Nyheder fra DBI
Vær altid opdateret
Gå til Nyhedsoversigten

7 dødssynder i hotellers brandsikkerhed

Udgivet: 12. februar 2025

78 mennesker omkom, og mere end 50 blev såret under branden på skisportshotellet Grand Kartal Hotel i Tyrkiet i januar. Angiveligt pga. alvorlige fejl og mangler i hotellets brandsikkerhed. Her forklarer Brian V. Jensen, markedschef for byggeri hos DBI, hvor godt et hotel i samme størrelse bør være brandsikret i Danmark.

Gem artikel Artikel gemt
78 mennesker omkom, da der udbrød brand på skisportshotellet Grand Kartal Hotel i Tyrkiet den 21. januar 2025.
78 mennesker omkom, da der udbrød brand på skisportshotellet Grand Kartal Hotel i Tyrkiet den 21. januar 2025.

1. Ingen varsling

Ifølge overlevende gæster lød der ingen brandvarsling, som advarede hotelgæsterne om branden. Om hotellet har haft brandalarmanlæg og varslingsanlæg – og disse bare ikke har fungeret – fremgår ikke af omtalen af branden. Et dansk hotel med mere end 10 værelser vil – med mindre alle værelserne er i stueplan og har direkte adgang til terræn i det fri – have både automatisk brandalarmanlæg (ABA) og varslingsanlæg. Desuden er der krav om en årlig akkrediteret inspektion af anlæggene for at sikre, at de fungerer.

2. Intet sprinkleranlæg

Grand Kartal Hotel havde tilsyneladende intet sprinkleranlæg, som kunne sikre mod brandspredning. Det vil et tilsvarende dansk hotel med 12 etager som udgangspunkt altid have, da det dermed er højere end de 22 meter, som er BR18’s grænse for, hvornår en bygning skal have automatisk sprinkling.

3. Blokerede flugtveje

Overlevende gæster har også berettet om blokerede flugtveje. Om det ligefrem har været aflåste branddøre uden nødåbningsbeslag eller opmagasinering, som har hindret evakuering, vides ikke. Men i Danmark er der strenge krav om, at flugtveje ikke må være blokerede, ligesom genstande er bandlyste på flugtvejstrapper og skal holdes på et minimum i flugtvejsgange pga. brandbelastningen. Alt dette bliver kontrolleret ved et årligt brandsyn.

4. Dårligt markerede flugtveje

Overlevende gæster har fortalt, at flugtvejene var dårlig markeret. På danske hoteller, hvor bygningsafsnittet har et etageareal på mere end 1.000 m2, er der krav om flugtvejs- og panikbelysning, som skal lede gæsterne til udgangen via flugtvejene. Belysningen og markering af udgange er ekstra vigtig, når branden – som på Grand Kartal Hotel – opstår om natten.

5. Brandbare tæpper og træpaneler

Efter sigende var hotellets tæpper og træpaneler letantændelige. Det må de selvfølgelig ikke være, da det bidrager til brandspredningen. Derfor skal de i Danmark leve op til et vist niveau af brandteknisk klassifikation i flugtveje, ligesom man af samme årsag kun sjældent ser træbeklædning i flugtvejene på danske hoteller.

6. Brandtrapper med brandspredning

Det har været fremme i medierne, at brandtrappernes design i Grand Kartal Hotel medvirkede til brandspredningen. I Danmark skal en brandtrappe være en selvstændig brandsektion, da den ellers får etagerne til at hænge sammen i brandmæssig henseende – hvilket medfører et krav om sprinkling ved et samlet og sammenhængende etageareal på mere end 600 m2 for bygninger i mere end én etage.

7. Lang responstid

Ifølge øjenvidner gik der 45 minutter, fra branden blev opdaget, til brandvæsenet ankom. I den tid har branden haft gode muligheder for at udvikle og sprede sig. Der kan være flere forklaringer på den lange responstid – evt. mangel på automatisk alarmering, lange transportafstande eller andre komplikationer – men uanset hvad, kan man forvente, at et dansk beredskab vil være betydeligt hurtigere på plads og starte sin rednings- og slukningsindsats.

Brian V. Jensen
Brian V. Jensen Markedschef Byggeri Civilingeniør

Relaterede artikler

OPRET DIG SOM BRUGER OG HOLD DIG OPDATERET PÅ NYHEDER OM BRAND OG SIKRING