Nyheder fra DBI
Vær altid opdateret
Gå til Nyhedsoversigten

Uddannelse og erfaring er afgørende i en krævende byggebranche

Udgivet: 2. september 2024

Den teknologiske udvikling stiller stigende krav til de udførende i byggeriet. Uddannelse og erfaring er derfor vigtigere end nogensinde før. Læs, hvordan Povl Erik Wesley Møller og hans medarbejdere bliver klædt på til nutidens krav.

Gem artikel Artikel gemt

- En af mine teknikere kom forleden dag hjem fra en serviceopgave af et teknisk anlæg og sagde, at han simpelthen aldrig havde været på en opgave med så meget teknik før. Men det er tendensen i dag. Den teknologiske udvikling betyder nemlig, at de brandtekniske anlæg og integrationerne mellem anlæggene hele tiden bliver mere og mere komplicerede, fortæller Povl Erik Wesley Møller, der er leder af SIF Serviceafdeling og har arbejdet med brandsikkerhed i 20 år.

Han har de seneste år været på en række kurser og opnået autorisation inden for brand- og varslingsanlæg, ligesom han også har sendt mange af sine medarbejdere på efteruddannelse. Derfor ved han, hvor meget stærkere man står, når man kombinerer den praktiske erfaring med ny teori.

- Der er ingen tvivl om, at byggeriet er langt mere kompliceret i dag, end det var tidligere. Før kunne vi klare en installationsopgave på nogle få dage, hvor vi i dag skal bruge op mod 1½ måned for at sikre, at alt spiller. Der er så mange styringer, der skal ses igennem, at vi virkelig skal holde tungen lige i munden. Det stiller stigende krav til både installatører og inspektører af brandsikringsanlæg, siger Poul Erik Wesley Møller og tilføjer:

- Branchen udvikler sig hele tiden, så vi skal tænke bredere i dag. Derfor har vi brug for al den viden, vi kan få. Det gælder både i forhold til kolleger, kunder og undervisere.

»Branchen udvikler sig hele tiden, så vi skal tænke bredere i dag.«

Nye muligheder med uddannelse

Når Povl Erik Wesley Møller har sendt teknikere på efteruddannelse, oplever han stor forskel på deres kompetencer før og efter uddannelsen.

- Har man f.eks. været på kursus som driftsansvarlig for brandtekniske anlæg, kan man bagefter sendes ud på en anden type opgaver end før. Ganske enkelt, fordi man har opnået en langt større viden og forståelse, som gør, at man er klædt på til mere komplicerede opgaver, siger Povl Erik Wesley Møller og fastslår:

- Men der er selvfølgelig tale om kompetencer, man har tilegnet sig ved en kombination af teoretisk viden og praktisk erfaring.

Peter Buch Christensen

Peter Buch Christensen

Funktionsrådgiver

Tlf.: 50 80 78 50

pbc@brandogsikring.dk

Relaterede artikler

Relaterede kurser:

Hvad skal der til for dig som projekterende og udførende for at undgå forsinkelser og manglende ibrugtagningstilladelse og som det allervigtigste: At dokumentere, at du overholder brandkravene i dit byggeri? Svaret er bl.a. at have styr på kontrolplaner og kontrolrapporter, som er vigtige brikker i den brandtekniske dokumentation og helt afgørende for byggeprocessen i både små og store projekter.Kontrolrapporter bør udfyldes løbende og er med til at sikre, at de brandtekniske forhold i byggeriet overholder gældende krav og standarder. Som projekterende og udførende spiller du en central rolle i at sikre, at disse kontrolrapporter udfyldes korrekt gennem hele byggeprocessen.

Efter kurset kan deltageren udføre mindre og enkeltstående brandtekniske installationer (passive og aktive).Deltageren får viden om Bygningsreglementets brandkrav og tilhørende vejledninger om præ-accepterede løsninger.Deltageren får viden om forskellige enkeltstående brandanlægstypers funktionalitet samt brandstrategi og brandteknisk teori, f.eks. brandtrekanten, brandforløb og brandspredning.Deltageren lærer at installere, idriftsætte, vedligeholde, fejlfinde og reparere mindre og enkeltstående brandtekniske elektriske installationer, herunder ABA (automatisk brandanlæg), AVA (automatisk varslingsanlæg, tone- og talevarsling), IVA (internt varslingsanlæg) AVS (automatisk vandsprinkleranlæg), og ARS (automatisk rumslukningsanlæg).Deltageren får en forståelse for Bygningsreglementets krav til dokumentation, kontrol og vedligeholdelse af brandtekniske installationer.Bemærk, at prisen er pr. dag.

Efter kurset kan deltageren udføre alle typer brandtekniske installationer på større og integrerede anlæg.Kurset indgår som godkendt uddannelse til at blive anerkendt som kvalificeret montør, jf. DBI-retningslinje 001.Deltageren får indgående kendskab til gældende love, bekendtgørelser og myndighedsvejledningers krav til bygningers brandsikring. Deltageren lærer at installere, vedligeholde, fejlfinde og reparere enkeltstående og integrerede brandtekniske installationer. Deltageren idriftsætter og gennemfører funktionsafprøvning af systemintegrerede anlæg ud fra et indgående kendskab til de forskellige enkeltstående brandanlægstyper og til sammenbyggede/integrerede anlæg, herunder ABA (automatiske brandanlæg). Deltageren har desuden kendskab til rumsluknings-, sprinkler- og vandtågeanlæg samt slangevindeinstallation.Deltageren kan medvirke ved akkrediteret funktionsafprøvning og systemintegrationstest. Deltageren kan udarbejde dokumentation samt vejlede brugere af brandtekniske installationer på baggrund af Bygningsreglementets krav til dokumentation, kontrol og vedligeholdelse af enkeltstående og sammenbyggede anlæg. Deltageren udarbejder dokumentation for egne kompetencer og deres grænser - herunder også, hvornår det er nødvendigt at inddrage mere sagkyndig bistand.Bemærk, at prisen er pr. dag.

Faglederkurset er en gennemgang af retningslinjernes forhold om praktisk udførelse af installationsarbejdet samt deltagelse i den endelige anlægsgennemgang med henblik på færdigmelding.

OPRET DIG SOM BRUGER OG HOLD DIG OPDATERET PÅ NYHEDER OM BRAND OG SIKRING