikel Artikel gemt

De seneste seks år er mere end 30 mennesker omkommet i brande på plejehjem. En dødsbrand på Farsøhthus Plejecenter i 2018 førte til en omfattende undersøgelse af brandsikkerheden på alle landets plejehjem, hvilket afslørede et stort antal fejl og mangler. Nu næsten fem år senere har fire af landets kommuner dog endnu ikke fået styr på de ulovlige brandsikkerhedsforhold på deres plejehjem, viser en ny gennemgang foretaget af DR. Bl.a. er der tale om glasvægge ud til flugtveje og døre og rør, som ikke er brandsikre.

- Det er uacceptabelt og uanstændigt. Det her er jo ikke småting, men det, der kan afgøre, om beboeren når at blive reddet ud i tide. At der er gået så lang tid, og at der ikke har været sanktioner over for de kommuner, der ikke er kommet i mål, er meget svært at forstå for os i ÆldreSagen, siger seniorkonsulent i ÆldreSagen, Nina Bruun, til DR.

Hun bakkes op af Ib Bertelsen, direktør i DBI:

- Nogle af disse mangler kan være afgørende for liv eller død. Så der skal være virkelig ’gode’ undskyldninger for, at de fire kommuner endnu ikke har fået styr på det. Og man kan jo ikke sige, at de ikke har haft tid nok til at få bragt tingene i orden, siger han.

Stribevis af påbud

DR’s gennemgang viser imidlertid, at det ikke kun er i de fire kommuner, Åbenrå, Haderslev, Langeland og Gentofte, at den er gal. For i 2022 blev der givet mere end 3000 påbud pga. mangelfuld brandsikkerhed på landets plejehjem. Især ulovlig indretning med møbler og andet i flugtveje har kastet påbud af sig.

Men hvor de mange påbud ganske vist er noget nyt, er reglerne på området det langt fra.

- De driftsmæssige forskrifter vedr. brandsikkerhed har været der i mange år, så det er der ikke noget nyt i. Det nye består i, at reglerne i 2018 blev skrevet ind i Bygningsreglementet, og at kravene til bl.a. kontrol og dokumentation dermed blev præciseret, siger Ib Bertelsen og fortsætter:

Brandtjek m.m.

DBI tilbyder Brandtjek, hvor bygningens brandsikkerhed og drift, kontrol og vedligehold kontrolleres efter kravene i BR18. Desuden rådgiver DBI om, hvordan kravene overholdes. Læs mere om det og DBI’s øvrige muligheder inden for Brandteknisk Driftsrådgivning her

- I 2022 kom så den nye brandsynsbekendtgørelse, som betyder, at myndighederne nu kontrollerer, om plejehjem, hospitaler, institutioner og andre bygninger med særlig driftsmæssig anvendelse lever op til BR18-kravene til drift, kontrol og vedligehold af brandsikkerheden. Gør de ikke det, risikerer de påbud, når beredskabet går brandsyn, siger han.

DBI Brandtjek

Mange bygningsejere kan dog være i tvivl om reglerne for brandsikkerhed, og hvordan de bedst opfylder de lovmæssige krav. Derfor tilbyder DBI bl.a. de såkaldte brandtjek, hjælp til DKV-planer (drift, kontrol og vedligehold) og forskellige værktøjer, der letter arbejdet med overholdelse af lovkravene.

- Hos DBI kender vi gældende regler og krav på området og kan bl.a. foretage brandtjek, hvor vi gennemgår DKV-plan og hjælper med, at kravene til drift, kontrol og vedligehold af brandsikkerheden overholdes. Desuden udfører vi den lovpligtige årlige kontrol af passiv brandsikring, siger Brian Mailund, funktionsleder i DBI’s afdeling for Brandteknisk Driftsrådgivning, og tilføjer:

- Samtidig har vi nogle effektive værktøjer, der kan gøre de mange egenkontroller, man er forpligtet til at foretage, en del mere overskuelige. Er der først udstedt et påbud ved brandsyn, kan DBI også hjælpe med at følge påbuddet, siger han.

Hvad kan give et påbud på plejehjem?

  • Personale har ikke fået instruks om evakuering på plejehjemmet
  • Møbler spærrer for flugtveje
  • Manglende vedligeholdelse af sprinkleranlæg
  • For mange brandbare møbler
  • En pære i flugtvejsskilt virker ikke

Kilde: Danske Beredskaber

Brian Mailund
Brian Mailund Funktionsleder

Relaterede artikler

OPRET DIG SOM BRUGER OG HOLD DIG OPDATERET PÅ NYHEDER OM BRAND OG SIKRING