Nyheder fra DBI
Vær altid opdateret
Gå til Nyhedsoversigten

Træbyggeri føles mere brandfarligt end byggeri af beton, murværk og stål

Udgivet: 1. maj 2025

En ny undersøgelse viser, at træbyggeri er populært – både pga. dets æstetik og dets grønne profil. Mange vurderer dog træbyggeri som værende mindre brandsikkert end byggeri af beton, murværk og stål. Men hvad bygger disse holdninger på? Og kan offentlighedens holdninger blive en barriere for mere træbyggeri?

Gem artikel Artikel gemt
Bygninger bygget i træ

Vi bruger træ til at fyre op med. Kender til store historiske bybrande fra tiden med træbyggeri. Og har alle hørt folkeeventyret om de tre små grise, der byggede huse af pinde og strå, som var lige til at puste omkuld. Så ja, vores holdninger til træbyggeri kan opstå mange forskellige steder fra.

En ny undersøgelse foretaget af bl.a. Leo Menzemer, Master i Fire Safety Engineering og Ph.d.-studerende hos DBI, viser dog, at folk generelt har ganske positive følelser omkring træbyggeri. Træ opfattes nemlig som et æstetisk og bæredygtigt materiale, som signalerer natur, sundhed og velvære. Til gengæld er holdningen, at byggeri af beton, murværk og stål er mere stabilt, mere holdbart og mere brandsikkert end byggeri af træ. Og jo højere der bygges, desto mere brandsikkert føles byggeri af beton, murværk og stål i sammenligning med træbyggeri.

Undersøgelsen bygger på 323 online-spørgeskemabesvarelser og 28 interviews. Deltagerne er overvejende fra Danmark og Sverige, men der er også et mindre antal deltagere, som ikke kommer fra Skandinavien, men derimod fra bl.a. Storbritannien og USA.

- Kultur og lokal byggetradition spiller en rolle i forhold til folks besvarelser. Så for at kunne bruge undersøgelsen i en dansk kontekst gik vi efter deltagere fra vores egen del af verdenen. Samtidig var det afgørende, at respondenterne ikke havde en brandteknisk baggrund, da undersøgelsen forsøger at indfange den brede befolknings holdninger på området og ikke fagfolkenes, fortæller Leo Menzemer.

Tiltro til fagfolk

Selvom undersøgelsen viser en opfattelse af træbyggeri som værende mere brandbart end byggeri af beton, murværk og stål, er der dog også en stærk tiltro til de implicerede parter i byggeriet. Tilliden gælder både i forhold til fageksperternes kompetencer til at håndtere risici gennem sikre bygningsdesign og brandstrategier og myndighedernes kontroller og godkendelsesprocedurer.

- Folk udtrykker generelt tillid til, at der er veluddannede folk på byggeprojekterne, at de påkrævede kontroller bliver udført, og at tingene er i orden. Også selvom de ikke er bekendte med den tekniske del af byggeriet. Alligevel føler de sig ikke lige så sikre i træbyggeri som i andre former for byggeri, siger Leo Menzemer og tilføjer:

- Af samme årsag nævner flere, at de ville være mere tilbøjelige til at tænke på brandsikkerhed i træbyggeri og tage deres forholdsregler ved f.eks. at sætte sig ind i evakueringsplaner og forberede sig mentalt på en nødsituation.

Vi skal ikke bagatellisere udfordringer

Ifølge Leo Menzemer er det vigtigt ikke at bagatellisere de udfordringer, der måtte være ved træbyggeri.

