Nyheder fra DBI
Vær altid opdateret
Gå til Nyhedsoversigten

DBI hilser ministerium for Samfundssikkerhed og beredskab velkommen

Udgivet: 30. september 2024

Det er er positivt, at regeringen med oprettelsen af det nye ministerium for samfundssikkerhed og beredskab styrker det politiske fokus på området.

Gem artikel Artikel gemt
Den nye minister for samfundssikkerhed og beredskab Torsten Schack Pedersen (t.h.) bliver budt velkommen i ministerkredsen af forsvarsminister Troels Lund Poulsen.Foto: Forsvarsministeriet

DBI – Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut har længe arbejdet for at gøre Danmark og danske virksomheder mere robuste over for trusler som fx cyberangreb, spionage, svigtende forsyningskæder og nedbrud i produktionen. Derfor hilser lederen af DBI’s afdeling for sikring og resiliens Jesper Florin det nyoprettede ministerium for samfundssikkerhed og beredskab velkomment.

»Ministeriet er absolut en god nyhed for danskerne og for alle os, der arbejder med at gøre Danmark til et mere robust land«

– Ministeriet er absolut en god nyhed for danskerne og for alle os, der arbejder med at gøre Danmark til et mere robust land. Tillykke til den nye minister Torsten Schack Pedersen, der nu skal i gang med at konkretisere de mange gode tanker, der ligger bag ministeriet, siger Jesper Florin. 

En af de sager, der allerede venter på ministerens bord, er implementeringen af NIS2- og CER-direktiverne i dansk lovgivning. Lovforslagene har været i høring, og når de træder i kraft, er det essentielt, at virksomhederne ikke ser øvelsen som et bureaukratisk bump med nogle flueben, der skal sættes, men at man grundlæggende får øget virksomhedernes robusthed.

– DBI arbejder sammen med alle de øvrige danske GTS-institutter på at etablere Resilienscenter Danmark, der vil give virksomhederne en entydig adgang til en perlerække af kompetencer inden for samfundssikkerhed. Det er vores håb, at centeret blandt andet kan bidrage til, at NIS2- og CER-lovgivningen bliver et reelt og substantielt løft i virksomhedernes resiliens,” siger Jesper Florin.

– Jeg vil gerne give Torsten Schack Pedersen et gratis forslag til, hvordan man på simpel vis kan rykke Danmark et stort skridt i retning mod at kunne modstå langt mere. Ligesom der er krav til fx hvordan man aflægger regnskab, så kunne ministeren stille krav til virksomheder over en vis størrelse – fx i selskabslovgivningen – om, at planer for robusthed og resiliens er en forudsætning for at kunne drive virksomhed, fortsætter Jesper Florin.

Savner fokus på nødvendig forskning og udvikling

Med regeringens fornyede fokus på samfundssikkerhed følger også et behov for øget forskning og udvikling.

– Opbygningen af de mange nye kapaciteter er nødt til at foregå på et ordentligt grundlag. Vi kommer ikke langt, medmindre regeringen afsætter de nødvendige midler til at opbygge viden og teknologisk kapacitet til at føre de mange gode tanker ud i livet, siger DBI’s forskningsdirektør Carsten Damgaard.

Særligt de mange små og mellemstore virksomheder, som indgår i kritiske samfundsfunktioner, har brug for hjælp. Selv når vi kigger internationalt, så mangler vi gode svar på, hvordan vi bedst muligt kan hjælpe dem.

–  DBI anbefaler derfor, at der allerede i de kommende finanslovsforhandling rettes et særligt fokus på, hvordan vi kan gøre en indsats for at udvikle ny viden og værktøjer, som er nemme at anvende og til at betale, siger Carsten Damgaard.

Jesper Florin

Jesper Florin

Afdelingsleder - Sikringsafdelingen Eksamineret Sikringsleder®, Certified CBCP, DRII

Tlf.: 51 35 37 07

jfl@brandogsikring.dk

Relaterede artikler

OPRET DIG SOM BRUGER OG HOLD DIG OPDATERET PÅ NYHEDER OM BRAND OG SIKRING