Nyheder fra DBI
Vær altid opdateret

Kunne Mjøstårnet stå i Danmark?

Udgivet: 10-07-2019


Brug af træ i højt byggeri er ikke kun et varmt emne i Norge. Måske kommer vi også til at se det i Danmark. Men det kræver, at nogen tager det første skridt ud over de præskriptive løsninger på området.


Når det er muligt at bygge 85 meter højt med træ i Norge, hvorfor ser vi så ikke den type byggeri herhjemme? Det kan vi sikkert også komme til, men nogen skal turde bygge det.


- I Danmark har vi præaccepterede løsninger for at bygge med træ i den bærende konstruktion i op til fire etager. De løsninger inkluderer enten sprinkling, eller at træet er beskyttet af f.eks. gips. Skal man over fire etager, er det funktionsbaseret, og så skal man dokumentere, at niveauet af sikkerhed er acceptabelt, siger Brian V. Jensen, der er leder af DBI Brandrådgivning.


Det er et pionerarbejde og afskrækker bygherrer fra at gøre forsøget. For det kræver ekstra arbejde at dokumentere sikkerheden og medfører derfor også en ekstra risiko for byggeriet og omkostningerne.


- Mange har set på det, men usikkerheden gør, at de alligevel vælger stål og beton, siger Brian V. Jensen og fortsætter:


- Det er ikke ulovligt at bygge højt i træ. Og der er ingen, der siger, at det er farligt, og at man ikke kan bygge over fire etager med træ. Det kan lade sig gøre også med de nuværende regler – der er bare ikke tradition for det. Vi er optagede af det i vores rådgivnings- og udviklingsarbejde. Men alle efterspørger eksempler på, at det er gjort, og er tøvende med at gøre forsøget, siger han.


Kræver den rette rådgiver

Myndighederne får ind imellem skylden for, at vi ikke ser mere højhusbyggeri med træ i Danmark.


- Men med de nye regler for certificerede brandrådgivere og omlægningen af den byggetekniske sagsbehandling kan man ikke sige, at myndighederne herhjemme er en stopklods. Det handler om at finde en rådgiver, der vil påtage sig opgaven og stå inde for sikkerheden. Ellers er det kun muligt, hvis de præaccepterede løsninger på området udvides, siger Brian V. Jensen.


At det kan lade sig gøre i Norge og Sverige, er dog ikke det samme som, at man i Danmark bare kan udskifte beton og stål med træ.


- Når man lader sig inspirere, skal man huske på, hvilke brandtekniske tiltag de høje træbygninger i Norge og Sverige indeholder i sig selv for at blive godkendt. Desuden kan der være andre forhold, der ligger til grund for godkendelsen af bygningerne i Norge og Sverige – bl.a. kapaciteten af det lokale beredskab, krav til vedligehold og et større kendskab og fortrolighed med materialet, siger han.



Læs mere
OPRET DIG SOM BRUGER OG HOLD DIG OPDATERET PÅ NYHEDER OM BRAND OG SIKRING