Nyheder fra DBI
Vær altid opdateret

Demonstrationsprojekt om genanvendelse af vindmøllevinger til solafskærmning i fremtidens højhuse

Der forventes at være ca. 66.000 ton udtjente vindmøllevinger i Europa i 2025, og i 2040 estimeres tallet at være 230.000 ton årligt. Da der endnu ikke findes metoder til at genanvende glasfibermateriale blandet med epoxy i stor skala, havner materialet i dag på deponi, hvor det bliver gravet ned i jorden. Vindmøller er således ikke kun en vigtig kilde til CO2-neutral energi, men også et affaldsproblem.

Som en del af den grønne omstilling skal et nyt projekt undersøge muligheden for genanvendelse af vindmøller i byggeriet. Lendager Group arbejder med en skalérbar løsning, hvor vindmøllevinger kan genbruges som solafskærmning i fremtidens højhuse. De præaccepterede løsninger i bygningsreglementet til lader dog ikke, at man hænger op til 3,5 meter høje vindmølleudskæringer op på facaden.

I samarbejde med DBI har man foretaget en serie nedskalerede facadebrandtests som dokumentationsgrundlag, hvilket har givet nye materiale- og designovervejelser for Lendager Group. Bl.a. har det vist sig, at en vindmøllevingedel med brandhæmmende, opskummende maling ikke er en bedre løsning end en ubehandlet vindmøllevingedel. 

Ved at inddrage DBI i udviklingsfasen er der skabt et agilt udviklingsforløb, hvor prototyper kan testes løbende gennem nedskalerede brandtests. 

Projektet løber fra juni til ultimo 2021.

Projektet løb fra juni til ultimo 2021
Robert Firkic

Projektansvarlig
Robert Firkic
Funktionsleder

Telefon: 50 80 78 34
E-mail: rfi@dbigroup.dk
OPRET DIG SOM BRUGER OG HOLD DIG OPDATERET PÅ NYHEDER OM BRAND OG SIKRING