Nyheder fra DBI
Vær altid opdateret
Gå til Nyhedsoversigten

Smuk sikring af Amalienborg Slotsplads

Udgivet: 15. september 2020

Terrorsikring rimer normalt på beton og mere beton, men det kan gøres æstetisk og i harmoni med arkitekturen – selv når arkitekturen er rokoko. Det beviser den nye sikring af Amalienborg Slotsplads.

Gem artikel Artikel gemt
Pullerterne er beklædt med støbte bronzekapper, som passer godt til rytterstatuen på pladsen og søjlerne i Amaliehaven.

Hver dag danner Amalienborg Slotsplads rammen om noget af et tilløbsstykke. Livgardens vagtskifte kl. 12 overværes af både turister og lokale københavnere (når der ikke lige er en Corona-pandemi). Især i turistsæsonen er der mange mennesker på pladsen, der blev til gågade for mange år siden. Ved særlige lejligheder er pladsen også stedet, hvor det danske folk stimler sammen for at hilse på de kongelige, der vinker fra balkonen.

De glade omstændigheder med store forsamlinger gør imidlertid også pladsen til et oplagt mål for køretøjsangreb, som man har set flere af i Europa i de seneste år. Gerningsmænd kaprer en lastvogn og kører med høj fart ind i en koncentreret menneskemængde. For at forhindre netop det er pladsen nu blevet afskærmet med pullerter og gjort utilgængelig for uvedkommende trafik. Hidtil har vejene til pladsen været beskyttet med midlertidige betonklodser, der skulle forhindre kørsel ind på pladsen i høj fart og dermed begrænse effekten ved et køretøjsangreb, men med den nye løsning er målet helt at forhindre et angreb.

- Intentionen er en permanent løsning uden betonklodser. I stedet er der nedsat pullerter ved alle fire indkørsler til pladsen. Nogle af dem er sænkbare, så de, der skal ind, kan komme det. Det vil også sige, at den bekvemmelighedskørsel, der tidligere har været på pladsen, er hørt op, siger Palle Kristoffersen, der er leder af projektet og chefkonsulent hos Slots- og Kulturstyrelsen.

Et mere oprindeligt udtryk

Løsningen er valgt med omhu. Det er ikke svært at beskytte en plads mod færdsel – det kræver sådan set bare en armeret betonvæg eller en voldgrav. Det svære består i at lave en velfungerende løsning, der passer ind i noget af landets mest unikke, historiske og gennemførte arkitektur – og her kommer man altså ikke langt med hverken beton eller voldgrav.

- Det er ikke nemt at tilføje noget nyt til et område, der er tegnet i 1700-tallet, på æstetisk og respektfuld manér. Pullerterne er i gaderne, der leder ind til pladsen, så pladsen og vejen er blevet tømt for biler. Det betyder, at vi samtidig har fjernet den asfaltbelægning, der er lagt på vejene frem til pladsen, og at vi har fjernet ca. 60 trafiktavler på pladsen. Samlet er projektet derfor også en tilbageføring af pladsen til et mere oprindeligt udtryk, siger Palle Kristoffersen.

Reflekser og rokoko

Hvor oprindelige er pullerter, der kan sænkes ned i gaden, kan man så spørge. Men faktisk passer de godt til området. For selvom pullerterne fra fabrikantens side har en klassisk grå farve, er de alle blevet beklædt med støbte bronzekapper, og overfladen er designmæssigt bearbejdet, så de passer godt til rytterstatuen på pladsen og søjlerne i Amaliehaven, som også er af bronze.

Normalt er der også krav om, at pullerterne er markeret med reflekser. Men da reflekser og rokoko passer dårligt sammen, har de i stedet fået indarbejdet et lys.

- Selvom pullerterne er 1,2 meter høje, virker de ikke voldsomme, fordi området er præget af høje bygninger. Det undersøgte vi grundigt ved hjælp af visualiseringer i projekteringsfasen, fortæller Palle Kristoffersen og fortsætter:

- Samlet er det en simpel løsning, der rykker ved den arkitektoniske standard for sikring. Og vi er meget tilfredse med, at det er lykkedes at få så højt et æstetisk niveau på en forandring, der har en sikringsteknisk baggrund.

Løsningen på Amalienborg Slotsplads

Pullerter på 1,2 meter beklædt med bronze – heraf nogle sænkbare – er blevet monteret på Amalienborg Slotsplads for at beskytte forsamlinger på pladsen mod køretøjsangreb. Risikoanalysen, der har ledt til tiltaget, er udarbejdet af PET, GHB Landskabsarkitekter er totalrådgiver for projektet, og Slots- og Kulturstyrelsen.


BeredskabSikring
Jesper Florin

Jesper Florin

Afdelingsleder - Sikringsafdelingen Eksamineret Sikringsleder®, Certified CBCP, DRII

Tlf.: 51 35 37 07

jfl@brandogsikring.dk

Relaterede artikler

OPRET DIG SOM BRUGER OG HOLD DIG OPDATERET PÅ NYHEDER OM BRAND OG SIKRING