Børsen-branden: Et år efter mangler vi stadig retningslinjer
Udgivet: 23. april 2025Risikoen for endnu en brand og tab af vigtig kulturarv er nøjagtigt ligeså stor i dag som for et år siden, da Børsen brændte. For brandkravene er ikke blevet skærpet til hverken fredede bygninger eller bygninger under renovering. Derfor er det også kun et spørgsmål om tid, før historien gentager sig, mener Marcello Francati, brandteknisk rådgiver hos DBI.

Alle var forfærdede, da Børsen brændte den 16. april 2024. For hvordan kunne det dog ske, at halvdelen af den smukke 400 år gamle bygning brændte ned?
- Det kunne det, fordi vi ikke har lært af historien. Vi har set adskillige store brande i både Danmark og udlandet uden at skærpe brandlovgivningen og uden at udarbejde retningslinjer for brandsikring ved renovering. Så det kommer til at ske igen, hvis ikke vi gør noget, siger Marcello Francati, brandteknisk rådgiver hos DBI, og fortsætter:
- Vi ved af erfaring, at risikoen for brand er større under renovering af en bygning. Så hvorfor tager vi ikke konsekvensen af den læring og indtænker bedre brandsikring under renoveringsarbejder? På Børsen var der f.eks. ikke en fast brandvagt under renoveringsarbejdet, ligesom der heller ikke var set på muligheden for at skabe brandmæssige adskillelser, som kunne have forhindret den voldsomme brandspredning.
- Det nytter jo ikke meget, at Københavns overborgmester tager til Paris efter Børsen-branden for at høre, hvordan de har genopbygget den brandhærgede Notre Dame-katedral og opmuntret befolkningen efter tabet af vigtig kulturarv. Det havde været noget mere brugbart, hvis man havde forsøgt at blive klogere på, hvad der gik galt ved branden på Notre Dame og havde sikret, at det samme ikke kunne ske i Danmark, siger Marcello Francati.
Ikke kun fokus på fredede bygninger
Der har været talt meget om brandsikring af fredede bygninger efter branden på Børsen, men ifølge Marcello Francati handler det i virkeligheden om bedre brandsikring af alle bygninger, også nye bygninger under opbygning og bygninger under renovering.
»Vi har nogle problematikker, som går igen i alt slags byggeri, så snart der er håndværkere i bygningen.«
- Vi har brug for en lovgivning og nogle retningslinjer for brandsikring af alle bygninger, både nybyg og byggeri i renoveringsfasen, og ikke kun for fredede bygninger. For det første har vi jo også bevaringsværdige bygninger som f.eks. gamle herregårde, som ikke er fredede. Og for det andet bortfalder stort set alle regler for brandsikring, når bygninger er under opførelse, renovering eller ombygning. Dermed har vi nogle problematikker, som går igen i alt slags byggeri, så snart der er håndværkere i bygningen, siger Marcello Francati og uddyber:
- F.eks. er der generelt øget risiko for brand, hvis der foretages varmt arbejde med gnistproducerende værktøj. Det samme gælder, hvis de brandtekniske anlæg bliver frakoblet under byggearbejder, eller hvis man fjerner branddørene for at kunne gå ubesværet frem og tilbage, mens man arbejder. Så der er en lang række forhold, man kan optimere ved at skærpe lovgivningen og udarbejde nogle retningslinjer.
- Sidst, der skete noget på den front, var i 1994, da Social-, bolig- og ældreministeriet udgav et cirkulære, som omhandler renovering og brandsikkerhed. Det skete efter, at både Christiansborgs Slotskirke, Proviantgården og Odd Fellow Palæet brændte i 1992. Men cirkulæret trænger til en opdatering og omhandler desuden kun fredede bygninger, så det er langt fra fyldestgørende. Samtidig må man jo bare konstatere, at bl.a. cirkulærets anbefaling om at have en fast brandvagt ikke blev fulgt ved renoveringen af Børsen – så der skal tydeligvis mere til end et cirkulære for at øge brandsikkerheden, siger Marcello Francati.
Retningslinjer til brug for forsikringsselskaber
Bygningsreglementet indeholder ifølge Marcello Francati lidt for mange ’bør’ i stedet for ’skal’ i forhold til brandsikring i bygge- og renoveringsfasen af byggeri.
- Vi kan have nok så mange gode forslag til, hvordan man kan højne brandsikkerheden i både bygge- og renoveringsfasen, men hvis ikke der er tale om deciderede krav, kan det være svært at få tingene til at ske. Herudover er der brug for vejledninger og retningslinjer, så bygherrer og håndværkere helt præcist ved, hvordan de opfylder lovgivningen, siger Marcello Francati og fortsætter:
- BR18 beskriver jo ikke i detaljer, hvordan man f.eks. skal udføre varmt arbejde. Det har vi derimod en vejledning, der gør, så man ikke er i tvivl. Desuden har forsikringsselskaberne taget vejledningen til sig og kræver, at man skal følge den for at være fuldt forsikret. Manglende forsikringsdækning er et rigtigt godt incitament for bygherrer til at følge vejledningen, så derfor ser DBI meget gerne, at byggeriets parter og forsikringsbranchen går sammen om at udarbejde flere vejledninger om brandsikring i forbindelse med både nybyg og renovering.
»Der er ikke skrevet så meget som et bogstav i lovgivningen i den tid, der er gået.«
- Der er gået et år siden branden på Børsen, og flere større virksomheder har efterfølgende reageret med skærpet opmærksomhed på brandsikkerheden under renoveringsarbejde. Men der er ikke skrevet så meget som et bogstav i lovgivningen i den tid, der er gået, og det er meget bekymrende, siger Marcello Francati.
Arbejdsgruppe ser på sagen
DBI har rakt ud til social- og boligminister Sophie Hæstorp Andersen, som i en skriftlig udtalelse henviser til det pågående arbejde, som skal sikre Danmarks historiske bygninger i fremtiden:
“Efter branden i Børsen stod det klart, at der var behov for at se på, hvordan vi bedst sikrer vores fælles kulturarv. Det arbejde er en intern arbejdsgruppe med eksperter inden for blandt andet brandsikring i gang med. Der var oprindeligt en forventning om, at arbejdet var afsluttet inden denne måned, men jeg forventer dog inden længe at modtage afrapporteringen. Den skal gøre mig klogere på, hvilke handlemuligheder jeg har til at sikre vores fælles historiske bygningsmasse.”
DBI anbefaler …
- Udarbejdelse af retningslinjer for brandsikring under renovering og ombygning
- Installation af ABA-anlæg i alle kulturhistoriske bygninger
- Udarbejdelse af værdiredningsplaner for alle bygninger med uerstattelige værdier