Nyheder fra DBI
Vær altid opdateret
Gå til Nyhedsoversigten

DBI-samarbejde om svenske brandriste

Udgivet: 15. marts 2019

DBI blev udvalgt som uvildig testlaboratorie af en svensk producent af brandriste. Testene blev udført hos kunden uden en standard.

Gem artikel Artikel gemt
200 liter brændende olie blev tippet ned over brandristen, som sikrede, at ilden blev kvalt på under tre sekunder.

Svenske Weland har udviklet et nyt brandgulv, der kan slukke en oliebrand på tre sekunder. Gulvet er udformet som en rist og kan bl.a. bruges i transformatorstationer, hvor olie normalt anvendes som afkøling og ved en fejl kan antændes. Den nye brandrist sikrer, at ilden kvæles hurtigt, hvis der udbryder brand, og forhindrer olien i at sprede sig og forurene området.

DBI har udført brandtests på Welands brandgulv, og Jonas Holmgren, miljø- og certificeringschef hos Weland AB, er godt tilfreds:

- DBI viste stor interesse for vores produkt og var en god og aktiv samarbejdspartner, siger Jonas Holmgren.

Ild slukket på under tre sekunder

Weland har designet en gulvrist, hvor den brændende olie vil sive gennem perforeringen i gulvet og kvæles af slusens egenskaber. Niklas Overgaard Lauersen, der er ingeniør i DBI’s brandtestafdeling, stod for samarbejdet med den svenske producent.

- Det var en interessant og ny type opgave for os, men i samarbejde med Weland fik vi opsat en række realistiske tests af deres brandrist. Vi simulerede en transformerstation med et stort tippekar med 200 liter olie, som vi forvarmede til 90 grader. Derpå antændte vi olien og lod den brænde et par minutter for at sikre, at ilden havde godt fat. Vi havde flere temperaturmålere i karet for at monitorere branden. På et tidspunkt tippede vi den brændende olie ned over ristene, og det er perioden, fra olien hældes ned i risten, til alt ild er slukket, vi har fokus på, forklarer Niklas Overgaard Lauersen.

Der blev foretaget to tests for at sikre, at metoden var repeterbar. Og begge tests viste, at ilden var slukket mindre end tre sekunder efter, at olien ramte brandgulvets riste.

Test uden standard

Brugen af brandriste i transformatorstationer er noget mere udbredt i Sverige end i Danmark, hvor man som regel ikke bruger noget under transformatorerne. Derfor er Niklas Overgaard Lauersen glad for, at DBI er blevet valgt som testlaboratorie på dette nye område.

- Der findes ingen standarder for denne type produkt, så DBI har skrevet en teknisk rapport over målinger og resultater. Opgaven viser, at vi kan kundetilpasse vores tests og f.eks. teste uden en standard og også teste hos kunden, siger han.

Weland har gennemgået en lang proces med design og fremstilling af deres riste, og testresultaterne er et bevis på brandristens egenskaber, som faktisk overstiger forventningerne.

- At se vores idé som færdigt produkt var en god følelse. Vi er meget tilfredse med hele processen, konkluderer Jonas Holmgren.

Niklas O. Lauersen

Niklas Overgaard

Civilingeniør

Tlf.: 23 27 42 62

nol@dbigroup.dk

Relaterede artikler

OPRET DIG SOM BRUGER OG HOLD DIG OPDATERET PÅ NYHEDER OM BRAND OG SIKRING