Nyheder fra DBI
Vær altid opdateret
Gå til Nyhedsoversigten

Ny guide skal speede Power-to-X op og minimere uheld, ulykker og katastrofer

Udgivet: 10. september 2024

Power-to-X-branchen har fået en online-guideline, der lægger grunden for en hurtig og sikker implementering af den grønne teknologi. Opslagsværket giver overblik over relevante standarder og nødvendige godkendelser sammen med en opskrift på det nødvendige sikkerhedsarbejde.

Gem artikel Artikel gemt
Power-to-X

Vejen til succes med Power-to-X er brolagt med tøvende myndigheder, lokal modstand og en manglende sikkerhedskultur. DBI – Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut og FORCE Technology udgiver i dag en ny online-guideline med titlen ”Safe and faster Power-to-X”, som kan hjælpe med at rydde nogle af forhindringerne af vejen.

Som titlen siger, skal guidelinen fungere som et opslagsværk til Power-to-X-industrien, myndighederne og samfundet, så omstillingen til den grønne teknologi både kan ske hurtigere og mere sikkert.

Accelererer implementeringen af Power-to-X
”Virksomhederne kan allerede på idestadiet slå op i guidelinen og se, hvilke standarder de skal følge, hvilke godkendelser der er brug for, og hvilket sikkerhedsmæssigt forarbejde et givent projekt kræver. Dermed kan guidelinen hjælpe til at accelerere processen med at projektere, opføre og drive Power-to-X-anlæg,” siger Jesper Sjørvad, der er principal consultant, landbased Power-to-X i DBI.

”Power-to-X befinder sig i den tidlige fase, hvor der endnu ikke findes fuldt dækkende standarder, procedurer eller lovgivning. Det betyder, at myndighederne tøver, for er der nu dokumentation nok til en godkendelse? Investorerne tøver, for hvor god er business casen egentlig? Og borgerne tøver, for er det sikkert at have et brintanlæg i baghaven? Og midt i den tøven står virksomhederne, som egentlig er godt i gang med Power-to-X, men ikke kan udnytte det fulde potentiale, fordi fundamentet mangler. Guiden er en af de første sten i det fundament,” siger Rian Holdstock, der er Project Manager i FORCE Technology.

For at lette arbejdet med at gøre Power-to-X så sikker som mulig, indeholder guidelinen både opskrifter på, hvordan man risikovurderer teknologien, eksempler på HSE-planer (Health, Safety and Environment) og en indføring i, hvordan man kan arbejde med sikkerhedsledelse.

»Guidelinen [kan] hjælpe til at accelerere processen med at projektere, opføre og drive Power-to-X-anlæg. «
Jesper Sjørvad

Opbygger sikkerhedskultur på rekordtid
”At følge standarder er ikke det samme som, at noget nødvendigvis er sikkert. Over halvdelen af alle ulykker i brintbranchen skyldes menneskelige fejl, og den slags kan man ikke styre med standarder. Vi prøver at fylde hullerne mellem standarder og godkendelser ud ved også at fokusere på sikkerhed, for en sikkerhedskultur kan ikke umiddelbart overtages fra andre industrier – den skal bygges op,” siger Jesper Sjørvad.

Da Power-to-X-branchen stadig træder sine barnesko, har den ikke en lang tradition med sikkerhedskultur at trække på. Olie- og gasindustrien brugte 30 år på at bygge en sikker arbejdskultur, og offshore vind-branchen er efter 15-20 år nået langt men stadig ikke helt i mål. Håbet er, at guidelinen kan bidrage til at skabe et fundament, så sikkerhedskulturen på tværs af Power-to-X-aktørerne kan være acceptabel om blot 5-10 år.

”Safe and faster Power-to-X” adskiller sig fra andre tekniske dokumenter ved også at inddrage et socialt aspekt. Mange PtX-projekter bliver stoppet eller forsinket af modstand fra naboer og lokalmiljø, og derfor indeholder guidelinen også ti gode råd til, hvordan man sikrer lokal forankring, opbakning og ejerskab.

Guidelinen lanceres på en intuitiv online-platform med flere forskellige indgangsvinkler og henvender sig bredt til Power-to-X-miljøet, så både producenter af grønne brændsler, service- og supply-virksomheder, kommunale godkendelsesmyndigheder og de relevante statslige styrelser kan få glæde af den samlede viden. Der er også mulighed for, at brugerne kan kommentere på de enkelte afsnit, så guidelinen bliver et levende dokument, hvor branchen kan kommentere og foreslå ændringer.

Se guidelinen her:

Yderligere oplysninger:

Jesper Sjørvad, Principal consultant, landbased Power-to-X, DBI: jsj@dbigroup.dk, +45 50809633

Rian Holdstock, Project manager, FORCE Technology. rih@forcetechnology.dk, +45 43250612

Om Safe and Faster Power-to-X

Safe and Faster Power-to-X er gennemført af de to GTS-institutter DBI – Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut og FORCE Technology. Guidelinen er kommet til verden som en del af Energy Cluster Denmarks forsknings- og innovationspartnerskab MissionGreenFuels, der arbejder for at udfase de fossile brændstoffer i hele energisektoren inklusive skibsfart, luftfart og den maritime shippingindustri. Projektet er støttet af Innovationsfonden gennem Innomissions II-programmet.

Copenhagen Infrastructure Partners, DBI, DFDS, Dansk Standard, European Energy, Everfuel, Force Technology, Green Hydrogen Systems, Port of Rønne, Siemens Gamesa Renewable Energy, og Skovgaard Invest har alle bidraget til guidelinens tilblivelse.

Jesper Sjørvad

Jesper Sjørvad

Funktionsleder

Tlf.: 50 80 96 33

jsj@dbigroup.dk

Relaterede artikler

OPRET DIG SOM BRUGER OG HOLD DIG OPDATERET PÅ NYHEDER OM BRAND OG SIKRING