Nyheder fra DBI
Vær altid opdateret

Demonstrationsprojekt om genanvendelse af vindmøllevinger til solafskærmning i fremtidens højhuse

Der forventes at være ca. 66.000 ton udtjente vindmøllevinger i Europa i 2025, og i 2040 estimeres tallet at være 230.000 ton årligt. Da der endnu ikke findes metoder til at genanvende glasfibermateriale blandet med epoxy i stor skala, havner materialet i dag på deponi, hvor det bliver gravet ned i jorden. Vindmøller er således ikke kun en vigtig kilde til CO2-neutral energi, men også et affaldsproblem.

Som en del af den grønne omstilling skal et nyt projekt undersøge muligheden for genanvendelse af vindmøller i byggeriet. Lendager Group arbejder med en skalérbar løsning, hvor vindmøllevinger kan genbruges som solafskærmning i fremtidens højhuse. De præaccepterede løsninger i bygningsreglementet til lader dog ikke, at man hænger op til 3,5 meter høje vindmølleudskæringer op på facaden.

I samarbejde med DBI har man foretaget en serie nedskalerede facadebrandtests som dokumentationsgrundlag, hvilket har givet nye materiale- og designovervejelser for Lendager Group. Bl.a. har det vist sig, at en vindmøllevingedel med brandhæmmende, opskummende maling ikke er en bedre løsning end en ubehandlet vindmøllevingedel. 

Ved at inddrage DBI i udviklingsfasen er der skabt et agilt udviklingsforløb, hvor prototyper kan testes løbende gennem nedskalerede brandtests. 

Projektet løber fra juni til ultimo 2021.

Robert Firkic

Projektansvarlig
Robert Firkic
Funktionsleder

Telefon: 50 80 78 34
E-mail: rfi@dbigroup.dk
OPRET DIG SOM BRUGER OG HOLD DIG OPDATERET PÅ NYHEDER OM BRAND OG SIKRING