Nyheder fra DBI
Vær altid opdateret

Undgå at brænde huset ned med ukrudtsbrænder

Udgivet: 28-03-2019


Brandvæsenet rykker årligt ud til mere end 250 brande, der er forårsaget af forkert brug af ukrudtsbrændere. Så hold afstand til bevoksning og bygninger, og svits kun ukrudtet ganske kort, lyder rådene fra Sikkerhedsstyrelsen.


Ukrudtsbrænderen er et praktisk redskab til at fjerne ukrudt på havegangen eller mellem fliserne på terrassen. Men en ukrudtsbrænder er i princippet en stor lighter og kan derfor være et farligt redskab, hvis den anvendes forkert.


Uforsigtig brug af ukrudtsbrændere fører hvert år til over 250 brande. Ser man på de største boligbrande, hvor der er brand i flere rum ved brandvæsenets ankomst, er uforsigtig brug af ukrudtsbrændere den hyppigste brandårsag.


Et par simple råd hjælper dog til at undgå, at man kommer galt af sted. For det første skal man holde god afstand til bygninger, hække, plankeværk, tørre blade og andet brandbart materiale, hvor ilden kan få fat. For det andet skal ukrudtet kun svitses, ikke brændes.


Tjek ukrudtsbrænderen, før du går i gang

Når man bruger gasprodukter, er der altid en risiko, fordi gas er brandbart. Derfor er det en god idé at tjekke ukrudtsbrænderen, før man går i gang. Og særligt, hvis den har overvintret i skuret.


- Man bør jævnligt kontrollere, at gasslangen ikke er slidt eller afbleget af sollys. Og der må ikke opstå revner i gummiet, når man bøjer slangen. Hvis man er det mindste i tvivl, skal slangen skiftes, for selv små lækager kan være farlige, siger Arne Hosbond, chefkonsulent i Sikkerhedsstyrelsen.


Desuden skal man altid anvende produktet til det, det er beregnet til, og som brugsvejledningen anviser. Derfor går det f.eks. ikke at bruge en ukrudtsbrænder til at brænde tagpap fast med eller bruge en tagpapbrænder til at svitse ukrudt med.


- Det er også vigtigt at bruge den type gas, som ukrudtsbrænderen er beregnet til. Man kan f.eks. tage brugsanvisningen med, når man skal ud at købe gasflaske eller -dåse, siger Arne Hosbond.

Læs mere

Fem gode råd til sikker brug af ukrudtsbrændere  

  • Hold god afstand til bygninger, hække, blade og andet brandbart materiale
  • Ukrudtet skal svitses, ikke brændes
  • Lad være at bruge ukrudtsbrænderen, hvis det er meget tørt eller blæser
  • Tjek, at du ikke efterlader gløder, der kan blusse op
  • Hav altid vand i nærheden

 

Fem gode råd, før du går i gang  

  • Brug kun gasudstyr til det, som det er beregnet til
  • Køb gas, der passer til ukrudtsbrænderen
  • Skift gasflasken eller -dåsen forsigtigt, og tjek evt. med sæbevand eller lækagespray, at der ikke er utætheder
  • Luk altid alle ventiler, når du ikke bruger udstyret
  • Kontrollér jævnligt, at gasslangen ikke er slidt eller har revner i gummiet

 

Er uheldet ude, så ring 1-1-2


Se video: Sådan bruger du ukrudtsbrænderen korrekt

OPRET DIG SOM BRUGER OG HOLD DIG OPDATERET PÅ NYHEDER OM BRAND OG SIKRING