Nyheder fra DBI
Vær altid opdateret
Gå til Nyhedsoversigten

Forskningsudspil savner stærkere kobling til innovation i virksomheder

Udgivet: 8. oktober 2024

DBI’s forskningsdirektør Carsten Damgaard roser visionerne i DI’s forskningsudspil, men savner et stærkere fokus på at få innovationen ud at leve i virksomhederne. Han ser GTS-institutterne som nøglen i at styrke den proces.

Gem artikel Artikel gemt
Carsten Damgaard, forskningsdirektør i DBI – Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut

Af Carsten Damgaard, forskningsdirektør i DBI – Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut

Dansk Industris nye forskningsudspil præsenterer ambitiøse visioner og konkrete forslag til at styrke dansk forskning og innovation frem mod 2030. Det er særdeles positivt, at DI opfordrer til større satsninger på dansk forskning, som er fundamentet for Danmarks fremtidige vækst og konkurrenceevne. Men for at erhvervslivet kan omsætte forskning til konkrete innovationer og skabe vækst, er der brug for en stærkere kobling mellem forskning, teknologi og virksomheder.

Jeg vægter en innovationspolitik højere end en forskningspolitik, når jeg kigger på, hvor vi er mest udfordrede i Danmark. Samtidig mangler vi en national strategi for kritiske teknologier, der både er vigtige for erhvervslivet og samfundet som helhed. Det er veldokumenteret, at virksomheder, der er forsknings- og teknologitunge, skaber mere værdi end gennemsnittet.

Vigtigt at bygge bro mellem forskning og innovation
De danske GTS-institutter er eksperter i at omsætte forskning og teknologi til innovation, men potentialet kan udnyttes endnu bedre. DI fremhæver teknologier som kunstig intelligens, kvanteteknologi og cybersikkerhed, men hvordan sikrer vi, at SMV’er også får gavn af disse teknologier? GTS-institutterne kan spille en afgørende rolle som brobyggere, der gennem målrettet støtte og samarbejde hjælper SMV’er med at anvende nye teknologier.

Institutterne har stærke relationer til erhvervslivet, særligt de små og mellemstore virksomheder, men der er behov for at bygge en stærkere bro mellem universiteternes forskning, teknologiudvikling og de konkrete behov i erhvervslivet. En løsning kunne være at lade GTS-institutterne fungere som ’brokers’, der identificerer, indkøber og modner relevant forskning fra universiteterne, som virksomheder snart vil få brug for.


Innovation forudsætter adgang til testfaciliteter
En nylig undersøgelse fra Akademiet for de Tekniske Videnskaber viser, at virksomheder, der bygger deres innovation på naturvidenskabelig og teknisk forskning, skaber mere værdi end gennemsnittet. Regeringen bør derfor styrke adgangen til denne viden gennem investeringer i testfaciliteter, standarder og efteruddannelse, så virksomheder hurtigt kan udvikle og implementere nye teknologier.

Jeg vil også opfordre til et større fokus på Innovationsfondens missionsdrevne partnerskaber (Innomissions). For at sikre deres succes er det dog afgørende med langsigtede investeringer og tæt koordinering med andre lignende initiativer.

Danmarks vækst og konkurrenceevne afhænger af vores evne til at omsætte forskning til værdi. Vi har alle nødvendige redskaber – fra førende universiteter til stærke erhvervspartnerskaber. Men uden en systematisk og styrket kobling mellem forskningen og virksomhederne vil potentialet ikke blive forløst. Danmark skal være stedet, hvor forskningsidéer og ny teknologi hurtigt bliver omsat til vækstskabende virksomheder. Det kræver en innovationspolitik med fokus på teknologioverførsel og vidensdeling.

Carsten Damgaard
Carsten Damgaard Forskningsdirektør

Relaterede artikler

OPRET DIG SOM BRUGER OG HOLD DIG OPDATERET PÅ NYHEDER OM BRAND OG SIKRING