»Som fagfolk har vi et ansvar for at anerkende både de udfordringer og løsninger, der er forbundet med træbyggeri og ikke bagatellisere brandrisici ved visse materialer.«

- Som fagfolk har vi et ansvar for at anerkende både de udfordringer og løsninger, der er forbundet med træbyggeri og ikke bagatellisere brandrisici ved visse materialer. Det kan nemlig føre til, at risici bliver overset, så vores bygninger bliver mindre brandsikre. Det nytter ikke at påstå, at træ ikke brænder, for det gør det jo. Bagatelliserer vi risiciene, skaber vi risici og bliver utroværdige, og så mister folk tilliden til os, siger Leo Menzemer og understreger:

- I stedet skal vi fortælle åbent om de brandrisici, der er relateret til træbyggeri – men samtidig gøre det klart, hvilken viden vi har om de forskellige løsninger for at minimere brandrisici. Når vi kommunikerer til offentligheden, skal vi forklare, hvorfor bygningerne er sikre at bruge, men vi skal gøre det uden at fortabe os i tekniske detaljer.

Barrierer for træbyggeri

Når det er interessant at lave en undersøgelse som denne, hænger det sammen med, at byggesektoren står for mere end en tredjedel af de globale drivhusgasudledninger. Det gør det nødvendigt at finde mere klimavenlige byggematerialer, og en af de mest lovende løsninger er træ.

- Nogle fortalere for træbyggeri argumenterer for, at træ er svært at antænde og brænder på en forudsigelig måde pga. det beskyttende forkulningslag, der dannes. Brandeksperter kritiserer derimod en så forenklet beskrivelse af materialets adfærd og peger på, at træ har potentiale til at brænde og giver næring til brandens udvikling. Brandsikkerhed er med andre ord et meget omdiskuteret emne i forbindelse med træbyggeri og kan blive en barriere for udbredelsen af det, siger Leo Menzemer og fortsætter:

- Herudover er der nogle lovgivningsmæssige begrænsninger, som kan blive en stopklods for anvendelsen af træ i høje bygninger. Mange lande, herunder også Danmark, har strenge krav til brandsikring af byggeri, og det kan begrænse brugen af træ som bærende konstruktion i stor skala. I mange lande er anvendelsen af træ da også stadig primært begrænset til lavere bygninger og boligbyggeri.

Vi mangler større accept

Men der er et stigende fokus på at finde biobaserede løsninger i byggeriet, også på et globalt plan. Dog mangler der stadig kendskab til træbaserede løsninger og erfaring med trædesign. Derfor er det væsentligt at se på, hvad der skal til for at øge andelen af træbyggeri i vores bygningsmasse. Mange mennesker mangler i dag muligheden for at vælge boliger af biobaserede materialer, fordi der er for få af den slags boliger, og de er for dyre.

- Vi har brug for en lovgivning, der gør det muligt at bygge i træ, uden at det bliver alt for dyrt. Men vi har også behov for bedre kommunikation om brandsikkerhed, større viden om træs brandegenskaber og udvikling af effektive brandsikringsstrategier, så folk føler sig mere trygge i træbyggeri. Disse faktorer kan være med til at øge befolkningens accept af træbyggeri og måske påvirke fremtidige materialevalg i byggeriet, siger Leo Menzemer og fastslår:

»Vi håber, at vores undersøgelse kan bidrage til en bedre forståelse af menneskers opfattelse af brandrisici og dermed hjælpe med at forstå deres adfærd.«

- Vi håber, at vores undersøgelse kan bidrage til en bedre forståelse af menneskers opfattelse af brandrisici og dermed hjælpe med at forstå deres adfærd. Beslutningstagere og andre offentlige interessenter bør gøre sig klart, at befolkningen i mindre grad har brug for dyb teknisk viden om træs brandegenskaber, men derimod indsigt i forhold, som demonstrerer bygningers sikkerhed på systemniveau. Vi skal se på hele bygningen som et samlet system og have en holistisk tilgang til brandsikkerhed, hvor vi udnytter potentialet for en lang række forskellige brandsikringstiltag, siger Leo Menzemer.

Læs Leo Menzemers videnskabelige artikel: Public perception of fire safety and risk of timber buildings

Leo Willem Menzemer
Leo Willem Menzemer PhD studerende

Relaterede artikler

OPRET DIG SOM BRUGER OG HOLD DIG OPDATERET PÅ NYHEDER OM BRAND OG SIKRING