Nyheder fra DBI
Vær altid opdateret
Gå til Nyhedsoversigten

Brøndby IF tager nyt skridt i ansigtsgenkendelsen på stadion

Udgivet: 6. september 2021

Ballademagere på Brøndby Stadion går endnu hårdere tider i møde. Brøndby IF planlægger at udvide brugen af den teknologi, der findes i kameraerne, og bygge videre på en succes med automatisk ansigtsgenkendelse af personer på klubbens karantæneliste.

Gem artikel Artikel gemt
StadionAutomatisk ansigtsgenkendelse skal sætte en dæmper på gemytterne på Brøndby Stadion.

Hvis man som tilskuer til Brøndby IF’s kampe pønser på at antænde pyroteknik, kaste med genstande eller på anden måde overtræde Brøndby Stadions ordensreglement, skal man tænke sig ekstra godt om. For i fremtiden kan man meget vel få fotograferet sit ansigt på tribunen og derefter blive fundet med automatisk ansigtsgenkendelse på vej ud, selvom man forsøger at skjule sig i mængden.

- Vi har teknologien til at kunne gøre det, men mangler de nødvendige tilladelser. Vi har nedsat en arbejdsgruppe og forventer at sende en ansøgning til Datatilsynet i det nye år. Det er vigtigt, at tingene bliver gjort ordentligt fra start, og at alle indgangsvinkler bliver undersøgt, siger Mickel Lauritsen.

Som Risiko & Sikkerhedschef hos Brøndby IF ved han, hvad han taler om, for han har været igennem processen før. I 2019 gav Datatilsynet tilladelse til, at Brøndby IF må benytte automatisk ansigtsgenkendelse ved indgangene til Brøndby Stadion til at finde personer på klubbens karantæneliste. Det vil sige personer, som i en periode er forment adgang til stadion, fordi de har forbrudt sig mod ordensreglementet på Brøndby Stadion.

Effektiv ansigtsgenkendelse

Systemet fungerer ved, at ansigtsgenkendelsesteknologien scanner og søger efter personer, hvis foto er lagret på en intern server hos Brøndby IF. Teknologien måler ca. 270 punkter i ansigtet og er i stand til at genkende folk, selv hvis de er maskerede med f.eks. solbriller eller mundbind eller drejer ansigtet delvist væk fra kameraet. Ved match popper personen op på både en skærm i kontrolrummet og på en tablet hos en kontrollør ved den pågældende indgang. Derefter foretager kontrolløren et ekstra visuelt tjek for at sikre, at det er den pågældende person.

»Det er vores klare oplevelse, at tilskuerne har taget godt imod den automatiske ansigtsgenkendelse, og at den har øget sikkerheden og tryghedsfølelsen på stadion.«
Mickel Lauritsen, Risiko & Sikkerhedschef hos Brøndby IF

Systemet har allerede vist sit værd, for kort tid efter, det blev taget i brug, ‘fangede’ det en Brøndby-fan, som var på karantænelisten og derfor blev afvist ved indgangen.

- Vi ser også effekten ved, at vi tidligere typisk spottede én til to personer fra karantænelisten på tribunen under en kamp, som var lykkedes med at smutte forbi den manuelle kontrol ved indgangen. Det problem har vi ikke haft, siden ansigtsgenkendelsen blev taget i brug, siger Mickel Lauritsen og indikerer dermed også en præventiv effekt.

Øget sikkerhed og tryghed

Apropos den manuelle kontrol har den automatiske ansigtsgenkendelse desuden reduceret antallet af kontrollører, som har til opgave at holde uønskede personer ude af Brøndby Stadion. Tidligere stod der op til fire kontrollører ved hver af de syv indgange, som så skulle holde karantænelisten med ofte flere end 60 ansigter op mod tusindvis af gæster, som passerede forbi. I dag kræver dén kontrolfunktion kun kontrolløren med tabletten.

Den største værdi – og drivkraften for den planlagte udvidelse af ansigtsgenkendelsen – er dog tilskuernes og spillernes sikkerhed.

- Da vi i sin tid indførte den automatiske ansigtsgenkendelse, gjorde vi meget ud af at informere tilskuerne. Det er vores klare oplevelse, at de har taget godt imod tiltaget, og at det har øget sikkerheden og tryghedsfølelsen på stadion, understreger Mickel Lauritsen.

Ansigtsgenkendelsen på Brøndby Stadion

  • Ansigtskendelsesteknologien på Brøndby Stadion scanner og søger efter personer, der er registreret på Brøndby IF’s karantæneliste – altså personer, der er forment adgang til stadion.
  • Karantænelisten lagres på en intern Brøndby IF-server, der hverken er koblet til internettet eller noget andet system.
  • Personoplysninger, der bliver behandlet i forbindelse med ansigtsgenkendelsessystemet, og som ikke resulterer i et match med oplysninger fra Brøndby IF’s karantæneliste, lagres ikke.
  • Personoplysninger, der bliver behandlet i forbindelse med ansigtsgenkendelsessystemet, og som resulterer i et match med oplysninger fra Brøndby IF’s karantæneliste, slettes umiddelbart efter kampen.
  • Den almindelige videoovervågning fra alle kameraer på Brøndby Stadion bliver gemt i op til 30 dage.

BeredskabSikring
Jesper Florin

Jesper Florin

Afdelingsleder - Sikringsafdelingen Eksamineret Sikringsleder®, Certified CBCP, DRII

Tlf.: 51 35 37 07

jfl@brandogsikring.dk

Relaterede artikler

OPRET DIG SOM BRUGER OG HOLD DIG OPDATERET PÅ NYHEDER OM BRAND OG SIKRING