Nyheder fra DBI
Vær altid opdateret
Gå til Nyhedsoversigten

Svingende kvalitet på brandimprægneret træ i Norge

Udgivet: 2. marts 2021

I en stikprøve i Norge dumpede to ud af seks testede træbeklædninger. Det kunne også ske i Danmark, så hvis ikke det skal skade udbredelsen af træ i byggeriet, bør træbranchen udbygge sin viden om imprægneringer og oprette et system for stikprøver og kontrol, mener Mikael Koch fra Træinformation.

Gem artikel Artikel gemt
Træhus
Dette hus med træbeklædning står på havnen i Fredericia. Der bliver ikke udført markedskontrol af træbeklædninger i Danmark.

I slutningen af sidste år foretog Direktoratet for byggkvalitet (DIBK) i Norge en markedskontrol af seks forskellige typer træbeklædning. De seks produkter blev testet med en SBI-test hos DBI. Et af produkterne – en såkaldt royalbehandlet træbeklædning med brandhæmmende overfladebehandling – havde ringere brandegenskaber end opgivet i produktets dokumentation og levede ikke op til de norske krav for produktanvendelse. Den pågældende producent standsede derpå markedsføring og salg af produktet.

Men ikke nok med det. I forbindelse med markedskontrollen opdagede DIBK nemlig, at producenter af royalbehandlet træ fejldeklarerede deres produkter, og faktisk er det aldrig blevet testet, om træet lever op til den påkrævede brandklasse. Derfor har alle norske producenter standset produktion og salg af produktet indtil videre.

Hundredevis af byggerier er således nu forsinkede, mens man leder efter andre løsninger. Et andet af de seks produkter bestod heller ikke SBI-testen. Her mener producenten, at der var tale om et fejlbehæftet produkt, hvorfor der skal udføres yderligere tests.

Formentlig samme situation i Danmark

Når to ud af seks produkter ikke umiddelbart lever op til kravene i Norge, rejser det naturligt nok spørgsmålet om, hvordan det mon ser ud på området i Danmark.


- Jeg forventer ikke, at det ser meget anderledes ud herhjemme. Produkterne på det danske og norske marked er ikke så forskellige, hvad angår teknikker og produktion – dog er der lidt forskellige krav og klasser – så der er grund til at frygte, at situationen måske er den samme her, siger Mikael Koch, der er direktør for Træinformation og arbejder for at styrke og udvikle alment teknisk fælleseje og håndbøger om, hvordan man bedst bygger med træ i Danmark.

Der er derfor tale om et potentielt problem, der skal have fokus med det samme.

»Markedskontrol kan blive nødvendig, for der er lykkeriddere på markedet. «
Mikael Koch, direktør for Træinformation

- Træ rummer et stort potentiale i bestræbelserne på at gøre byggeriet mere bæredygtigt – især når det erstatter stål og beton i de bærende konstruktioner. På langt de fleste områder kan træ anvendes uden problemer, så vi må ikke sætte træs ry over styr pga. enkelte facadeprodukter, der ikke er styr på, siger Mikael Koch.

Af samme grund er han også positiv over for en dansk markedskontrol.

- Markedskontrol kan blive nødvendig, for der er lykkeriddere på markedet – ligesom vi har set på betonområdet – som mangler selvdisciplin, og dem skal vi klart gå efter, siger Mikael Koch.

Mere viden og kontrol fra branchen

Samtidig opfordrer han træbranchen til at engagere sig i at få usikkerheder om produkterne løst, så der kommer ro om produkterne og sikkerheden. F.eks. bør produkter, der har siddet eksponeret i flere år, testes for at blive klogere på bl.a. saltimprægnering og polymeriserende imprægnering og deres holdbarhed.


- Træ er et biologisk materiale med variation, og er der ikke meget tæt kontrol med f.eks. mængden af imprægnering, kan det betyde, at et produkt ikke kan klare en test – uden at der er tale om ond vilje fra producentens side, siger Mikael Koch.


Derfor bør branchen også lave et system for løbende stikprøver og kontrol af brandimprægneret træ – ligesom man kender det fra trykimprægneret træ, hvor branchen selv har skabt et fællesnordisk system for stikprøver og kvalitetssikring i form af Nordisk Træbeskyttelsesråd. Og det haster.

- Det vil øge entreprenørers og certificerede brandrådgiveres tiltro til produkterne og skabe ro. Der er meget opmærksomhed på området, og jeg er ikke bekymret for, hvorvidt det bliver løst. Jeg er snarere bekymret for, om udbredelsen af træ i facader går i stå, mens vi får det afklaret. Skulle der komme en facadebrand, vil det påvirke alt træbyggeri. Så dårlige facader kan bremse den gode miljøudvikling og skade træbranchen på omsætningen, siger Mikael Koch.

Martin Pauner
Martin Pauner Reaction to Fire Engineer

Relaterede artikler

OPRET DIG SOM BRUGER OG HOLD DIG OPDATERET PÅ NYHEDER OM BRAND OG SIKRING