Nyheder fra DBI
Vær altid opdateret

Projekt: BioFacades:UpHigh

BioFacades:UpHigh projektet skal rykke på grænserne for hvor højt vi i Danmark kan bygge facader i træ og andre biobaserede materialer, som hverken er brandbeskyttede (fx med brandhæmmere, brandmaling, ler) eller sprinklede.

På baggrund af 10 fuldskala facadebrandtests og med udgangspunkt i 3 konkrete visionære eksempelbyggerier vil projektets partnere dokumentere, at konstruktive designløsninger i facaden kan forhindre brandspredning og udgøre et sikkert alternativ til de eksisterende præ-accepterede løsninger.

I Danmark kan man bygge facader i op til 22 meters højde i materialer, som brandteknisk opfylder et B-s2,d0 brandkrav inden for de præ-accepterede løsninger. Brandimprægneret træ kan opfylde kravet, men inden for de sidste 2 år har usikkerheden om udendørs brandteknisk holdbarhed for brandhæmmet træ så godt som dræbt markedet for træfacader i Danmark. Producenterne kan ikke stille garantier og bygherrerne vil ikke påtage sig risikoen. Derfor falder valget oftest på ubrandbare, konventionelle og CO2-tunge materialer. Det skubber målsætningen om at reducere ¾ af byggeriets udledninger længere ud i fremtiden.


Projektets vision

Visionen med BioFacades:UpHigh er at tilvejebringe dokumentation for, at ubehandlede biobaserede facader kan finde anvendelse som ventilerede facader i etagebyggeri – uden brug af sprinkling.

Gennem konstruktive designs (fx ståludhæng) vil vi realisere bygninger med mere brandbare facadematerialer. Højden er afhængig af projektets resultater, men målet er at løsningerne skal kunne anvendes i op til 22 meters højde.

Formålet med BioFacades:UpHigh er:

  1. Gennem 10 fuldskala facadebrandtest at analysere og dokumentere løsninger, som kan forhindre brandspredning til højereliggende etager
  2. At realisere ubehandlede biobaserede facader i 3 konkrete eksempelbyggerier
  3. Ud fra resultaterne at formulere generelle guidelines, som i fremtiden kan blive til præaccepterede løsninger og anvendes i brandklasse 2 byggerier. Herudover design guidelines som kan danne rammerne for fremtidens facadearkitektur i Danmark.
  4. Gøre eksemplerne offentligt tilgængelige og gratis via den online portal, som udvikles i projektets søsterprojekt ”Wood:UpHigh”

Fakta om projektet

BioFacades:UpHigh har et samlet budget på 6,6 mio DKK og er støttet af Realdania og Uddannelses- og Forskningsstyrelsen via DBI’s resultatkontrakt. Projektet løber fra November 2022 – Q1 2025.


Læs også om nogle af vores øvrige projekter:


Projekt: Wood:UpHigh (afsluttet)

Projektet udforsker, analyserer og dokumenterer brandmodstandsevne for udvalgte bærende trækonstruktioner i kombination med biobaseret isolering.

Læs mere


Projekt: ReHemp

Målet med projektet er at skabe et grundlag for bedre genanvendelse af affaldsressourcer og at mindske CO2 udledningen ved udskiftning af de traditionelle…

Læs mere


Projekt: Knast

ReSource fokuserer på produktoptimeringen og erstatningen af cement i to konkrete byggematerialer; Komproments facadetegl og Troldtekts akustikplade…

Læs mere

Kontaktperson

 

Asmus Haastrup
Asmus Haastrup Research Consultant

RELATEREDE NYHEDER OG PROJEKTER

Brandtests afslører mulighederne for træfacader i højt byggeri

Halvvejs igennem projektet Biofacades:UpHigh er den korte konklusion: Facader i træ brænder godt – men...

Biofacade holdt i 11 ½ minut

Den første fuldskala-facadetest i projektet BioFacades:UpHigh er netop blevet udført hos DBI. Efter 11 ½ minut nåede ilden op over anden...

Hvordan bygger man brandsikkert med biobaserede materialer?

Fire DBI-eksperter bidrog med interessante oplæg på ’Boligbyggeri fra 4 til 1 Planet’s workshop om...

OPRET DIG SOM BRUGER OG HOLD DIG OPDATERET PÅ NYHEDER OM BRAND OG SIKRING