Nyheder fra DBI
Vær altid opdateret
Gå til Nyhedsoversigten

Test af biogen brandsikring baner vejen for bæredygtigt byggeri

Udgivet: 17. oktober 2024

DBI har testet og demonstreret, at en biogen skalmurs brandmodstandsevne kan leve op til brandklasse EI 30. Projektets skalérbarhed gør det nu muligt at brandbeskytte et bredt udvalg af biogene isoleringsmaterialer med den testede konstruktion.

Gem artikel Artikel gemt
Test af biogen brandsikring baner vejen for bæredygtigt byggeri

Det er de to b’er, som til stadighed konflikter i byggeriet: bæredygtighed og brændbarhed. Anvendelsen af biogene isoleringsmaterialer kan reducere byggeriets klimabelastning, men de har over en bred kam dårlige brandegenskaber, som kræver brandteknisk beskyttelse.

Således er der i dag meget få biobaserede, brandbeskyttende produkter, som er godkendt til EI 30. Biobaserede isoleringsmaterialer som f.eks. halm og græs kan typisk kun opnå en materialeklasse E. Konsekvensen er, at bygningsreglementet – f.eks. i énfamiliehuse – stiller et skærpet beskyttelseskrav til isoleringen, hvor isoleringsmaterialet skal afdækkes med beklædning i mindst klasse K1 10 / B-s1, d0 eller EI 30.

Testet i henhold til EI 30

Den udfordring har været omdrejningspunktet for et projekt, som er finansieret af WE BUILD DENMARK, Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse og Den Europæiske Union, hvor DBI har testet brandmodstandsevne.

- Projektets formål har været at undersøge, hvordan en biogen vægkonstruktion kan anvendes til brandbeskyttelse i henhold til EI 30. Det har taget udgangspunkt i et konkret byggeprojekt med en skalmur af hempcrete-blokke med kalkpuds, forklarer Christen Kjer-Hansen, der er projektleder i Advanced Product Development hos DBI.

- For at blive godkendt til EI 30 skulle skalmuren kunne modstå brand i 30 minutter. I vores brandtest klarede den 46 minutter, så det må siges at være mere end bestået, uddyber Christen Kjer-Hansen.

Vigtig skalérbarhed

Som brandbeskyttelsessystem er EI 30 meget skalérbart, da systemet kan bruges til at beskytte biogen isolering, som er ringere end D-s2, d0, hvilket giver bred anvendelse. Derfor kan løsningen implementeres i mange forskellige byggerier.

»Nu kan man brandbeskytte et hvilket som helst biogent isoleringsmateriale med den givne konstruktion.«

- Det her er ikke et stort, men et vigtigt projekt, fordi det giver den skalérbarhed, som er så vigtig for markedet. Nu kan man brandbeskytte et hvilket som helst biogent isoleringsmateriale med den givne konstruktion, forklarer Christen Kjer-Hansen og fortsætter:

- Hos DBI er vi glade for at kunne bidrage i projekter som dette. Dels fordi dokumentationen giver skalérbarhed, og dels fordi vi kan tilbyde kunderne en holistisk tilgang til brandsikring, hvor vi trækker på kompetencerne i både Brandtest, Brandrådgivning og Advanced Product Development.

Fakta om projektet

Innovationssamarbejdet har taget udgangspunkt i et rækkehus med tre boliger på hver 100 m2, som A. Enggaard og JDH-BYG opfører. Ydervæggene er bygget i biogene materialer som halm, industriel hamp, ler, kalk og træ. Ydervæggene er konstrueret af halmbaserede elementer fra Ecococon, der er skalmuret med hempcrete-blokke fra Havnens Hænder med kalkpuds udvendigt og lerpuds indvendigt. DBI har testet skalmurens brandmodstandsevne, så den lever op til EI 30.

Projektet er finansieret af WE BUILD DENMARK, Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse og Den Europæiske Union. Læs mere om innovationssamarbejdet

Christen Kjer-Hansen

Christen Kjer-Hansen

Projektleder

Tlf.: 50 80 65 59

ckh@dbigroup.dk

Relaterede artikler

OPRET DIG SOM BRUGER OG HOLD DIG OPDATERET PÅ NYHEDER OM BRAND OG SIKRING