Nyheder fra DBI
Vær altid opdateret
Gå til Nyhedsoversigten

Dødelige oversvømmelser i Tyskland

Udgivet: 26. august 2021

Gem artikel Artikel gemt
Oversvømmelse i Tyskland

Med 184 omkomne blev oversvømmelsen i juli i Tyskland landets mest dødelige oversvømmelse i mere end 50 år. 100-150 mm regn på 24 timer – svarerende til nedbøren i en normal juli – gav mange områder de største oversvømmelser i 100 år og måske endda i 1.000 år. Regnvejret medførte også oversvømmelser i bl.a. Holland, Frankrig, Belgien og Luxembourg, men især de to regioner Rheinland-Pfalz (135 omkomne) og Nordrhein-Westfalen (47 omkomne) i det vestlige Tyskland blev hårdt ramt.

Her betød regnen kombineret med det kuperede landskab med bjerge, bakker, slugter og dale, at regnvandet løb ned i floderne som i en tragt og fik dem til at svulme op og gå voldsomt over deres bredder. F.eks. steg vandstanden i floden Kyll, der normalt har en dybde på ca. 1 meter, med næsten 7 meter på ekstremt kort tid. De voldsomme oversvømmelser medførte mudderskred og ødelagde huse, veje, jernbaner og elforsyning. Desuden blev gaskabler blotlagt, vandet forurenet, og der opstod eksplosionsfare. Over 200.000 husstande var efterfølgende uden strøm, 15.000 medarbejdere fra beredskabet var i aktion for at komme uheldsramte borgere til undsætning, og man anslår, at omkostningerne til genopbygningen vil beløbe sig til mindst 26 mia. euro.

Klimaforandringer har siden hen været diskuteret som medvirkende årsag til den voldsomme oversvømmelse. Senest har forskernetværket World Weather Attribution fastslået, at en hændelse som regnvejret i Tyskland er 1,2-9 gange så sandsynlig i dag som før industrialiseringen.


BeredskabSikring
Jesper Florin

Jesper Florin

Afdelingsleder - Sikringsafdelingen Eksamineret Sikringsleder®, Certified CBCP, DRII

Tlf.: 51 35 37 07

jfl@brandogsikring.dk

Relaterede artikler

OPRET DIG SOM BRUGER OG HOLD DIG OPDATERET PÅ NYHEDER OM BRAND OG SIKRING