Facadedag med flere facetter
Udgivet: 15. december 2020Kan den bygges, kan den holde, kan den brænde? Der er mange udfordringer ved facader, og nogle af dem var på programmet på DBI’s temadag om holistisk facadedesign.
Der er mange hensyn at tage, når man bygger en facade. Brand, bæredygtighed, bygbarhed, vægt og levetid for blot at nævne nogle stykker. Derfor er der brug for en holistisk tilgang, når man designer facader, så der tages højde for alle funktionskrav. Det var omdrejningspunktet for den temadag, som DBI afholdt i efteråret. Dagen blev pga. Corona-forholdregler afholdt som et webinar.
- Facader skal have mange egenskaber, og mange faggrupper skal arbejde sammen for at få optimale løsninger. Der er mere i det end brand, og det illustrerede de forskellige indlæg på dagen også, siger Anders Dragsted, der er Project Manager hos DBI.
Ud over flere indlæg med fokus på brand var der også indlæg fra Teknologisk Institut (TI), som gav nyeste viden om bygbarhed, levetid og råd i facader med træ, som bliver mere og mere populære, i takt med at ønsket om at bygge bæredygtigt og klimavenligt vinder frem.
Mere fokus på facader
Desuden blev der præsenteret nyt fra projektet Renovating Buildings Sustainably (REBUS), der udvikler to typer facadeelementer til efterisolering af primært etageboligbyggeri fra 60’erne og 70’erne. Den ene type er baseret på ubrandbare materialer, men med mulighed for udvendig træbeklædning, mens den anden type baseres primært på træbaserede produkter som træfiberisolering, træplader og trærigler.
Dagen sluttede med en brandtest af en spireprojektfacade i DBI’s nye facadetesthal og en orientering om arbejdet på den kommende fælleseuropæiske standard for facadetest.
- Der sker meget på området, og vi har afholdt flere temadage om facader. Det er et emne, der er interesse for blandt byggeriets parter, så vi kommer til at arbejde videre med området, siger Anders Dragsted.
DBI’s facadehal
DBI’s nye facadehal indeholder to fleksible teststande. I hallen kan DBI teste facader efter SP Fire 105-standarden og vil også kunne teste efter den kommende fælleseuropæiske facadeteststandard, så snart standarden er klar.